Το ΝΑΤΟ «θέλει» την ΠΓΔΜ
Written By Djordje on Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 | 09:11
Την περασμένη Δευτέρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε, έπειτα από προσφυγή των Σκοπίων, ότι η Ελλάδα, εμποδίζοντας (veto) την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ΝΑΤΟ, Ε.Ε.), παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία από το 1995 ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοστεί/επιβληθεί η απόφαση του Δ.Δ., παράγει κάποια σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα: κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα για να άρει τα εμπόδια ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - έστω και με την προσωρινή της ονομασία, έστω και χωρίς να έχει επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της ονομασίας.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δικαίως σημειώνει ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, στο Βουκουρέστι, μετά το ελληνικό βέτο υπήρξε απόφαση των συμμάχων, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ θα επανέλθει όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.
Παρ’ όλα αυτά, στην Αθήνα έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, οι εκβιασμοί συμμάχων και εταίρων μπορούν να αποκτήσουν τεράστια ένταση.
Ήδη την ευάλωτη ελληνική κατάσταση σπεύδει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση (του Διεθνούς Δικαστηρίου), με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της ‘‘Μακεδονίας’’ για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι πέρα από την πάγια τουρκική υποστήριξη, η ΠΓΔΜ το επόμενο διάστημα και μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί το 2012 στο Σικάγο, θα βρει τη δέουσα βοήθεια για να εκμεταλλευτεί την απόφαση του Δ.Δ. και να επαναφέρει το ζήτημα της ένταξής της στη Συμμαχία - έστω και με την προσωρινή της ονομασία. Η Ουάσιγκτον, άλλωστε, δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα. Για τους Αμερικανούς η ένταξη της ΠΓΔΜ (στο έδαφος της οποίας υπάρχει το μισό τμήμα - το άλλο μισό είναι στο Κόσοβο - της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στον κόσμο) στο ΝΑΤΟ παραμένει επείγουσα και κορυφαία προτεραιότητα.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου