Home » » Στα χέρια του πρωθυπουργού η επιστολή των κοινωνικών εταίρων

Στα χέρια του πρωθυπουργού η επιστολή των κοινωνικών εταίρων

Written By Djordje on Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 | 11:04



Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στα χέρια της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που την στηρίζουν περνάει τώρα η «καυτή πατάτα» της μείωσης των μισθών και των εργασιακών σχέσεων. Από την μια πλευρά, η τρόικα εμμένει στις σκληρές απαιτήσεις της, ζητώντας μείωση του κατώτατου μισθού και επιπλέον μείωση κατά 25% στους μισθούς (το 15% θα αφορά περιορισμό των δώρων) και από την άλλη τους κοινωνικούς εταίρους να στέλνουν επιστολή- τελεσίγραφο να μείνουν ως έχουν χωρίς καμία παρέμβαση. Αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα απόψεων μεταξύ της ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για το πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων κατά την χθεσινή συνάντησή τους, δίνοντας μάλιστα το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διατήρηση δέκατου τρίτου, δέκατου τέταρτου και κατώτατου μισθού, της εξάμηνης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων μετά την λήξη τους (μετενέργειας) και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις διαβεβαίωσαν πώς δεν τέθηκε θέμα καθιέρωσης ειδικών οικονομικών ζωνών με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου, ενώ σήμερα αναμένεται να σταλεί επιστολή με τα συμπεράσματα του διαλόγου στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους της τρόικας. 

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευση της με θρησκευτική ευλάβεια και να κατοχυρώσει νομοθετικά την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Αναλυτικότερα οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στα εξής:

- να διατηρηθεί στο σημερινό ύψος ο κατώτατος μισθός. 
- καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό.
- να μην καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η ισχύ τους για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της σύμβασης.

Οι εργοδότες και η ΓΣΕΕ διαφώνησαν:

στην αύξηση 2,6% από 1.7.2012 που περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην ισχύσουν οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι αυξήσεις τριετιών και πολυετιών. Η ΓΣΕΕ ζήτησε να τηρηθούν όλα όσα περιέχονται στην σύμβαση, ενώ ο ΣΕΒ επέμενε να μην δοθεί η αύξηση 2,6% του επομένου Ιουλίου. Ακόμη απορρίφθηκε η πρόταση των εμπόρων να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους η σύμβαση και ακολούθως να «παγώσουν» οι αμοιβές για το 2013 και 2014. 

Ως εκ τούτου στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση, θα καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για το σημείο αυτό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας. «Για να αποτρέψουμε μία νομοθεσία για εμάς, χωρίς εμάς». 

Παράλληλα ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε ως «άγονη και αποπροσανατολιστική» την κριτική που εκφράζεται κατά της τρόικας για τις σκληρές θέσεις της. «Μας παρέχουν τα δανεικά, που χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και φροντίζουν τα συμφέροντά τους», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε το «πολιτικό σύστημα», το οποίο «δεν έκανε καλά τη δουλειά του» με αποτέλεσμα «να αντιμετωπίζουμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις, ή μειώσεις μισθών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε οι κοινωνικοί εταίροι διατύπωσαν ένα «κοινό συμπέρασμα με τις θέσεις τους» και προειδοποίησε «το πολιτικό σύστημα να μην υποχωρήσει ατάκτως στις απαιτήσεις της τρόικας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος τόνισε προς τη κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν «τους ίδιους να αποφασίζουν στην ιδιωτική οικονομία», να σεβαστούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και «να μην τα κάνουν θάλασσα όπως τα έκαναν στο δημόσιο τομέα».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε ότι «με τις θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή, δίνονται τα όπλα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να διαπραγματευθούν με την τρόικα». 

Διαβάστε όλη την επιστολή των κοινωνικών εταίρων 

«Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2012
Προς τον
Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Λ. Παπαδήμο

Κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική κυβέρνηση – μεταφέροντας και τη θέση της Τρόϊκα – ζήτησε από τους κεντρικούς κοινωνικούς διαπραγματευτές – κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν και να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στο μισθολογικό κόστος (13ος και 14ος μισθός, κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων) και στο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, κρατική παρέμβαση και επιπτώσεις της στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα). 

Κεντρικό επιχείρημα για τις αιτούμενες παρεμβάσεις μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρήσεων και οικονομίας, καθώς και η απασχόληση η οποία κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει ( ανεργία Οκτώβριος 2011 σύμφωνα με την EUROSTAT: 19,2%). 

O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμό συνεννόησης, αναγνωρισμένο από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει και στη χώρα μας να αποτελεί βασικό «εργαλείο» συμφωνιών, με σεβασμό στα αποτελέσματά του. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι : 
• οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχουν μειωθεί στα έτη 2010 και 2011 κατά 14,3% μεσοσταθμικά πλέον μειώσεων που απορρέουν από την φορολογία και έκτακτες εισφορές,
• η χώρα γνωρίζει πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης για 4 χρόνια χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη – έστω και αναιμική- ούτε για το 2012 και το 2013,
• η ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο επηρεάζεται πολύ περισσότερο - απ’ ότι το μισθολογικό κόστος - από παράγοντες όπως η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, ο κρατικός παρεμβατισμός, το φορολογικό σύστημα, η διαφθορά και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία. 
• η μείωση μισθών επηρεάζει ευθέως αναλογικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων,
• η αφαίρεση και άλλων πόρων από τη ζήτηση πέραν της κοινωνικής συνοχής επηρεάζει ευθέως υφεσιακά την οικονομία με ενδεχόμενο απρόβλεπτων κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων,
• στις επιχειρήσεις παρατηρείται αυξανόμενη πίεση που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους λόγω των εκτάκτων φορολογικών επιβαρύνσεων, της αύξησης κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, την έλλειψη ρευστότητας κλπ.

Οι Οργανώσεις εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν ότι πρέπει:

– Να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό. 

– Στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (Κυβέρνηση – Εργοδοτικοί και Εργατικοί Φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί. Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

Η εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013. 

Στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από την ΕΓΣΣΕ 2008 – 2010 Μόνιμου Βήματος Διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν ευρύτερα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους και την πρόταση – πρόσκληση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα. 

Η παρούσα αποστέλλεται και στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.»


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger