Home » » Οι τροφές της χαράς

Οι τροφές της χαράς

Written By Djordje on Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 | 03:52



Αν και οι περισσότεροι από εµάς αγνοούν πως η κατανάλωση ορισµένων τροφών µπορεί να αλλάξει τη χηµεία του εγκεφάλου και πως ό,τι τρώµε επιδρά στον ψυχισµό µας, πολυάριθµες έρευνες αναφέρουν ότι συγκεκριµένες θρεπτικές ουσίες, που ανιχνεύονται στα τρόφιµα, επηρεάζουν την ποσότητα 5-6 νευροδιαβιβαστών, που παράγονται από τον εγκέφαλο. µπορούν κατά συνέπεια να ρυθµίσουν τα επίπεδα της διάθεσης και του στρες. Έτσι, κάποιες τροφές µπορούν να ρίξουν τη διάθεσή µας, ενώ άλλες να την ανεβάσουν.

Η διατροφή επηρεάζει συνήθως τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαµίνη και νοραδρεναλίνη. Οι αλλαγές της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται µε αλλαγές της συµπεριφοράς, της συναισθηµατικής κατάστασης και της ψυχικής διάθεσης. Η ντοπαµίνη συνδέεται µε την κινητοποίηση και την εγρήγορση, ενώ η νοραδρεναλίνη έχει σχέση µε την διάθεση, την ενέργεια και την απόδοση.

Η επίδραση των τροφών στην ποσότητα αυτών των νευροδιαβιβαστών και στον οργανισµό, γίνεται αισθητή περίπου 1,5 -2 ώρες µετά την κατανάλωσή τους. Ποιες είναι όµως οι τροφές της… χαράς;

Σοκολάτα
Η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 χηµικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες έχουν δράση παρόµοια µε αυτή των κανναβοειδών. Επιδρούν σε νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου που εκκρίνουν την ντοπαµίνη, η οποία φέρνει ευφορία. Επίσης, στη σοκολάτα περιέχεται η ανανδαµίδη, ένα λιπίδιο που µπορεί να διαφοροποιήσει τη διάθεσή µας, αλλά και τρυπτοφάνη, που µεταβολίζεται στη σεροτονίνη. Σύµφωνα µε έρευνα Ολλανδών επιστηµόνων, οι άνδρες που έτρωγαν µικρή ποσότητα σοκολάτας καθηµερινά είχαν χαµηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαµηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, αλλά και καλύτερη διάθεση.

Τσάι
Ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ότι το τσάι δεν βελτιώνει µόνο την πνευµατική κατάσταση, αλλά και τη διάθεση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο φυσικές ουσίες που περιέχει το τσάι: την καφεΐνη και την θειανίνη, η οποία βοηθά την λειτουργία του εγκεφάλου, χωρίς να προκαλεί την νευρικότητα που δηµιουργεί η καφεΐνη.

Αλκοόλ
Είναι αποδεδειγµένο επιστηµονικά ότι η µέτρια κατανάλωση αλκοόλ, βοηθά στη χαλάρωση. Μεγάλες ποσότητες όµως, µπορούν να µειώσουν την διάθεση του ατόµου, εντείνοντας το στρες και να προκαλέσουν διαταραγµένο ύπνο. Ανάλογα µε την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσετε, µπορεί να περάσετε απότοµα από την αίσθηση χαλάρωσης στην υπερένταση και στη δυσκολία συγκέντρωσης.

Τρόφιµα ολικής αλέσεως
Οι µη επεξεργασµένες τροφές, όπως τα τρόφιµα ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι σπόροι και τα αυγά, έχουν την ιδιότητα να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χηµεία του εγκεφάλου.

Καρύδια
Τα καρύδια θεωρούνται εδώ και καιρό ως µία «τροφή του εγκεφάλου». Πλέον όµως, γνωρίζουµε πως είναι και µια άριστη πηγή ωµέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, που «φροντίζει» τα κύτταρα του εγκεφάλου και τη διάθεση, γιατί βοηθά τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά.

Ψάρια
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν µικρότερο κίνδυνο να εµφανίσουν συµπτώµατα κατάθλιψης, όταν καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών, όπως ο σολοµός, καθώς είναι πλούσια σε ωµέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωµέγα-3 λιπαρά, που περιέχονται στα ψάρια, φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, ενώ έχουν συσχετιστεί µε µειωµένο κίνδυνο κατάθλιψης µετά τον τοκετό. Καλές πηγές ωµέγα-3 λιπαρών είναι η ρέγκα, η πέστροφα, ο σολοµός, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Φακές
Αποτελούν άριστη πηγή φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων. Mελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι το 38% των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόµη καταλάβει πλήρως τη σύνδεση, η συγκεκριµένη ουσία φαίνεται να επηρεάζει το µεταβολισµό της σεροτονίνης, της ντοπαµίνης και της νοραδρεναλίνης. Kαλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα εµπλουτισµένα δηµητριακά πρωινού, τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το µπρόκολο, το συκώτι και τα φασόλια.

ΠΗΓΗ: Life Positive
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger