Home » » Το Χρονικό των Καννών

Το Χρονικό των Καννών

Written By Djordje on Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 | 08:00



Χρεοκοπία... και με επιλογή μας
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η περίφημη 6η δόση του 1ου δανείου δε θα καταβληθεί στα μέσα Νοέμβρη, όπως αποφάσισαν από κοινού ΔΝΤ και οι 16 της Ευρωζώνης. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η κ. Λαγκάρντ από πλευράς ΔΝΤ και ο πρόεδρος Μπαρόζο μετά από συνεννόηση με τους Ζ.Κ. Γιούνκερ, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί.
Η Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησαν σαφές σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση ότι “δεν είναι δυνατόν να εκταμιευτεί ούτε σεντ από τα χρήματα των Γάλλων και Γερμανών φορολογουμένων προτού οι Έλληνες αποφασίσουν το που θέλουν να βρίσκονται, στο ευρώ ή εκτός. Αν, όμως, θέλουν να μείνουν θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες”.
Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, η ομόφωνη απόφαση της 27ης Οκτωβρίου που φέρει και την υπογραφή του, προέβλεπε εκταμίευση “υπό την αίρεση της έγκρισης από το ΔΝΤ”. Το ΔΝΤ, όμως, δε δίνει λεφτά σε χώρες με πολιτική αστάθεια και άνευ εξασφαλισμένης συνέχισης του προγράμματός του και ως εκ τούτου, η πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα καθιστά αδύνατη την καταβολή της. Πηγές του γαλλικού υπουργείου οικονομικών ξεκαθάριζαν πως η Ελλάδα θα μείνει από ρευστό το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Με το δεδομένο ότι ακόμη και αν δεν πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να βρει 3 δισ. ευρώ ως τα τέλη Νοεμβρίου και άλλα 12 δισ.ευρώμέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη για την πληρωμή χρεολυσίων η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη οικειοθελώς. Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν και το αντίστοιχο τμήμα της ΕΚΤ έχουν αποφανθεί ότι η έξοδος από τοευρώπραγματοποιείται μόνο με έξοδο από την Ε.Ε. Αυτά, αν ο πρωθυπουργός δεν υπαναχωρήσει στην “παράλογη” όπως τη χαρακτηρίζουν απόφασή του, ή δεν μεσολαβήσουν “πολιτικές εξελίξεις”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βέβαια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και το δημοψήφισμα θα γίνει και θετικό θα είναι και η δόση θα φτάσει πάνω στην ώρα, όμως όσοι γνωρίζουν καθιστούν σαφές ότι η αισιοδοξία του έγκειται στη μεταφυσική και όχι σε λογιστικά δεδομένα.
Όλα τα παραπάνω διεμήνυσαν ήδη στον πρωθυπουργό η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί κατά τη συνάντησή τους στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου των G20. Οι δύο ηγέτες αφού υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό ότι κατά τη συγγραφή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου δεν έβαλε κανένα αστερίσκο ούτε έθεσε το ζήτημα “της γνώμης του ελληνικού λαού και το θυμήθηκε μετά”, του επεσήμαναν πως οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και αν σκόπευε να ζητήσει δημοψήφισμα ή άλλης μορφής επικύρωση "θα ανέβαλαν τη Σύνοδο για ένα προσφορότερο διάστημα". Αυτό, τελικά, δεν έγινε. Αντιθέτως, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και κ. Σαρκοζί δαπάνησαν ατέλειωτα πολιτικά αποθέματα για να πείσουν τις τράπεζες και τους άλλους εταίρους για την αναγκαιότητα διαγραφής του 50% του ελληνικού χρέους και τη δημιουργία του νέου πακέτου.
Γαλλικές και γερμανικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων, για να εισπράξει, όμως, την κάθετη άρνηση των συνομιλητών του.
“Οι κανόνες είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι, οι Έλληνες τους ήξεραν”, είπε μετά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: “κάθε φορά που έγιναν εκπτώσεις στους κανόνες, έγινε έκπτωση και στο μέλλον της Ευρώπης”.
Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ έθεσαν στον Γιώργο Παπανδρέου 3 σημεία για να αναλογιστεί:
“Πρώτον, δεν παίρνεις λεφτά και χρεοκοπείς”.
“Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εσύ είσαι;”
“Σήμερα, για πρώτη φορά η Γερμανία είχε αύξηση της ανεργίας και μείωση της βιομηχανικής ζήτησης (PMI), αντιλαμβάνεσαι ότι δημιουργείς πρόβλημα στον πυρήνα της Ένωσης;”
Πράγματι μετά από την αναγγελία περί δημοψηφίσματος η ύφεση ακουμπάει τη μόνη χώρα “που πληρώνει γερά” το ευρώ.
Η Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκαν για το αν είναι προετοιμασμένοι για την μετάδοση της κρίσης από την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας, απέφυγαν όμως να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση. Αυτό ήταν και το τελεσίγραφο που απηύθυναν στον Γιώργο Παπανδρέου.
Αφού ξεκαθάρισαν ότι όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες του ευρώ διαφωνούν και κατακρίνουν, "σφόδρα και μετά επιτάσεως" την ιδέα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος και τον ηθικό αυτουργό του, τού ζήτησαν, αν παραμείνει στην εξουσία “να τελειώνει με αυτήν την κοροϊδία το συντομότερο δυνατό", ήτοι πριν από το Δεκέμβρη, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ του ξεκαθάρισαν ότι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός είναι η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ, ή όχι, όπως ανέφεραν και στη κοινή συνέντευξη τύπου.



«Ναι» Παπανδρέου στα τελεσίγραφα Μέρκελ - Σαρκοζί
Τα δύο τελεσίγραφα των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, αποδέχθηκε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Με δηλώσεις του από τις Κάννες, λίγο μετά την συνάντησή του με τους δανειστές μας, ο κ.Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου -όπως προανήγγειλε- είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι και ότι η έκτη δόση του ελληνικού δανείου θα εκταμιευθεί μόνο εφόσον η απάντηση στο ερώτημα είναι ‘ναι’. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόγραμμα, αλλά για το αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Θέλω να πιστεύω ότι η απάντηση θα είναι ‘ναι’», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν όλα πάνε καλά -και πιστεύω ότι θα πάνε με το δημοψήφισμα- η έκτη δόση θα εκταμιευθεί».
Στην πραγματικότητα, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκαν κάθετοι ως προς την ανάγκη η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της, ζητώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και την θετική απόκριση του λαού στο δημοψήφισμα, που ‘εφόσον γίνει’ -όπως είπαν- θα πρέπει να έχει ως ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ». Το γάντι των εταίρων μας, σήκωσε -τουλάχιστον με τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις- ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, άμα τη επιστροφή του, προκειμένου να επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση (για την οποία υποστήριξε πως αν προϋπήρχε, δεν θα χρειαζόταν δημοψήφισμα), αλλά και προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αυτό το περιεχόμενο, στις 4 Δεκεμβρίου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σήμερα πάντως, δεν θα πρέπει να ‘πείσει’ μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και την ίδια του την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, πρωτίστως όμως τους υπουργούς του, πολλοί εκ των οποίων έχουν αντιταχθεί με σφοδρότητα στο ενδεχόμενο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή της στο ευρώ. Πέραν της ‘τρόικας’ Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση που έχουν λάβει δημόσια –ή έχουν διαρρεύσει- τη θέση τους αυτή, πολλοί ακόμα υπουργοί έχουν ήδη διαψεύσει με δηλώσεις τους οποιοδήποτε ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοιο διακύβευμα, διαβεβαιώνοντας μέχρι χθες ότι το ερώτημα θα αφορούσε αποκλειστικά την αποδοχή ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης.
Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την ‘μονομερή’ -κατά την Άνγκελα Μέρκελ- απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο κ.Παπανδρέου, υποστήριξε ότι είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησαν τα θετικά σημεία της συμφωνίας του Οκτωβρίου, για αυτό και έκρινε πως έπρεπε να αποφανθεί ο λαός. Ο ίδιος πάντως, έκανε λόγο για ‘πολλά πλεονεκτήματα, που θα αποφέρει η υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα απαλύνει τον πόνο του ελληνικού λαού». Εκφράζοντας την ελπίδα του δε, για την υπερψήφιση του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και σοφός, για να λάβει τις αποφάσεις για το μέλλον του», χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως μία ‘σημαντική ευκαιρία προκειμένου να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας’ και μία ‘θετική απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη’.


Στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί
Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το βράδυ κατά την δεύτερη ημέρα της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ αναμένεται να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Με ενδιαφέρον όμως αναμένονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης και οι τοποθετήσεις βουλευτών που δημοσίως έχουν ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους με το δημοψήφισμα όπως οι κ.κ. Οδύσσεας Βουδούρη, Δημήτρης Κρεμαστινός και Κώστας Καρτάλης καθώς και η κυρία Βάσω Παπανδρέου.
Πάντως το κλίμα κατά την έναρξη της διαδικασίας την Τετάρτη ήταν αρκετά φορτισμένο, με τους βουλευτές αλλά και τους Υπουργούς να συζητούν στα πηγαδάκια με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις των Κάννων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος, με έμμεσο τρόπο, επανέλαβε την αντίθεση του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος , αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Ό. τι είπα χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ισχύει μέχρι κεραίας. Εγώ δεν λέω άλλα την μία μέρα και άλλα την άλλη», ενώ συμπλήρωσε με νόημα : «Τώρα που ο Πρωθυπουργός είναι στις Κάννες με τον αντιπρόεδρο, όποιος μου ζητάει σήμερα μία λέξη παραπάνω θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα. Και αύριο μέρα είναι...»
Ο Α. Λοβέρδος τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, την οποία χαρακτήρισε κύρια στρατηγική μας επιλογή. «Θεμελιώδη αρχή αποτελεί για εμένα ότι ευρωζώνη, και η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι στρατηγικός στόχος όχι αντικείμενο πολιτικού παιγνίου. Είναι μία προοπτική για την οποία ο ελληνικός λαός επί μισό αιώνα κόπιασε. Και οφείλουμε όλοι για τον Έλληνα που καταβάλει τον οβολό του στην εφορία, έχουμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε καθαρό ότι την προσπάθεια μισού αιώνα δεν έχει δικαίωμα κανένας να τη σταματήσει» είπε ο κ. Λοβέρδος.



Την αντίθεση του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος εξέφρασε από το βήμα της Βουλής και ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, ο οποίος ωστόσο είπε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η. Μόσιαλος: «Η ΝΔ ζει στην εποχή των ψευδεσθήσεων»
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η ΝΔ «ονειρεύεται να γυρίσει στο 2009». Ο Η. Μόσιαλος υποστήριξε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν «είτε το θέλουν κάποιοι, είτε δεν το θέλουν».



Δ. Ρέππας: «Μπορούμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση»
Στην «γραμμή» του Γ. Παπανδρέου κινήθηκε ο Δ. Ρέππας ο οποίος άνοιξε και τη συζήτηση. «Η Κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης γιατί απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τιτάνιο έργο κρατώντας ζωντανή Ελλάδα». Παράλληλα ο κ. Ρέππας τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος το οποίος χαρακτήρισε «κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που φέρνει τα πάντα στο φως, τον πολίτη πρωταγωνιστή και δεν επιτρέπει παρασκηνιακές διεργασίες». Όλοι λέτε τι πρέπει να κάνουμε εξ ονόματος του λαού και εμείς λέμε επιτέλους ας μιλήσει ο λαός χωρίς ερμηνείες χωρίς διαστρεβλώσεις», κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Μαρκόπουλος (ΝΔ): Η κυβέρνηση εκβιάζει την κοινωνία
Εκλογές αντί για δημοψήφισμα ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Γιατί δεν πάτε σε εκλογές και καταφεύγετε σε τερτίπια περίεγρου δημοψηφίσματος. Αλήθεια εσείς θέλετε την Ευρώπη; Τι περίεργα ερωτήματα είναι αυτά; Γιατί ανοίγετε τέτοια χαραμάδα και εσείς συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ;». Ο Κώστας Μαρκόπουλος απαντώντας στον Δ. Ρέππα που υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός είναι «χρεοφάγος» τόνισε πως ο Γ. Παπανδρέου είναι «κρεοφάγος» από τους συνεχιζόμενους φόρους που επιβάλλει τον ελληνικό λαό.

Θ. Παφίλης (ΚΚΕ): Ο λαός να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα
Εκλογές ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης ο οποίος όμως κάλεσε τον λαό αν γίνει δημοψήφισμα να συμμετάσχει μαζικά και «να ψηφίσει κατά του μνημονίου, κατά της ευρωζώνης κατά του ευρώ».

Δ. Παπαδημούλης: «Μαζικό ΟΧΙ στα κυβερνητικά μέτρα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται κανένα δημοψήφισμα» υποστήριξε στην ομιλία του ο Δ. Παπαδημούλης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. «Εμείς καλούμε τους πολίτες να πουν ένα μαζικό ΟΧΙ στα κυβερνητικά μέτρα»

Κόντρα για τις κρίσεις στον στρατό
Οι τόνοι πάντως ανέβηκαν αρκετά με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις.
«Εμφανίστηκε ότι άκαιρα και εκτάκτως η κυβέρνηση προχωρά σε καθαιρέσεις όταν έχει καταρρεύσει. Οι κρίσεις ήταν τακτικές. Δεν είχαν έκτακτο χαρακτήρα, ήταν προγραμματισμένες με τρόπο συντεταγμένο. Το γεγονός ότι την ίδια ημέρα υπήρξαν εξελίξεις δεν ακυρώνει τη συνέχεια του κράτους και τον αναγκαίο σεβασμό στους θεσμούς. Οι κρίσεις έπρεπε να γίνουν τον Αύγουστο, δεν το έκανα αυτό γιατί εκείνη την περίοδο υπήρχε κρίση στην Αν. Μεσόγειο» υποστήριξε ο Π. Μπεγλίτης.
Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ελπίδα ότι η «καρατόμηση των τεσσάρων» στις ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχει συνέπειες η χώρα
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger