Home » » Πιο «πράσινη» δεν γίνεται!

Πιο «πράσινη» δεν γίνεται!

Written By Djordje on Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 | 08:00



Την... παγκόσμια μητρόπολη της οικολογίας επιθυμεί να δημιουργήσει η κινεζική κυβέρνηση, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντα της χώρας. Σε οκτώ χρόνια, το παραλιακό μέτωπο της πόλης Τιαντζίν θα έχει αποκτήσει ένα νέο, καταπράσινο προάστιο, το οποίο θα συγκεντρώνει τις πιο σύγχρονες καινοτομίες της περιβαλλοντικής επιστήμης στους τομείς των αστικών μετακινήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πόλη, η οποία γεννάται στην κυριολεξία από το μηδέν, θα έχει τις υποδομές για να στεγάσει περισσότερους από 350.000 κατοίκους, οι οποίοι προφανώς θα απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ζωής στην Κίνα. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να βιώνει τις συνέπειες της αλματώδους ανάπτυξής της, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ οι υποδομές για την ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων βρίσκονται ακόμα σε εμβρυϊκό επίπεδο. Αυτά τα χαρακτηριστικά των κινεζικών μεγαλουπόλεων θα απουσιάζουν από τη νέα, «πράσινη» Τιαντζίν, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το πρότυπο της αστικής ανάπτυξης τόσο για την Κίνα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο! 


Σήμερα, η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το νέο προάστιο της Τιαντζίν αποτελεί ένα τεράστιο εργοτάξιο, καθώς οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2009. Μέσα στη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει να δημιουργείται ίσως το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στοιχείο που περιλαμβάνουν οι μακέτες των κτιρίων. Τα σχολεία, το νοσοκομείο, οι δημόσιες υπηρεσίες και όλα τα κρατικά κτίρια που θα δέχονται πολύ κόσμο θα συνδέονται μεταξύ τους με... αερογέφυρες, όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πεζοί, αλλά και ορισμένα από τα οικολογικά μέσα μεταφοράς της πόλης. Σκοπός του πρωτότυπου πολεοδομικού εγχειρήματος είναι η διευκόλυνση των αστικών μεταφορών, ώστε οι δρόμοι της νέας πόλης να μη γνωρίσουν ποτέ την κίνηση των αυτοκινήτων και την εκπομπή καυσαερίων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα είναι σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα της ενεργειακής αποδοτικότητας, με ευρεία χρήση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική), κερδίζοντας έτσι περίπου 70% ενέργεια για τη θέρμανση και τον κλιματισμό. Η πόλη θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, ενώ τεράστιες ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία. Η δόμηση των σπιτιών θα ακολουθήσει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να προσφέρει προστασία από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Εντυπωσιακά, ωστόσο, είναι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν προβλεφθεί για την Τιαντζίν. Κινέζοι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει, ειδικά για τους κατοίκους της νέας πόλης, διθέσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υδροταξί που κινούνται με φωτοβολταϊκά και λεωφορεία που «καίνε» υδρογόνο. 

Στην Τιαντζίν, το 60% των αποβλήτων θα ανακυκλώνεται, αφού θα δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό δίκτυο σωληνώσεων διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο θα συλλέγονται τα σκουπίδια, απ’ όπου θα οδηγούνται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας, όπου θα καίγονται. Από τις θερμοκρασίες, οι οποίες θα αναπτύσσονται κατά την καύση τους, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται εκ νέου στα σπίτια. Τα οργανικά απόβλητα θα μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα για τις καλλιέργειες, ενώ η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων θα γίνονται με τη βοήθεια του νερού.

Αξιοθέατο της Τιαντζίν θα είναι η οικολογική πεδιάδα Eco Valley, που θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώνοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της. Η τεχνητή πεδιάδα θα χρησιμεύσει ως η πράσινη ραχοκοκαλιά της πόλης, λόγω της τεράστιας έκτασης πρασίνου που θα διαθέτει, ενώ θα αποτελεί και τον βασικό χώρο αναψυχής των κατοίκων. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger