Home » , » Η μάχη του μνημονίου στη Βουλή

Η μάχη του μνημονίου στη Βουλή

Written By Djordje on Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 | 10:52



Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Η «μάχη των μαχών» ξεκινά για την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία για το κρίσιμο νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση να είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα.

Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν πολλές διαρροές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, θεωρείται απίθανο το νομοσχέδιο τελικά να καταψηφιστεί αφού για να περάσει, απαιτείται απλή πλειοψηφία. Ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται για να υπερψηφιστεί δεν είναι απαραίτητο να είναι 151, αφού απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Το νομοσχέδιο πάντως υπερψηφίστηκε επί της Αρχής άλλα και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών το βράδυ του Σαββάτου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ιδιαιτέρως εκρηκτική, με βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα να δηλώνουν ανοιχτά ότι θα καταψηφίσουν.

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης δυναμίτισε και άλλο την ατμόσφαιρα. Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχειας. «Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά, ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία… Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου».


«Τι θα κάνετε θα μας κλείσετε φυλακή;» του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης. Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για το ότι εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».

Έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Έλενα Παναρίτη, σε μία ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία. «Πώς μου ζητάτε εμένα που με φέρατε από το εξωτερικό πριν από 2 χρόνια να ψηφίσω αυτό το κείμενο; Ψηφίζοντας αυτό λέμε: ή χρεοκοπούμε σήμερα ή σε 3 μήνες. Τότε δεν θα μπορούμε να χρεοκοπήσουμε γιατί θα μας τρέχουν στα δικαστήρια. Τότε θα δείτε πόση αξιοπρέπεια θα έχουμε, που θα έχουμε γίνει ρόμπες. Θέλω έγγραφη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δεν εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία, εγώ δεν είμαι βουλευτής της τρόικας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παναρίτη.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και η κυρία Βάσω Παπανδρέου κάνοντας λόγο για αδιέξοδο, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι θα ψηφίσει τελικά.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κινήθηκε στη γραμμή που χάραξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και μετά να υπάρξουν εκλογές.

«Η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό. Εάν αύριο το βράδυ η βουλή απορρίψει τη συμφωνία από Δευτέρα θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 μέρες για την πλήρη κατάρρευση. Αρκετή ζημιά κάναμε στον τόπο, δεν πρέπει και δεν συγχωρείται να κάνουμε άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας το νέο μνημόνιο εγκληματικό, που σφαγιάζει τα λαϊκά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ τα ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση των βουλευτών του, ιδιαιτέρως των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής μετά και την τοποθέτηση Καρατζαφέρη ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Με «πόνο ψυχής» δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση η Ντόρα Μπακογιάννη γιατί, όπως είπε, αντιλαμβάνεται πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χρεοκοπήσει η χώρα.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger