Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση λειτουργούν ως λίπασμα στις προσδοκίες των ασφαλιστικών εταιρειών για ενίσχυση της κερδοφορίας τους, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπερθεματίζει για το ...«συμπληρωματικό ρόλο» της ιδιωτικής ασφάλισης με παραπλανητικές διατυπώσεις περί «οριοθέτησης ρόλων», «εποπτείας» κλπ., μόνο και μόνο για να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική της, τσακίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ετοιμάζεται να τον θεσμοθετήσει. Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) με θέμα
«Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στην Ελλάδα».
Η ΕΑΕΕ παρουσίασε ως αναγκαιότητα τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό, ισχυριζόμενη ότι «οι αυξανόμενες απαιτήσεις στο ασφαλιστικό απαιτούν μεγαλύτερη αποταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της διείσδυσής τους, διεκδικώντας για τους υποψήφιους πελάτες τους φοροαπαλλαγές, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι τα κέρδη από τα ασφάλιστρα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα οι ασφαλιστικές θα τα διοχετεύσουν σε κρατικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο!
Για τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας), ο Αλ. Σαρρηγεωργίου αξίωσε για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται επαγγελματικά ταμεία και να ιδρύουν ανοιχτά ταμεία επαγγελματικών συντάξεων.
Για τα ατομικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (τρίτος πυλώνας) χαρακτήρισε τις φοροαπαλλαγές «το πιο σημαντικό κίνητρο» για να προσεγγίσουν πελατεία. Οι ασφαλιστικές επιδιώκουν να θέσουν σε ομηρία τους ασφαλισμένους που ανακαλύπτουν ότι η συναλλαγή τους με την εταιρεία δεν τους συμφέρει, βάζοντας για πρώτη φορά ως γενικό όρο να μην μπορεί κάποιος να εξαγοράσει το συμβόλαιο, δηλαδή να διακόψει το συμβόλαιο και να πάρει τα λεφτά του πίσω.
Για να γίνει πιο πειστική στην επιχειρηματολογία της η ΕΑΕΕ διενήργησε τηλεφωνική έρευνα από την οποία προκύπτει ότι το 87% των ερωτηθέντων περιμένει ότι η σύνταξή του θα είναι από «αρκετά» έως «πολύ χαμηλότερη» από αυτή που παίρνει σήμερα ένας συνταξιούχος.
Η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε υπέρ της οριοθέτησης δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας ότι προωθεί την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων πάνω στην κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης. «Βεβαίως και μπορεί να έχει συμπληρωματικό ρόλο η ιδιωτική ασφάλιση ...με πρόσθετες παροχές», είπε χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία. Είναι κούφια λόγια. Γιατί οι δύο πρόσφατοι αντιασφαλιστικοί νόμοι της κυβέρνησης 3863 και 3865 ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρόν στην ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας και αντικειμενικά πριμοδοτούν την ιδιωτική. Εκεί οδηγεί και η κατακρεούργηση των συντάξεων και η κατακόρυφη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έρευνα των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών που αυτές, βέβαια, το αξιοποιούν για τους δικούς τους λόγους.
Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός υποσχέθηκε βελτιώσεις στο θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και κίνητρα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που δημιουργήθηκαν με το νόμο 3029 /2002 (ν. Ρέππα) προκειμένου να αναπτυχθούν. Το ...ευοίωνο μέλλον των ιδιωτικών εταιρειών προδιαγράφει και ένα πρόσθετο στοιχείο: Η αποχώρηση του κράτους από τη δημόσια ασφάλιση είτε μειώνοντας τη χρηματοδότηση των Ταμείων είτε καταργώντας τις εγγυήσεις του κράτους απέναντι στα Ταμεία
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου