Home » » ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

Written By Djordje on Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 | 15:41



Δημοσκόπηση κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ, της Kapa Research για την εφημερίδα Το Βήμα. Ιστορική βουτιά στο 14,7% και νέο ρεκόρ οργής και αγανάκτησης.

Αρνητικά αξιολογεί η κοινή γνώμη τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αποκαλυπτική δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής την επόμενη της Συνόδου.

Η πλειοψηφία του δείγματος της έρευνας (58,9%) αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους και το νέο δάνειο, εκτιμώντας ότι το «αντάλλαγμα» που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Έλληνες θα είναι πολύ ακριβό και μάλιστα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά εξακολουθεί επίσης να απορρίπτει σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Υπέρ της ψήφισης από την Βουλή της νέας δανειακής συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τάσσεται το 75,6% των Ελλήνων, ενώ στην ερώτηση αν είναι προτιμότερο ένα δημοψήφισμα για την έγκριση, θετικά απαντά το 54,2% έναντι του 40% που προτιμά να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και για τα πολιτικά κόμματα με τους πολίτες να ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά να παρουσιάζουν έντονες αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα την αποτελούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνουν για τη σύνθεσή της πρόσωπα, τα οποία σε άλλη ερώτηση της έρευνας κρίνουν ως ακατάλληλα να κυβερνήσουν!

Σε χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να κινούνται τα μεγάλα κόμματα, με τη ΝΔ όμως να προηγείται πλέον και με οκτώ κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ειδικότερα στην δημοσκόπηση για λογαριασμό του Βήματος, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα όπως: πώς κρίνουν την εποπτεία από τους εταίρους, αν επιθυμούν δημοψήφισμα πριν τη υιοθέτησή της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και με τι πλειοψηφία θα ήθελαν αυτή να ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή.

Ακόμη, απαντούν σε πολιτικά ερωτήματα όπως αν επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, τι θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, «βαθμολογούν» πρόσωπα της δημόσιας πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, προτείνουν τον καταλληλότερο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αλλά και την σύνθεση αυτής.

Συγκεκριμένα:

Στην ερώτηση «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 26,5% είναι αναποφάσιστο, το 22,2% απαντάει ΝΔ, το 14,7% ΠΑΣΟΚ, το 9,1% ΚΚΕ, το 6,3% ΛΑΟΣ, το 5,1% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,2% ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά στη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, αυτήν την ζητά το 55,2%, ενώ το 37,3% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ως πρωθυπουργό μιας τέτοιας κυβέρνησης, η πλειοψηφία προτιμά τον Λ. Παπαδήμο, δεύτερο τον Αντ. Σαμαρά, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου και έπειτα οι Φ. Κουβέλης. Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Ευ. Βενιζέλος, κλπ.

Τέλος, όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας βρίσκεται για πρώτη φορά στην έκτη θέση, με τον Φ. Κουβέλη στην πρώτη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη δεύτερη. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην τέταρτη βρίσκεται η Λ. Κανέλλη και στην πέμπτη θέση ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα1.009 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών, πανελλαδικά, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger