Home » » Νέες εξετάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup

Νέες εξετάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup

Written By Djordje on Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 | 09:07



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Νέα “εξεταστική περίοδος” για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ζ.Κ.Γιούνκερ προσανατολίζεται να συγκαλέσει μία ακόμα συνάντηση των 17 υπουργών του Eurogroup λίγες ώρες πριν την έναρξη της τακτικής εαρινής Συνόδου Κορυφής των 27. 

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα δώσει πρώτα τα “γραπτά” και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τα “προφορικά” με τους ομολόγους του. Από τις επιδόσεις κυρίως στα γραπτά θα κριθεί το αν η χώρα προβιβάζεται και αρχίζει η εκτέλεση της νέας δανειακής σύμβασης ή μένει μετεξεταστέα και διολισθαίνει σε μια νέα περίοδο αγωνίας και αβεβαιότητας. Και όταν λέμε γραπτά εννοούμε πραγματικά γραπτές εξετάσεις, διότι όπως πληροφορείται το Real.gr οι ελεγκτές της Τρόικας θα έχουν καταρτίσει μέχρι τότε την περίφημη 6η έκθεση προσαρμογής περιλαμβανομένων και των επιδόσεων της χώρας στις “πρότερες δράσεις”, τα γνωστά prior actions. 

Ως εκ τούτου μέχρι το πρωί της επόμενης Πέμπτης οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Αθήνα να πατήσει γερά το γκάζι και να προσέλθει στη συνεδρίαση όσο το δυνατόν ετοιμότερη. Παράλληλα όπως αναμένεται θα έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια και η εκτέλεση του PSI. Κανείς στις Βρυξέλλες δεν επιθυμεί να προδικάσει το αποτέλεσμα όπως επίσης κανείς δεν επιθυμεί να μπει στη συζήτηση των εναλλακτικών. Ένα πάντως είναι βέβαιο: σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το OK των Βρυξελλών να ενεργοποιηθούν αναδρομικές ρήτρες συλλογικής δράσης, σε περίπτωση χαμηλής προσέλευσης.
 
Η Κομισιόν επιμένει ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εθελοντικός στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου της 26 Οκτωβρίου. Το άλλο που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η βούληση των Ευρωπαίων για μια αέναη στήριξη της Ελλάδας ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν ότι οι υπουργοί οικονομικών δεσμεύτηκαν με οποιοδήποτε τρόπο για την περίοδο μετά το 2015. Αντιθέτως το αν η χώρα θα παραμείνει στο παιχνίδι θα κριθεί πολύ αυστηρά από την πρώτη έκθεση της Τρόικας υπό το νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger