Home » , » Τεράστια κενά ασφαλείας στο μουσείο της Ολυμπίας - Άφαντοι οι δράστες

Τεράστια κενά ασφαλείας στο μουσείο της Ολυμπίας - Άφαντοι οι δράστες

Written By Djordje on Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 | 11:18



Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι μήνα πραγματοποιείται «χτύπημα» σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, εκθέτοντας την, για μία ακόμη φορά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χθεσινή ληστεία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αρπαγή σπουδαίων έργων από την εθνική πινακοθήκη. Ήταν 9 Ιανουαρίου όταν οι ληστές κατάφεραν να μπουν ανενόχλητοι σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους στη χώρα και να αρπάξουν τρεις πίνακες ανεκτίμητης αξίας. 


Ούτε οι ίδιοι οι ληστές δεν θα πίστευαν ότι με τόσο εύκολο τρόπο θα έμπαιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και θα έκλεβαν 65 εκθέματα.


Οι δράστες χθες το πρωί περίπου στις 07:30 έστησαν καρτέρι στη μοναδική φύλακα του μουσείου. Όταν η υπάλληλος άνοιξε τις πόρτες οι δράστες της επιτέθηκαν και την ακινητοποίησαν. Η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν η μοναδική που βρισκόταν στο χώρο εκείνη την ώρα. Σύμφωνα με την ίδια οι δράστες ήταν δύο και ο ένας εξ’ αυτών μίλαγε ελληνικά. Αφού την υποχρέωσαν να απενεργοποιήσει τον συναγερμό, την έδεσαν και τη φίμωσαν. Στη συνέχεια ανενόχλητοι άρπαξαν 65 εκθέματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, οι δράστες αφαίρεσαν από προθήκες, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι.

 

Μόλις κατάφερε να λυθεί η φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας - Άφαντοι οι δράστες 

Αμέσως μετά τη καταγγελία σχετικά με την αφαίρεση αρχαίων αντικειμένων από τις προθήκες του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου κινητοποιήθηκαν οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων Αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ο ευρύτερος χώρος που συνέβη η αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων αποκλείστηκε περιμετρικά από αστυνομικές δυνάμεις, με τους αστυνομικούς να διενεργούν εκτεταμένες αναζητήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών. Η ΕΛ.ΑΣ επιστράτευσε ελικόπτερο για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ περιπολικά πραγματοποιούσαν μπλόκα στα γύρω χωριά καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τους δράστες να κρύβονται κοντά στην περιοχή. Οι δράστες ωστόσο παραμένουν άφαντοι. 

Χωρίς αγοραστική αξία τα κλοπιμαία σύμφωνα με το υπουργείο

Τα αρχαία που εκλάπησαν δεν μπορούν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους να κυκλοφορήσουν στην αγορά αρχαιοτήτων. Η αξία τους είναι κυρίως αρχαιολογική και τεκμηριωτική. 


Τεράστια τα κενά ασφαλείας - «Ξέφραγο αμπέλι» το μουσείο

Η ληστεία αποκάλυψε το πόσο διάτρητα ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο μουσείο. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του μουσείου, εκτός από το κενό φύλαξης τις πρωινές ώρες, ούτε τις απογευματινές ώρες υπήρχε κάποιος φύλακας και πιο συγκεκριμένα από τις 3 μέχρι τις 10 το βράδυ. Πριν από ενάμισι μήνα η προϊστάμενη εφορίας αρχαιοτήτων είχε ζητήσει και είχε διακοπεί η λειτουργία του μουσείου αφού σύμφωνα με την ίδια, οι υπάρχοντες υπάλληλου δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφαλή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Όμως δέκα ημέρες μετά, έγινε ανακατανομή υπαλλήλων από άλλα μουσεία και έτσι ξαναξεκίνησε η λειτουργία του. 

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε την παραίτηση του, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό της κλοπής.


Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ 

Από τις κύριες ειδήσεις στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι από χθες το πρωί η πρωτοφανής ληστεία. Με πηχυαίους τίτλους, όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται τόσο στον τρόπο της ληστείας , στα ανεπαρκή μέσα φύλαξης στα ελληνικά μουσεία, λόγω της εικονικής κρίσης αλλά και στην παραίτηση του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου

CNN: Ληστές έκλεψαν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας


Ληστές εισέβαλλαν στο μουσείο και αφού έδεσαν και φίμωσαν τον φύλακα, έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων. έτσι αρχίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου. 

BBC: Ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας


Ένοπλοι έδεσαν τον πρωινό φύλακα και έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα, ανυπολόγιστης αξίας. Ο Υπ. Πολιτισμού υπέβαλλε την παραίτηση του, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή» αναφέρει μεταξύ άλλο το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του βρετανικού πρακτορείου.

Telegraph: Ένοπλοι ληστές «σήκωσαν» το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας


Στον τρόπο με τον οποίο έγινε η ληστεία, στην παραίτηση του Π. Γερουλάνου αλλά και στο γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που γίνεται ληστεία σε ελληνικό μουσείο, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger