Home » » Και τώρα…επίσπευση των διαδικασιών για νέο αρχηγό

Και τώρα…επίσπευση των διαδικασιών για νέο αρχηγό

Written By Djordje on Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 | 10:16



Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να επισπεύσει τις διαδικασίες διαδοχής πριν τις 18 Μαρτίου θα επιχειρήσουν Βενιζέλος- Λοβέρδος μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της συμπόρευσής τους, ενώ η Λούκα Κατσέλη προετοιμάζεται ως η υποψήφια των προεδρικών, κόντρα στην υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Η συνένωση των δυνάμεων Βενιζέλου-Λοβέρδου καθιστά τον υπουργό Οικονομικών ως το απόλυτο φαβορί στη μάχη της διαδοχής, με τον υπουργό Υγείας να αναστέλλει τις ηγετικές του φιλοδοξίες για τη μετεκλογική περίοδο. 

Όπως έγραψε χθες το Real.gr, καθοριστικό ρόλο στην συνένωση των δυο «δελφίνων»-υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών-έπαιξαν ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Δ. Κρεμαστινός, κυρίως όμως το κενό που άφησε ο Γ. Παπανδρέου με τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό και με την απόφασή του να μην αποχωρήσει άμεσα και από την ηγεσία του κόμματος, όταν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. 

Παράλληλα, η κίνηση των δυο υπουργών αιφνιδίασε άλλα κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. την Άννα Διαμαντοπούλου, που φέρεται όμως να διαθέτει στρατηγική υπέρβασης του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών. Η συμπόρευση των δυο, πάντως, προκάλεσε συναγερμό στο στρατόπεδο των «προεδρικών», που είχαν χθες συνεχείς συσκέψεις, με την Λούκα Κατσέλη να κερδίζει τη μάχη με τους Χρήστο Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη και να επιδιώκει να είναι ο αντίπαλος του Ε. Βενιζέλου αν υπάρξει εκλογή μέσω της βάσης.

Επιθυμούν συνάντηση

Η συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου, πέραν της σταθεροποίησης του ΠΑΣΟΚ που κινδύνευε με πλήρη απαξίωση, πιθανόν και με διάσπαση, αποσυμπιέζει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ, με πολλούς βουλευτές να κινούνται στην κατεύθυνση ανατροπής του Γ. Παπανδρέου.

Το κλίμα στην ΚΟ αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο για τον Γ. Παπανδρέου, ωστόσο Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος δεν προτίθεται να θέσουν θέμα απομάκρυνσης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διεργασίες (π.χ. αργά το βράδυ χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Λοβέρδου με την Ρεγγίνα Βάρτζελη) ώστε να μην υπάρξει οξεία σύγκρουση των δυο πλευρών στην ΚΟ. Κάποιοι, μάλιστα, εκφράζουν την ελπίδα ότι με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου η συμφωνία εκλογής του διαδόχου του θα επισπευστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τέλος πάντων λίγο μετά το κλείσιμο του PSI. Οι Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, μάλιστα, έχουν διαμηνύσει στην Ιπποκράτους πως θα επιθυμούσαν συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, είναι και εισηγητής στην ΚΟ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός Υγείας διαμηνύει πως αν μιλήσει θα το κάνει μόνο για θέματα του υπουργείου του. Παρά τις προθέσεις των δυο, όμως επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη συνεδρίαση της ΚΟ, καθώς ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Γ. Παπανδρέου: «Με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, σχολίασε ως εξής την συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου, για την οποία σημειωτέον δεν είχε ενημερωθεί από τους ίδιους, αλλά από τους συνεργάτες του: «Είναι δυο σημαντικά στελέχη. Η απόφαση είναι δική τους. Τη σεβόμαστε. Οι διαδικασίες για την αλλαγή Προέδρου έχουν δρομολογηθεί. Ευχόμαστε να ολοκληρωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα».

Η τελευταία φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ερμηνεύεται ως ένα παράθυρο στη συναινετική επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή νέου αρχηγού.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger