Home » » Σκοτσέζικο ντους από τις Βρυξέλλες

Σκοτσέζικο ντους από τις Βρυξέλλες

Written By Djordje on Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 | 11:19



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Πληροφορίες που διέψευδαν η μια την άλλη διοχετεύονταν από χθες το πρωί στον διεθνή τύπο, αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, εντείνοντας την αβεβαιότητα για το πόσο κοντά εταίροι, κυβέρνηση και πιστωτές βρίσκονται σε κάποια λύση. 

Η αρχή έγινε με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλούμενο αξιωματούχο της κοινότητας εμφάνιζε «ως σίγουρη πληροφορία» τη διεξαγωγή συνάντησης του eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, πληροφορία που αν ευσταθούσε θα έδινε το σήμα πως “οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα πάνε καλά». 

Το πρακτορείο επικαλέστηκε μάλιστα καταχώρηση στο ημερολόγιο πρόγραμμα του Συμβουλίου με βάση την οποία από το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινούσε μια συζήτηση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο λεγόμενο euro working group και αργότερα, περί τις 17:00 θα αναλάμβαναν οι ίδιοι οι υπουργοί. Το σήμα έφτασε στις αγορές, όπου για λίγη ώρα καταγράφηκαν συγκεκριμένες κινήσεις, όμως η διάψευση από την τακτική ενημέρωση της Κομισιόν ήρθε να θολώσει τα νερά. 

Η Σάνταλ Χιούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Μπαρνιέ, που χθες κάλυπτε και τον Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπο του Ο.Ρεν) που βρισκόταν μαζί με τον επίτροπό του στην Χάγη, ανέφερε πως “δεν έχει επιβεβαιωθεί σύγκληση του Συμβουλίου eurogroup την επόμενη εβδομάδα” και διευρύνοντας το χρονικό ορίζοντα της αβεβαιότητας. 

Το real.gr αργότερα, επικοινώνησε με τη γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πληροφορήθηκε επίσημα ότι “ουδέποτε τοποθετήθηκε συνεδρίαση το eurogroup στο πρόγραμμα της Δευτέρας” και ότι “δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση”. Την πληροφόρηση επιβεβαιώνει με αδιάψευστο τρόπο και η ανάρτηση του ίδιου του ημερήσιου προγράμματος των εργασιών του Συμβουλίου στον επίσημο ιστότοπο, το οποίο συνεχίζει να είναι κενό. Οι ίδιες πληροφορίες έφτασαν στη συνέχεια και από το Λουξεμβούργο. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή προερχόμενη από χώρα που μετέχει στο κοινό νόμισμα οι Βρυξέλλες και ο κ.Γιούνκερ έχουν και το ΟΚ και την τεχνική δυνατότητα να “μαζευτούν” αν το κρίνουν απαραίτητο, όμως χρειάζεται να έχουν στο χέρι το PSI και “τουλάχιστον το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας από την Αθήνα”. 

Ο ίδιος ο Γιούνκερ όμως μιλώντας στο κοινοβούλιο του δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα: “είμαι σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας", είπε και πρόσθεσε: "είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που με κάνει να ζω την τελευταία ευχάριστη στιγμή της ημέρας ... γιατί θα πρέπει να επιστρέψω για να συνεχιστούν αυτές τις συνομιλίες".

Το σχόλιο του προέδρου του eurogroup εκθέτει προφανώς όλους όσους τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζαν μια βελούδινη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Ακόμα και ο επίτροπος Ρεν σε ομιλία του στη Χάγη, ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου έλεγε σήμερα ότι “τα πράγματα πάνε καλά” και ότι “είμαστε κοντά σε συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα”. 

Ο επίτροπος Ρεν απευθυνόμενος σε ένα όχι και τόσο φιλικό ακροατήριο ήταν βέβαιος ότι η Ελλάδα “θα κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων”, ενώ περιέγραψε και τους βασικούς στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Η αλήθεια ενδεχομένως να είναι κάπου στη μέση, όμως αυτό που μπορούν να βεβαιώσουν σήμερα πηγές της επιτροπής που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση είναι πως ειδικά στο θέμα του ελλείμματος, των εσόδων και των δαπανών “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα”.

Τα αποτελέσματα, ποσοτικά και ποιοτικά για το 2011 εξελίσσονται σε απογοήτευση σε σχέση με το 2010 ενώ και τα νούμερα που εμφανίζονται ως διαρροές στον τύπο από την ελληνική πλευρά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. “Το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει τον Οκτώβριο του 2012, αλλά από τον Απρίλιο θα έχουμε ρεαλιστική εικόνα. Τότε θα προστεθούν στοιχεία από τον τομέα της υγείας και την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Η ίδια πηγή βεβαιώνει όμως ότι στον προσδιορισμό των πρόσθετων και από ότι φαίνεται προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει συνυπολογιστεί και ένα μαξιλάρι για την νέα αναμενόμενη απόκλιση. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι το ποιος θα έχει τον Απρίλιο τις μεγαλύτερες πολιτικές δυσκολίες: η ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει μέτρα ή οι εταίροι που θα προσπαθούν να περάσουν την επόμενη δόση από τα κοινοβούλια τους;


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger