Νέα επίθεση εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει «ακαταλόγιστους του Έλληνες πολίτες» και «σταλινική» την Αλέκα Παπαρήγα.
Σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θριαμβολογούν οι επικεφαλής των τριών κομμουνιστικής προέλευσης κομμάτων για την αύξηση της πολιτικής τους επιρροής.
Λίγο πιο πάνω από το 10% ο καθένας, 30% όλοι μαζί! Τέτοιο θαύμα είχαμε να το δούμε από το 1958! Είναι πραγματικά ο Έλληνας πολίτης ακαταλόγιστος και παραζαλισμένος από τα προβλήματα της εποχής και επέλεξε την αυτοκτονία ή υπάρχει πράγματι και βρέθηκε στον τόπο μας η κομμουνιστική λύση στα σύγχρονα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης; Μήπως δηλαδή σε αυτόν τον τόπο, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, βρυκολάκιασε ο κομμουνισμός με τη μία ή την άλλη μορφή και επήλθε η αρχή του τέλους του καπιταλισμού, ξεκινώντας, όπως θα είχε ονειρευτεί ο Καρλ Μαρξ, από τον πιο σκληρό πυρήνα του, δηλαδή την νομισματική ευρωζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει επίσης πως τα τρία κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν κανένα σημείο επαφής.
«Σταλινική μέχρι το κόκκαλο η πρώτη, ευρωπαϊστής και σχεδόν σοσιαλδημοκράτης ο δεύτερος, αναρχοαυτόνομο οργισμένο νιάτο ο τρίτος. Είναι πάντως πολύ πιθανό ότι οι δημοσκοπήσεις θα επαληθευθούν μέχρι ενός σημείου, ότι δηλαδή ένας στους τέσσερις Έλληνες θα επιλέξει την καταδίκη του πολιτικού συστήματος μέσα από τον πολιτικό ευνουχισμό, δηλαδή καθιστώντας ανενεργή την ίδια του την ψήφο. Με τον ίδιο τρόπο που άλλοι ψηφίζουν λευκό ή απέχουν από την ψηφοφορία».
Ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ από συνέδριο
Συνέδριο θέσεων κι όχι προσωποπαγή ηγεσία προτείνει ο Θόδωρος Πάγκαλος για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ με άρθρο-παρέμβαση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή».
«Είχα κάποτε γράψει ότι ένα προσωποπαγές ΠΑΣΟΚ μετά την απομάκρυνση του Ανδρέα Παπανδρέου θα ήταν μία κωμωδία. Όλοι καταλαβαίνουν πιστεύω για ποιο λόγο θυμάμαι συχνά αυτές τις ημέρες εκείνη τη διαπίστωσή μου», υπογραμμίζει ο κ. Πάγκαλος.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ανοικτό συνέδριο θέσεων και αφού αποφασιστεί το πολιτικό και ιδεολογικό του πλαίσιο, τότε να εκλεγεί νέα ηγεσία που θα το εκφράσει. «Στο τέλος του συνεδρίου η εκλογή της κεντρικής επιτροπής θα μπορούσε να γίνει με απλή αναλογική, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που θα συγκέντρωνε κάθε τέτοια πρόταση θέσεων με την εκλογή ανάλογου αριθμού υποστηρικτών από αυτούς που την υπογράφουν. Έτσι, στην κεντρική επιτροπή -το κοινοβούλιο του κόμματος- θα είχαν θέσεις όλες οι απόψεις, αλλά θα υπερίσχυαν οι πλειοψηφούσες απόψεις που θα αναδείκνυαν και την ηγεσία του κόμματος. Ένα τέτοιο ανοικτό κόμμα, συγκροτημένο γύρω από ιδεολογικές θέσεις και πολιτικοποιημένο δε θα μπορούσε βέβαια να επιλέξει και να υποδείξει λάθος υποψηφίους για τις εκλογές, σε κάθε επίπεδο, από το τοπικό έως το πανελλήνιο.
Έχουμε άραγε την ικανότητα να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη; Και αν δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε θα προσπαθήσουμε άραγε να αλλάξουμε εμφάνιση και ουσία ή απλώς θα πετάξουμε τον καθρέφτη στα σκουπίδια;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει την κρίση που διέρχεται το κόμμα στην πολυδιάσπαση του σε αντιμαχόμενες ομάδες, στην εξάλειψη κάθε μορφής ιδεολογικής συναντίληψης, στην βαθμιαία κατάργηση κάθε είδους συντροφικής αλληλεγγύης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται εκτενώς και στο πολιτικό σύστημα της χώρας επαναφέροντας την πρότασή του που έχει κάνει από την δεκαετία του ΄90 για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με προσαρμογή του γερμανικού για να εξαλειφτεί η φαυλοκρατία που ακόμη υπάρχει. «Επανέρχομαι συστηματικώς στην αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί στη χώρα ένα μεικτό εκλογικό σύστημα:
- Εκατό βουλευτές θα εκλέγονται με απόλυτα απλή αναλογική σε μία ενιαία πανελλαδική περιφέρεια ή δύο έως τρεις περιφέρειες, αν αυτό είναι συνταγματικώς επιβεβλημένο, από λίστες που θα αποφασίζουν τα κόμματα ή από ανεξάρτητους υποψήφιους. Με αυτό το σύστημα ένας ανεξάρτητος που θα εξασφαλίσει 1% πανελλαδικά θα μπει στη Βουλή.
- Διακόσιοι θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες που θα συγκροτηθούν με ισοδύναμη εκλογική βάση ή στον πρώτο γύρο με απόλυτη πλειοψηφία ή στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πλειοψηφησάντων. Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο κάλπες και επομένως θα μπορούνε να ψηφίσουν πανελλαδική λίστα ενός κόμματος και βουλευτή για την μονοεδρική άλλου κόμματος».
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου