Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας ακόμα και μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί η αποκάλυψη του εγγράφου με το οποίο προτείνεται ο διορισμός ευρωπαίου επιτρόπου με αρμοδιότητα την παρακολούθηση και εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού.
Την πρόταση αυτή στηρίζει ανοιχτά ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, καθώς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild υποστηρίζει: «η υπομονή με την Ελλάδα πραγματικά εξαντλείται. Ο χρόνος τρέχει και επιπλέον βοήθεια είναι δυνατή μόνο εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» και ακόμα ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο και «εάν δεν το καταφέρει μόνη της, πρέπει η καθοδήγηση και ο έλεγχος να έρθουν πιο δυναμικά από έξω, πχ από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε. «Η Ελλάδα» υποστηρίζει «πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».
Διαφορετική, ωστόσο, είναι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αν και δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) κυβερνάται από έξω».
Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα της Γερμανίας καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και επικριτικός έναντι της κυβέρνησης του Βερολίνου είναι ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Σήμερα, φαίνεται πως πέθανε η λογική στο Βερολίνο. Μοιάζουν σα να απώλεσαν την ιστορική μνήμη στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη», δήλωνε την Κυριακή ο κ Χατζημαρκάκης χαρακτηρίζοντας «από οικονομικής πλευράς παράλογη» την πρόταση για «Επίτροπο λιτότητας, ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Δυσφορία και στο εσωτερικό
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την σύσκεψη εμφανίστηκαν να υιοθετούν κοινή γραμμή απορρίπτοντας χωρίς περιστροφές το γερμανικό σχέδιο.
«Οι όποιες σκέψεις περί επιτροπείας είναι απαράδεκτες» φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν συζητάω καν το θέμα του επιτρόπου» υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «η επιβολή επιτρόπου δεν εγείρει μόνο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Είναι κατοχή και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη κατοχή».
Αιχμηρή ήταν και η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα».
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου