Home » , » Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα

Written By Djordje on Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 | 08:40



Ενώπιον δραματικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής ο Λουκάς Παπαδήμος με τη χώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του να ξορκίζουν τις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας λόγω και των εκλογών.

Τα ψέματα τελείωσαν για τον Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του: Ο Πρωθυπουργός καλείται να αναλάβει προσωπικά τις δραματικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και πιστωτές μας προκειμένου να προχωρήσει κανονικά το «κούρεμα» του χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση χωρίς απαραιτήτως η Ελλάδα να γίνει τριτοκοσμική χώρα για τους εργαζομένους της όπως τουλάχιστον εμφανίζεται να ζητά η τρόικα με μία σειρά πρωτοφανών αιτημάτων για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. 

Ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές του το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κόκκινες γραμμές που επιτέλους πρέπει να βάλει η Αθήνα σε μία από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει τη «λευκή επιταγή» που τόσο ζητούσε παρά μόνον από τον Γιώργο Παπανδρέου. 


Οι δραματικοί τόνοι της δήλωσης Παπαδήμου και η πίστη του ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί δημιουργούν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στα όσα εξωφρενικά ζητεί κυρίως το Βερολίνο – ο κ. Ρέσλερ επιμένει στα περί... επιτρόπου για τον προϋπολογισμό – δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία για το τι θα γίνει τελικά μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες εάν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φθάσουν οι μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ή το πετσόκομμα στον 13ο και 14ο μισθό στη βουλή. 

Στα επιτελεία των κομμάτων - κατά κύριο λόγο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ - αναγνωρίζουν ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα καθώς μέχρι σήμερα η προηγούμενη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όπως λένε κυρίως από τη Λ. Συγγρού έχει δώσει «εξετάσεις» προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και έχει βαθμολογηθεί με κάτω από τη βάση σε μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως για παράδειγμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Κάτι που όπως εκτιμάται οδήγησε στα συνεχή μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και σε μία ατέρμονη πολιτική συζήτηση με τους ευρωπαίους για το κατά πόσο φταίει τελικά η «συνταγή» του μνημονίου ή η υλοποίησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Παράλληλα, το κλίμα σε ότι αφορά τις σχέσεις με το Βερολίνο δείχνει και πάλι να «παγώνει» λόγω των απαιτήσεων για την επιτροπεία που απορρίφθηκαν ρητά και κατηγορηματικά και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενώ τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να βάλουν την υπογραφή τους σε κανένα δεσμευτικό κείμενο για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση από τη στιγμή που υπάρχουν οι δημόσιες τοποθετήσεις τους στη βουλή και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει «α λα καρτ» στήριξη

Όχι στην «α λα καρτ» στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρώην Πρωθυπουργός εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα περί επιτρόπου προϋπολογισμού στην Ελλάδα. 

Ο κ. Παπανδρέου όμως φέρεται να διαφωνεί και με τις αξιώσεις της τρόικας για μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάτι που επισημάνθηκε από τον ίδιο και στη χθεσινή σύσκεψη. 

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «δύσκολη και σκληρή» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί το σημείο διαφωνίας με τον κ. Σαμαρά τόσο ως προς το θέμα της «λευκής επιταγής» προς τον κ. Παπαδήμο όσο και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες πέραν του δανειακού προγράμματος και της ολοκλήρωσης του PSI.

Αντ. Σαμαράς: Δεν συζητώ υφεσιακά μέτρα και επιτροπείες 

«Διαπραγματευτείτε σθεναρά κύριε Παπαδήμο η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς απορρίπτοντας όμως τα περί «λευκής επιταγής» κάτι που σημαίνει πως εάν καταστεί ανάγκη και ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν μπήκε καν στη συζήτηση για την επιτροπεία ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού αλλά όχι και την προοπτική για πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων κάτι όμως που διευκρίνισε ότι είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. 

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε: μείωση 20% των νέων συμβασιούχων από 10% που είναι σήμερα, αξιοποίηση οφέλους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και των ελέγχων από τις «ύποπτες» συντάξεις, αξιοποίηση των κερδών από τα έσοδα που προέρχονται από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. 

Για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς έβαλε στο τραπέζι γενικότερα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της κυβέρνησης «καρφώνοντας» τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες πέραν από τη λογική που έχει μία μεταβατική κυβέρνηση: Οικονομικοί εισαγγελείς, κρίσεις αξιωματικών στα σώματα ασφαλείας, ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου, αλλαγές στις αποφυλακίσεις και διορισμοί των γενικών γραμματέων στα υπουργεία. 

Τρίτο σημείο διαφωνίας με τον κ. Παπανδρέου ήταν αυτό για τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους που, σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, πρότεινε ο πρώην Πρωθυπουργός. Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης το απέρριψαν κάνοντας λόγο για «παρέμβαση στον κοινωνικό διάλογο»... 

«Πολιτικό φλερτ» Καρατζαφέρη με Σαμαρά 

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης παρενέβη αρκετές φορές προκειμένου να στηρίξει θέσεις που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς. Και είναι ενδεικτικό ότι οι δυο τους συμφώνησαν επί της ουσίας: 

Συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να σταλούν οι απαιτήσεις της τρόικας προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Και απέρριψαν τη λογική και νέων περικοπών αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να διαφωνούν με τις σκέψεις για υπογραφές κάτω από το κείμενο των πολιτικών που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Είπαν και οι δυο «όχι» στο αίτημα του κ. Παπαδήμου να λάβει «λευκή επιταγή» από τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις που θα κάνει στις Βρυξέλλες ενώ απέρριψαν κάθε συζήτηση, όπως και ο κ. Παπανδρέου, για τις απαιτήσεις του Φίλιπ Ρέσλερ να τοποθετηθεί επίτροπος στην Ελλάδα που θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό. 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger