Home » , » Once Brothers..... ESPN 30FOR30

Once Brothers..... ESPN 30FOR30

Written By Djordje on Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 | 11:51



Η ταινία "Once Brothers" τεκμηριώνει μια ιστορική φιλία και αφηγείται τη μπασκετική δόξα και τις επιπτώσεις από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο σταρ του αθλήματος. Μέχρι τη στιγμή που τους χώρισε η πολιτική και ο πόλεμος. ο Βλάντε Ντίβατς και ο Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Και οι δυο τους ήσαν θρύλοι του μπάσκετ, αστέρια της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έκαναν καριέρα διεθνώς και στο ΝΒΑ. Κατά τη δεκαετία του 1980, η εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, με τον Ντίβατς και Πέτροβιτς να την οδηγούν.

Οι προσωπικοί τους δεσμοί, ωστόσο, κόπηκαν αίφνης όταν διασπάστηκε η χώρα και οι δύο άνδρες δεν είχαν ποτέ τους την ευκαιρία να συμφιλιωθούν. Το 1993, ο Πέτροβιτς σκοτώθηκε όταν ένα φορτηγό σε autobahn της Γερμανίας έχασε τον έλεγχο υπό βροχερές συνθήκες και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του. Από τότε πέρασαν χρόνια και ο Ντίβατς αισθάνεται ακόμα την απουσία του παλιού συμπαίκτη του. "Θα μου λείπει πάντα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να δεχτώ ότι ο Ντράζεν δεν΄ήταν πλέον εν ζωή" δήλωσε στην ημερησία του Βελιγραδίου "Μπλικ" μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται στη φιλία τους.Η ταινία "Once Brothers" (Αδέλφια κάποτε" προβλήθηκε για πρώτη φορά στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ESPN το Δεκέμβριο του 2010. Έκτοτε, έχει προβληθεί στο Βελιγράδι, το Σεράγεβο και τη Μπάνια Λούκα. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, προβλήθηκε τρεις φορές στο ZagrebDox 2011, το φεστιβάλ κινηματογράφου της κροατικής πρωτεύουσας.Οι πωλήσεις εισιτηρίων το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο απέφεραν 5.900 ευρώ τα οποία δόθηκαν στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Άνα και Βλάντε Ντίβατς.

"Ήταν πολύ λυπηρό όταν επισκέφτηκα το μνήμα του, πολύ πριν γυριστεί η ταινία "Once Brothers", αναφέρει ο Ντίβατς σε συνέντευξή του στην "Μπλικ". "Επισκέφτηκα τους γονείς του Ντράζεν κατ' ιδίαν στο Ζάγκρεμπ. Μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι είχε όντως φύγει. Είναι πάντοτε δύσκολο όταν πεθαίνει κάποιος τόσο νέος. Θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά". Οι ηγέτες κατά τα χρόνια εκείνα, λέει, χρησιμοποιούσαν προπαγάνδα για να εμφυσήσουν το μίσος στους πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. "Για τους πολιτικούς, ο πόλεμος ήταν παιχνίδι και γι' αυτούς οι σκοτωμοί δεν ήταν τίποτα. Εμείς όμως ο απλός λαός έπρεπε να διαλέξουμε πλευρά" αναφέρει στην ταινία. Καθώς η διαμάχη απέκτησε ορμή, ζήτησα από τους φίλους μου [αυτούς που δεν ήταν Σέρβοι να κρατήσουμε τη φιλία μας. Ήθελαν να έρθουμε σε επαφή όταν θα ησύχαζαν λιγάκι τα πράγματα. Κατάλαβα τι εννοούσαν. Για μένα, ήταν σημαντικό να κρατήσουμε επαφή, ότι και να γινόταν" είπε ο Ντίβατς. Σήμερα, ο Ντίβατς είναι πρόεδρος της σερβικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ ο πρώην σύντροφός του στο παρκέ εξακολουθεί να είναι πηγή υπερηφάνειας για τους Κροάτες. Για τους νέους ανθρώπους, το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα παράθυρο σε μια εποχή που δεν έχουν ποτέ βιώσει από πρώτο χέρι.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δείτε την online εδώ: http://www.dailymotion.com/video/xkk8e3_espn-30-for-30-once-brothers-1-6_sport
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger