Home » » Επιχείρηση «σύνθεσης» στο ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλές υποψηφιότητες

Επιχείρηση «σύνθεσης» στο ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλές υποψηφιότητες

Written By Djordje on Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 | 10:41



Πλήθος υποψηφιοτήτων, προτάσεις, κείμενα, επιστολές, συνεστιάσεις, μυστικά και φανερά ραντεβού για «ζύμωση» και προσπάθειες σύνθεσης όλων των προτάσεων σε μία, συνθέτουν το σκηνικό του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τις κρισιμότερες ίσως συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αύριο στην Ιπποκράτους και του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο στο Κάραβελ. 

Και ενώ πολλοί επιχειρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προκαταλάβουν τον Γιώργο Παπανδρέου, στην πραγματικότητα όλοι περιμένουν την τοποθέτησή του, εξαρτώντας από αυτήν τη στάση τους. Ως τότε, προγραμματίζεται και μία ακόμα κρίσιμη συνάντηση, μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Χθες, με επιστολή της στον πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε οι διαδικασίες στο κόμμα να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά πριν από τις εθνικές εκλογές, με συνεργάτες της να προσδιορίζουν τον χρόνο στα μέσα Μαρτίου. Σε περίπτωση, δε, έκτακτων εξελίξεων που θα οδηγήσουν αιφνιδίως σε εθνικές εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο, προέβλεπε ανάδειξη αρχηγού από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση Διαμαντοπούλου φέρεται να αιφνιδίασε τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δεν γνώριζε τίποτα, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα, να επιμένει μιλώντας στον Real fm 97.8, ότι οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, να είναι λιτές και αδάπανες. Συνεργάτες του πάντως αργότερα, δεν απέρριπταν κάθετα την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου...

Εντωμεταξύ, σε μία τουλάχιστον από τις πολλές συναντήσεις στελεχών, αργά χθες το βράδυ, στο γραφείο του Δημήτρη Ρέππα, εμφανίστηκε κατά πληροφορίες κείμενο βουλευτών που ζητούσε την εκλογή νέου αρχηγού στις 12 Φεβρουαρίου, προκαλώντας όμως την αντίδραση όσων διαβλέπουν πιθανότητα προκήρυξης εκλογών νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στην ίδια συνάντηση, βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Βάσω Παπανδρέου και Πέτρος Ευθυμίου, αλλά και εκπρόσωποι όλων των πλευρών, επιχειρώντας να συμβιβάσουν μεταξύ τους όλες τις απόψεις σε μία. «Να πάμε όλοι μαζί στο Εθνικό Συμβούλιο», όπως έλεγαν αργότερα, εννοώντας με τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» και μη. 

Ανάλογη συνάντηση με βουλευτές και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που τον στηρίζουν είχε προχθές το βράδυ στο γραφείο του στη Ζαλοκώστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά από συνάντησή του με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συζήτησε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Τα προσκείμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο στελέχη (Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης κ.α.) τού πρότειναν να ταχθεί ευθέως κατά της διαρχίας και υπέρ της άμεσης εκλογής νέου προέδρου ενώ και εκείνος φέρεται να υποστήριξε ως καλύτερη λύση την εκλογή «εδώ και τώρα», παρά τα όσα λέγονταν αργότερα περί πρότασης της κ. Διαμαντοπούλου (με την οποία «φλερτάρει» πολιτικά) που θα του ταίριαζε «γάντι», καθώς θα του επέτρεπε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το PSI και τη δανειακή σύμβαση και μετά να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά. 

Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις συμμετείχε χθες και ο Πέτρος Ευθυμίου, που μαζί με τους Βάσω Παπανδρέου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Κώστα Σκανδαλίδη, προωθούν την ιδέα μίας μόνο υποψηφιότητας, ενώ συναντήσεις είχαν πολλοί βουλευτές μεταξύ τους και οι κ.κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, Γρηγόρης Νιώτης και Ροδούλα Ζήση στο γραφείο του κ. Νιώτη στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης. 

Την ίδια ώρα, μετά τον Γιάννη Αμοιρίδη, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει ο Στέφανος Τζουμάκας. Η Ιπποκράτους πάντως υπενθυμίζει με νόημα ότι το καταστατικό περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων σε τρεις ή το πολύ τέσσερις, καθώς καθένας τους πρέπει να προταθεί από 100 περίπου μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ την τήρηση του καταστατικού ακριβώς ως προς αυτή τη διάταξη ζητά και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. 

Χθες πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι και πάλι υποψήφιος, ζητώντας σύνεση και ψυχραιμία, καθώς «ο εσωκομματικός πετροπόλεμος δεν οδηγεί πουθενά», όπως είπε. Επιλογή «γκρίζων ζωνών», χαρακτήρισε τη διαρχία ο Πέτρος Ευθυμίου, ζητώντας καθαρές λύσεις, ενώ στο τρίπτυχο «απολογισμό-νέες προτάσεις-εκλογή ηγεσίας από τη βάση» εστίασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια να παίζουμε», είπε η Σούλα Μερεντίτη. 

Επανίδρυση στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σήφης Βαλυράκης, διαμηνύοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ «ηγετικό» πρόσωπο τύπου Καντάφι και Μουμπάρακ χαρακτήρισε σε ανοιχτή επιστολή του τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Γραμματέας της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Κεφαλλονιάς Παναγής Βλάχος, γνωστός και από το επεισόδιο που είχε προκληθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ όταν «πιάστηκε στα χέρια» με παρευρισκόμενο στο ακροατήριο.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger