Home » » «Μειώστε το δημόσιο και κάντε αποκρατικοποιήσεις για να γλιτώσετε!»

«Μειώστε το δημόσιο και κάντε αποκρατικοποιήσεις για να γλιτώσετε!»

Written By Djordje on Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 | 09:23



Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 

Ύστατη έκκληση «βρείτε τα» απευθύνουν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ο.Ρεν. Οι δύο ανώτατοι παράγοντες της Κομισιόν, εκ των τελευταίων συμμάχων της χώρας στη μάχη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, μεταφέρουν μέσω των γνωστών «κύκλων της Κομισιόν» μήνυμα στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν να ολοκληρώσουν θετικά την διαπραγμάτευση με την αποστολή της τρόικας ώστε να αποφύγουμε όλοι μαζί τα χειρότερα. 

Το μήνυμα μετέφερε στην Αθήνα και την ελληνική κοινή γνώμη η κοινοτική επίτροπος Μ.Δαμανάκη με μια δήλωση «που δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη», ενώ την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο και μέσω του γερμανικού τύπου διευκρινίζει ότι «η υπομονή πολλών τελείωσε». 

Σύμφωνα με της επίσημες, αλλά και παρασκηνιακές πηγές ενημέρωσης της Κομισιόν, τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, η υπομονή πολλών εκ των εταίρων έχει εξαντληθεί και σε τελική ανάλυση «η χώρα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ευρώ και την πόρτα της εξόδου». 

Συγκεκριμένα ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε στο Spiegel ότι «η βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα δοθεί με οποιοδήποτε κόστος. Εάν κρίνουμε πως όλα στην Ελλάδα πηγαίνουν άσχημα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, πράγμα που θα σήμαινε πως το Μάρτιο θα κηρυσσόταν χρεοκοπία». Απλά και ξεκάθαρα...

Πλήρης επιβεβαίωση της RealNews για τις αποκρατικοποιήσεις: 

«Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως δεν ξεχνούμε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup και όπως εξήγησαν πηγές του περιβάλλοντός του, εκφράζοντας την κοινή συνισταμένη ανάμεσα στους 17, υπενθύμισε ουσιαστικά ότι «για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει τα ασημικά. Το υποσχέθηκε και από το αποτέλεσμα θα κριθεί». Αν και το θέμα στην εσωτερική σκηνή είχε ξεχαστεί, στις Βρυξέλλες αποτελεί την υπ’ αριθμόν 2 βασική απαίτηση των δανειστών, για να αποδείξουμε όπως λένε «τη σοβαρότητά μας». Πηγή της Κομισιόν από γενική διεύθυνση με εμπειρία στη ελληνική πραγματικότητα, βεβαίως, επεσήμανε ότι «ο στόχος των 50δις προφανώς και είναι ψηλά», αλλά, «οι ελληνικές αρχές τον πρότειναν!»

Ο υπ’ αριθμό 1 στόχος παραμένει η αποχώρηση από το δημόσιο 150.000 εργαζομένων μέχρι το 2015 και ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος. Πηγές επεσήμαναν στη διαπραγμάτευση πως «ουδείς ειδικός στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας από τις περικοπές προσωπικού». Επισημαίνουν μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν το υπουργείο παιδείας να έχει χιλιάδες εκπαιδευτικούς μετατεθειμένους σε διάφορα πόστα και να προσλαμβάνει αναπληρωτές και ωρομίσθιους». Παρομοίως και οι δαπάνες για την άμυνα θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ παραπάνω από τα 400εκ ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα οργή επικρατεί στις Βρυξέλλες για τη λειτουργία των τελωνείων και των εφοριών της χώρας, όμως πολύ περισσότερο γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να μην «εκπονεί action plan για να αλλάξει την κατάσταση» και «να αγνοεί τις συστάσεις των στελεχών της Κομισιόν που εκπονούν εδώ και δέκα χρόνια εκθέσεις». 

Κίνδυνος για «Ελληνικό ατύχημα»:

Ακριβώς όπως ανέφερε η επίτροπος Μ.Δαμανάκη «τα σενάρια έχουν γίνει σχέδια», αλλά στην Κομισιόν δεν τα ενστερνίζονται.

Όμως οι ερμηνευτές της γερμανικής στάσης στις ΗΠΑ πληροφόρησαν πρόσφατα τις Βρυξέλλες πως η οικονομική κοινότητα των ΗΠΑ «δεν πιστεύει ότι ακούει από τη Μέρκελ και προετοιμάζεται για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις μέσα στο επόμενο έτος». Μάλιστα το σενάριο προβλέπει πως η Γερμανία θα πιέζει για όλο και πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, πρακτικά ανέφικτες, που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να χάσει τους στόχους (πράγμα όχι και τόσο δύσκολο). Μέσα στην πολιτική πίεση κάποιο κράτος μέλος θα σηκωθεί και θα πει «δεν πάει άλλο – τέρμα τα λεφτά». Η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί στην έξοδο χωρίς η αφορμή να είναι η Γερμανία. Προς το παρόν το σενάριο το παίρνουν σοβαρά στο σχεδιασμό τους μόνο συγκεκριμένα hedge funds – το άσχημο είναι ότι τα κέρδη τους κατά την τελευταία δεκαετία συνηγορούν πως οι διαχειριστές τους ξέρουν στη δουλειά τους να αξιολογούν τις φήμες.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger