Σε παρεμβάσεις - σοκ φαίνεται ότι επιμένει η τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να δοθεί το «πράσινο φως» για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα.
Μετά από δώδεκα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα οι οποίες κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πολλά θέματα ακόμα παραμένουν ανοικτά.
«Πρέπει να σώσουμε τη χώρα, πρέπει τώρα όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μοναδικό, ενιαίο μέτωπο να δώσουμε τη μάχη αυτή. Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα, για την πολιτική ηγεσία της χώρας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις 14:30 αναμένεται ο υπουργούς οικονομικών να έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση και φέρονται να ζητούν επιτακτικά απολύσεις – εξπρές δημοσίων υπάλληλων, ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ δεν κάνουν πίσω στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του κατώτατου μισθού.
Πιο συγκεκριμένα οι απαιτήσεις της τρόικας έπεσαν στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης που είχε το υψηλόβαθμο κλιμάκιο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση, οι δανειστές απαίτησαν να αρχίσει άμεσα το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου και η αξιολόγηση των υπαλλήλων που έχει ανατεθεί σε γαλλική εταιρεία. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».
Στο «στόχαστρο» της τρόικας μπαίνουν και οι περίπου 160.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, που αποφασίστηκε να περιληφθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα έως το 2015.
Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) μόνον περίπου 350.000 άτομα. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς.
Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η Task Force θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.
Επιπλέον πιέσεις ασκεί η τρόικα και για τις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, των κλαδικών συμβάσεων, μείωση του κατώτατου μισθού και την περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου