Home » » Στο Πολιτικό Συμβούλιο τα... σπουδαία για το ΠΑΣΟΚ

Στο Πολιτικό Συμβούλιο τα... σπουδαία για το ΠΑΣΟΚ

Written By Djordje on Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 | 11:22



Εις αύριον τα σπουδαία! Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν «δελφίνοι», βουλευτές και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι περιμένουν στην αυριανή συνεδρίαση του οργάνου, να ακούσουν από τον Γιώργο Παπανδρέου τουλάχιστον το πλήρες χρονοδιάγραμμα εσωτερικών διαδικασιών, αν όχι και τις δικές του προθέσεις. Και επειδή αυτό το τελευταίο συνεχώς απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, προειδοποιούν για έντονη αντίδραση αν δεν πάρουν τουλάχιστον το μίνιμουμ. Δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής...

Μετά τον Νίκο Παπανδρέου, που προανήγγειλε εμμέσως την παραμονή του αδερφού του Γιώργου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χθες ήταν η σειρά του Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός να κριθεί από τον λαό. «Ο Παπανδρέου και δικαιούται και υποχρεούται απέναντι σε έναν κόσμο που τον ψήφισε για τέσσερα χρόνια, να κριθεί από αυτόν και μόνο από αυτόν, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες», είπε, αναρωτώμενος με νόημα αν άλλαξε έκτοτε η πολιτική της κυβέρνησης... Έστειλε μάλιστα μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι οι ευθύνες θα πρέπει να βαρύνουν μόνο ένα πρόσωπο. «Αυτή τους η λογική, φυσικά θα κριθεί», είπε με νόημα λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. 

Στο ίδιο κλίμα, κατά της λογικής «πασαρέλας ονομάτων» τάχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, θυμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας και επιτιθέμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για πίεση «στα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων». Για αύριο προανήγγειλε μία σημαντική συνεδρίαση όπου ο πρόεδρος θα παρουσιάσει το «πλαίσιο έναρξης των εσωκομματικών διαδικασιών», φράση που ερμηνεύθηκε ως μη πρόθεσή του να δώσει πλήρες χρονοδιάγραμμα. Επίθεση έκανε και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έσπευσε να αποδομήσει με την κριτική του συλλήβδην την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον σχεδόν για πολιτική ανηθικότητα. «Το να βγάζει κανείς την ευθύνη του ή να βγαίνει εκτός πολιτικού κάδρου, εκεί υπάρχει ένα ζήτημα», είπε, αναγνωρίζοντάς του βέβαια το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα.

Το όλο κλίμα ενέτεινε χθες τις επαφές (που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα) των κορυφαίων με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που επηρεάζουν, προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση τους στην αυριανή συνεδρίαση, αν ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, επιτείνοντας το σενάριο που τον θέλει είτε να παραμένει στην ηγεσία του κόμματος δια της διολισθήσεως, είτε να προτείνει εκ νέου διαρχία, σενάρια που περιγράφουν περίπου ως «καταστροφικά» για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη ευρύτερα.

Δεν είναι λίγα τα μέλη του οργάνου, άλλωστε, που πηγαίνουν στη συνεδρίαση, έτοιμα για «επανάσταση», εφόσον δεν ικανοποιηθούν από την εισήγηση του κ. Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση, αφού την καταψηφίσουν, θα προχωρήσουν σε πιο δραστικές λύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διαδοχή μπορεί να γίνει και με τη συλλογή υπογραφών... Σε κάθε περίπτωση και ενώ θα περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο πρόεδρος, διαμηνύουν ότι «η Πέμπτη θα είναι μια άλλη μέρα»...

Ενοχλημένοι από την κωλυσιεργία είναι και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Να ξεκαθαρίσει ο Παπανδρέου τι θα κάνει», ζήτησε χθες ο Δημήτρης Λιντζέρης, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψή μου πρέπει να φύγει. Έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ». Ότι την Τετάρτη «πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», υποστήριξε και ο Θανάσης Οικονόμου, ενώ ότι το θέμα της ηγεσίας «δημιουργεί αρρυθμίες», που μεταφέρονται στην κυβέρνηση σχολίασε ο Δημήτρης Βαρβαρίγος. Όσο για την επιστολή του Νίκου Παπανδρέου, κληθέντες να την σχολιάσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν την αλλαγή ηγεσίας, σημείωναν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους χθες ότι «αποδείχθηκε στην πράξη αυτό από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει ο πρόεδρος. Ότι η οικογένεια αποφασίζει...». 

Εντωμεταξύ, με ένα μακροσκελέστατο άρθρο-παρέμβασή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης τάσσεται υπέρ της εξατομίκευσης της ευθύνης και επιχειρεί τον προσωπικό του απολογισμό στους κυβερνητικούς θώκους από τους οποίους πέρασε επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Εκτιμώντας ότι προχώρησε σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που ουδεμία σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είχαν, ζητά «μία νέα συμφωνία της Νέας Εποχής, που θα εγγυάται μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή αξιοπιστία». Στο εσωκομματικό επίπεδο, τάσσεται υπέρ του «να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη», με τις προοδευτικές δυνάμεις να εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών που επιλέγουν τον ανθρωπισμό και τον ορθολογισμό, κόντρα στον «λαϊκισμό των άκρων». Με τη δεκασέλιδη ανάρτησή του, ο κ. Ραγκούσης αφήνει αιχμές κατά συναδέλφων του, φωτογραφίζοντας -κατά κάποιους- τους κ.κ. Δημήτρη Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τον νυν υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, αφού εστιάζει κυρίως στις ρυθμίσεις του για την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και στην ορθότητα όσων σχεδίασε στην απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών.

Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε νέα παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνοντας ότι «δεν έχουμε περιθώριο υπουργών μερικής απασχόλησης», ο Παντελής Καψής υποστήριξε ότι με δεδομένη την έλευση της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, «ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να πάει στις διαδικασίες αργότερα... ενδεχομένως να τις ολοκληρώσει νωρίτερα».



ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger