Home » , » Το Χρονικό του Δημοψηφίσματος

Το Χρονικό του Δημοψηφίσματος

Written By Djordje on Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 | 08:16






''Τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα''

Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην εκπομπή του Alter «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και τον Ν. Χατζηνικολάου εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πιθανότητα τον Ιανουάριο, καθώς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης.

«Το ερώτημα είναι σαφές. Θα είναι το ίδιο με το περιεχόμενο της υπό διαμόρφωσης δανειακής σύμβασης. Αν η δανειακή σύμβαση με βάση την συμφωνία της 26ης οκτωβρίου γίνεται αποδεκτή ή όχι από τον ελληνικό λαό. Μου κάνει εντύπωση η βιασύνη με την οποία αντιδρούν ορισμένοι άνθρωποι. Είναι πολύ σαφές τι λέει το άρθρο 44 του Συντάγματος. Το πρώτο είδος του δημοψηφίσματος είναι για κρίσιμο εθνικό θέμα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός του ερωτήματος»



Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την παράιτηση της κυβέρνησης για να του απαντήσει ο Χάρης Καστανίδης «Γιατί φοβάστε τον κυρίαρχο λαό;»



Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον δεύτερο δρόμο, δηλαδή η δανειακή σύμβαση να περάσει πρώτα από την κρίση του ελληνικού λαού, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαιτείται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος να είναι 40% ή παραπάνω.

Σύμφωνα με το άρθρο 44, δημοψήφισμα διενεργείται σε εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις:

«1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως».

Ψήφος εμπιστοσύνης

«1. H Kυβέρνηση oφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ πρωθυπoυργoύ να εμφανιστεί στη Boυλή και να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης μετά τη συζήτηση των πρoγραμματικών της δηλώσεων. Aν έχoυν διακoπεί oι εργασίες της Boυλής, εφαρμόζεται τo άρθρo 84 παρ. 1 τoυ Συντάγματoς.

2. O Πρόεδρoς της Boυλής, ύστερα από συνεννόηση με την Kυβέρνηση, oρίζει την ημέρα πoυ θα αρχίσει η συζήτηση για τις πρoγραμματικές δηλώσεις και την παρoχή ψήφoυ εμπιστoσύνης.

3. H ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων της Kυβέρνησης και η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφo-νται σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 96 παρ. 2 και 97, πoυ έχoυν ανάλoγη εφαρμoγή, και δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H εγγραφή oμιλητών γίνεται μετά την ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων και έως τo τέλoς της oμιλίας τoυ τρίτoυ εγγεγραμμένoυ αγoρητή. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oχτώ ώρες.

4. H Kυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε άλλoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ Πρωθυπoυργoύ στη Boυλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση αρχίζει μετά δύo ημέρες από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ψηφoφoρία σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo.

5. H ψηφoφoρία για τις πρoτάσεις εμπιστoσύνης των πρoηγoύμενων παραγράφων είναι πάντoτε oνoμαστική. Kατ’ αυτήν ψηφίζoυν και oι Yπoυργoί και Yφυ-πoυργoί, αν είναι μέλη της Boυλής.

6. H Kυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής αν oι πρoτάσεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εγκριθoύν από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Boυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

''Μία ενδεκάδα ερωτήματα για το δημοψήφισμα''

1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Προγραμματίζεται για τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δανειακή σύμβαση θα καταρτιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος απαιτείται ένας περίπου μήνας για τη διεξαγωγή του. Υπάρχουν, πάντως, και κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, αναλόγως του πώς θα πάει η ανταλλαγή ομολόγων.

2. ΑΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ; Αντιθέτως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν κάλπες. Αν μειοψηφήσει η πρόταση Παπανδρέου, η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αν πλειοψηφήσει η πρόταση, και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσφύγει συντόμως σε πρόωρες κάλπες, ώστε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα κέρδη του.

3. ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ; Επειδή στο εσωτερικό του κόμματός του κορυφαία στελέχη ήταν κατά του δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών και ο Ε. Βενιζέλος (όπως προκύπτει εμμέσως και από το άρθρο του στα χθεσινά «Νέα», ανεξαρτήτως αν εν τέλει συμφώνησε στην ΚΟ, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό), ο Ανδρέας Λοβέρδος («φανατικά» αντίθετος) και πολλοί ακόμα, μεταξύ αυτών και η ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στον Ε. Βενιζέλο και προετοιμαζόταν για εκλογές. Με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν βεβαίως τη λάβει, στρατεύει (τουλάχιστον δημοσίως) όλα τα μέλη της ΚΟ υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ ουσιαστικά αποτρέπει βουλευτές όπως π.χ. ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, να ζητούν άλλο πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι αν όλοι οι βουλευτές θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής στον Γ. Παπανδρέου.

4. ΓΙΑΤΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ; Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία του Ε. Βενιζέλου στην πρόταση για δημοψήφισμα, οριστικοποιεί τη συμφωνία για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

5. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ; Γιατί στις εκλογές θα υφίστατο πολιτική ήττα στρατηγικής σημασίας, καταστροφική όχι απλώς για τον ίδιο αλλά και για το ίδιο του το κόμμα. Με το δημοψήφισμα, στοχεύει στην παραμονή του για ένα διάστημα στην πολιτική ζωή. Παράλληλα, μέσω του δημοψηφίσματος στοχεύει και στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας υποστηρικτών του, προκειμένου με αυτούς να πάει στις εκλογές, καθώς ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον ή και έχει περάσει αντίθετα με τον πρωθυπουργό.

6.ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους κορυφαίους εταίρους, και είχε λάβει την άδειά τους, «φωτογραφίζοντας» τουλάχιστον την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

7. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ; Είναι πάρα πολύ πιθανό και κάτι τέτοιο θα είναι η πλέον οδυνηρή εξέλιξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αρκετές δυνάμεις στο εξωτερικό -για δικά τους οφέλη- θα χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα, ως όπλο, προκειμένου να πείσουν είτε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί, είτε ότι η Ελλάδα ψάχνει πρόσχημα να μην εφαρμόσει τα μέτρα που δεσμεύτηκε. Γεγονός που θα επιτρέψει σε αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να δημαγωγήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά και θα αποτελέσει άλλο ένα «όπλο» στις αγορές, στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν περισσότερο σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

8. ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Ουδείς το γνωρίζει. Πρώτη προϋπόθεση η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα την προσεχή Παρασκευή. Δεύτερη και κυριότερη, να μην... μείνει στα μισά του δρόμου και της πορείας προς το δημοψήφισμα, η δανειακή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Τρίτη προϋπόθεση, να μην υπάρξει... ατύχημα, π.χ. κοινωνικές εκρήξεις τέτοιες που θα επιφέρουν πλήρη αδυναμία διακυβέρνησης. Και υπάρχουν πολλές ακόμα προϋποθέσεις, ώστε να φτάσουμε -ή να μην φτάσουμε- στο δημοψήφισμα.

9. «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»: Οι «γκρίζες ζώνες» του δημοψηφίσματος είναι πολλές. Τι θα συμβεί, π.χ., αν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν φτάσει στο 40%, ώστε το αποτέλεσμα να μετράει;

10. ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ; Σαφώς και όχι. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, δεν έχει οριστικοποιήσει αν πρώτα θα ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή και μετά στηθούν κάλπες, όπως επιθυμεί ο κ. Ε. Βενιζέλος, ή εάν θα γίνει απευθείας το δημοψήφισμα, όπως είναι η επικρατούσα άποψη στο Μαξίμου, αλλά και μεταξύ κορυφαίων υπουργών, όπως π.χ. ο κ. Χάρης Καστανίδης και ο κ. Δημήτρης Ρέππας.

11. ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ; Το σίγουρο είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές που θέτει το δημοψήφισμα, διαπερνά όλα τα κόμματα οριζόντια -με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ- και θα έχουν σοβαρά προβλήματα συνεχώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν η ΝΔ και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όμως και το ΠΑΣΟΚ μόνο αλώβητο δεν θα μείνει.

''Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για το δημοψήφισμα''

Με εκτεταμένα άρθρα αντέδρασαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στην είδηση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

BBC : το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δίνει την είδηση της απόφασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό της χώρας, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης δυσαρέσκειας και κινητοποίησης του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ¨ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κύριος Παπανδρέου μεταθέτει την ευθύνη για την τύχη της χώρας του στον ελληνικό λαό».



Reuters: «Αναπάντεχη» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρακτορείο, κάνοντας λόγο για «εύθραυστες εκλογές αν η λαϊκή οργή απορρίψει του όρους της νέας δανειακής σύμβασης».



Bloomberg: «Ριψοκίνδυνη κίνηση» χαρακτηρίζει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα το διεθνές οικονομικό πρακτορείο, καθώς σε περίπτωση που ο λαός απόρριψη νέας δανειακής σύμβαση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσει η χώρα.



Associated Press: Για τεράστιο πολιτικό ρίσκο του πρωθυπουργού κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ αναφέρει πως με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση μεταθέτει στον λαό την ευθύνη για το μέλλον της χώρας.



The Guardian: Η βρετανική Guardian εξηγεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έμειναν έκπληκτοι από την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει δημοψήφισμα, ενώ αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ενδεχόμενο «όχι» από τους πολίτες θα κατέστρεφε τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ως τώρα για την αποφυγή της κρίσης.



New York Times: «Έκπληξη» χαρακτηρίζει η ηλεκτρονική εφημερίδα της Νέας Υόρκης την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μάλιστα, αναφέρει σε εκτενές της άρθρο πως το συγκεκριμένο δημοψήφισμα είναι πιθανόν να αντιμετωπιστεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.




''Τα δημοψηφίσματα από συστάσεως του ελληνικού κράτους''

Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Τα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος. Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

Αναλυτικά:

1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.

1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως «νόθο δημοψήφισμα». Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το «όχι» απέσπασε μόλις το 2,12%.

1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.

1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το «ναι» αποσπά ποσοστό 92,21% και το «όχι» το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.

1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.


ΠΗΓΗ: real.gr
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger