Oλονύχτιο θρίλερ για το μέλλον της ευρωζώνης
Written By Djordje on Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 | 09:30
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον, σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ύστερα από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μετέδωσε το Reuters να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.
Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε και το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.
Ο Γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε σε ρεπόρτερ του BBC ότι δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη - μέλη για την αλλαγή της Συνθήκης, καθώς «οι Βρετανοί φίλοι μας ήταν αντίθετοι». Μιλώντας στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι μία νέα Συνθήκη θα περιλαμβάνει 17 χώρες-μέλη και όποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος επιθυμεί να συμμετάσχει. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί, οι 17 χώρες της ευρωζώνης και έξι επιπλέον θα συνεργαστούν για μία ξεχωριστή συμφωνία. Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι μία νέα συμφωνία «δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας».
Ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε μία νέα συνθήκη στην οποία θα μετέχουν τα 27 κράτη - μέλη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο μέσα στη συμφωνία, το οποίο θα επιτρέπει στο Λονδίνο να απέχει από τις προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά τις οικονομικές υπηρεσίες. «Δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε αυτό», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισήμανε ότι επίσης και η Ουγγαρία αποφάσισε να απέχει, ενώ η Τσεχία και η Σουηδία εκδήλωσαν την επιθυμία να συμβουλευθούν τα Κοινοβούλιά τους. «Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να συμμετέχουν σε μία διακυβερνητική συνθήκη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα, διέψευσε ότι η νέα συνθήκη οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κάμερον υπογράμμισε ότι έλαβε «μία σκληρή αλλά σωστή απόφαση. Ό,τι προτείνεται δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας» και πρόσθεσε ότι δεν θα έφερνε τη νέα συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς ήταν κάτι εκτός των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλο το χρονικό
Πέντε όχι και πέντε ναι είχαν πέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι ηγέτες και οι εθνικές αντιπροσωπίες που τους συνοδεύουν συμφωνούν επί της αρχής σε ότι έχει σχέση με τη δημοσιονομική πειθαρχία, διαφωνούν όμως ακόμα σε ορισμένα σημεία, που όπως αναφέρουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές «πρέπει να κλείσουν σήμερα Παρασκευή».
Οι 27 κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκίνησε περίπου στις 20:00 χθες το βράδυ, αλλά κράτησε πάνω από 6 ώρες, έσκισαν διαδοχικά τρία προσχέδια του κειμένου των συμπερασμάτων, στέλνοντας τους επιτελείς των ευρωθεσμών πίσω στο σχεδιαστήριο αρκετές φορές.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα ότι, οι διαφωνίες ήταν ζωτικές, ήταν μεταξύ των 17 του ευρώ κυρίως και μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν συζητηθεί καν όλα τα θέματα.
Διπλωμάτες του Συμβουλίου ξεκαθάριζαν ότι η Σύνοδος δεν μπορεί να τελειώσει με ένα «ακατανόητο μήνυμα» διότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τις αγορές. Άφηναν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο παραπομπής σειράς θεμάτων σε επόμενη συνάντηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δεν είχαν καν καταπιαστεί με το επίμαχο ζήτημα της καθολικής αναθεώρησης της ευρωσυνθήκης. Γερμανοί διπλωμάτες και επιτελείς προέβαλλαν μια πολύ σκληρή στάση της καγκελαρίας στο θέμα αυτό, μεταφέροντας στον τύπο μια άκαμπτη εικόνα για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Αντιθέτως πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Κάμερον, έχοντας την πλήρη στήριξη του city του Λονδίνου, απειλούσε να τινάξει το γερμανικό και το κοινοτικό πλάνο στον αέρα, απορρίπτοντας κάθε νύξη για Συνθήκες στο κείμενο. Η Μέρκελ από την πλευρά της, απειλούσε θεούς και δαίμονες, αντιπροτείνοντας εναλλακτικά μια διακυβερνητική συνθήκη μεταξύ των 17 και όσων άλλων έχουν προοπτική ένταξης στο κοινό νόμισμα.
Με τα κείμενα και τις μεθόδους ανοικτές, η Σύνοδος μέχρι στιγμής έχει δέκα σχετικά σταθερά σημεία αναφοράς. Πέντε ναι και πέντε όχι από τη Μέρκελ και τους 27 αντίστοιχα.
Τα πέντε όχι της Μέρκελ:
- απόλυτο όχι στα ευρωομόλογα,
- όχι στην μετατροπή του EFSF ή του ESM σε «τράπεζα»,
- όχι στην παράλληλη λειτουργία των δύο μηχανισμών για τη διάσωση του ευρώ, αν και ο μόνιμος θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2012 και όχι το 2013 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί,
- όχι στην σωρευτική αύξηση των ποσών του μόνιμου ESM πέραν των 500 δις ευρώ,
- όχι στην αλλαγή της πολιτικής εντολής της ΕΚΤ και τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση.
Τα πέντε ναι των 27:
- Τακτικές συναντήσεις των ηγετών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα έχουν δικό τους πρόεδρο, ακόμη και μια φορά το μήνα εάν κριθεί απαραίτητο,
- Συνταγματική - ή ισοδύναμη - δέσμευση των κρατών για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απαγόρευση του δανεισμού για χρηματοδότηση ελλειμμάτων.
- Οι προϋπολογισμοί των κρατών θα ελέγχονται προκαταβολικά από την Κομισιόν - και στην περίπτωση που ξεφεύγουν Κομισιόν και Συμβούλιο θα εκδίδουν συστάσεις τις οποίες το κράτος είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει.
- Ενιαίες ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, εναρμόνιση της φορολογίας επί των επιχειρήσεων και επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
- Αυτόματη επιβολή κυρώσεων στα κράτη που δεν πειθαρχούν στους κοινούς στόχους, ακόμα και με ένταξη σε μνημόνιο. Οι κυρώσεις θα μπορούν να ανασταλούν μονάχα εάν στο Συμβούλιο υπάρξει αντεστραμμένη πλειοψηφία.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, μετά από την διακοπή της συνεδρίασης τα ξημερώματα, άλλωστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ραντεβού στις 10 για την πανηγυρική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας. Το ερώτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές…
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΗΓΗ: real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου