Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές της Ελλάδας που ζητούν άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων, αποτελέσματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και βάζουν στο στόχαστρο μισθούς και συντάξεις.
Στο ΔΝΤ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, εμφανίζονται εκνευρισμένοι με την αδράνεια της χώρας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα είναι το μήνυμα που έστειλε χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Με δηλώσεις του στο CNBC Ολιβιέ Μπλανσάρ ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος «δεν είναι καλά» και ζήτησε προσαρμογές μισθών.
«Γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα για να μπορέσει να αναπνεύσει η Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, όμως, η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πιθανόν προσαρμογές στους μισθούς. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Είναι σαφές, όμως, ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο» υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός μεγαλύτερου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, άποψη που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος εντός του Ταμείου. «Εάν τα νούμερα των μακροοικονομικών αναλύσεων είναι χειρότερα, αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα» δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που ζητά με επιμονή η τρόικα είχε αποκαλύψει σε πρωτοσελίδο της η Real news στις 11 Δεκεμβρίου.
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το PSI
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτισθεί, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους για τους όρους του «κουρέματος» του χρέους (PSI+).
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI. Οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να την αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή.
Στην περίπτωση που η διαδικασία προχωρήσει τότε στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και με βάση το αποτέλεσμά του θα οριστικοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση, δηλαδή οι δόσεις, το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους κ. λπ.
Στη συνέχεια, εντός του Μαρτίου, θα υπογραφεί το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.
Κατόπιν αυτών μπορεί να γίνει η εκταμίευση του υπόλοιπου μέρους της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος. Ορόσημο για τη διαδικασία είναι η 15η Μαρτίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ. Εάν το PSI έχει ολοκληρωθεί, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού το οφειλόμενο ποσό θα έχει μειωθεί στο μισό και η αποπληρωμή του υπολοίπου θα έχει μετατεθεί για 30 χρόνια.
Εάν όμως δεν έχει ολοκληρωθεί το PSI και η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή του ομολόγου. Ακόμη κι αν δοθεί η δόση από το πρώτο πακέτο βοήθειας τον Μάρτιο, αυτή είναι μόλις 5 δισ. ευρώ και είναι ουσιαστικά αδύνατο να εξευρεθεί το υπόλοιπο ποσό και όποια άλλα χρειάζονται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Spiegel: Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ «αμφιβάλλει», κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί,με διάρκεια, να μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της, γράφει το περιοδικό Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ένα έγγραφο του ΔΝΤ.
«Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της» γράφει το γερμανικό περιοδικό και υπογραμμίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του 50%.
Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ, ενόψει της προσεχούς επανόδου της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος «είναι λιγότερα», από όσα είχαν αναφερθεί αρχικά.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου