ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ της κυβέρνησης περί δήθεν οριστικής σωτηρίας της χώρας μας, με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αποδεικνύονται υπερβολικές και επιπόλαιες, πριν ακόμη καλά καλά κατακαθίσει η σκόνη τους. Μπορεί ο «τεχνοκράτης» πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος να μίλησε για «ιστορική μέρα», με ύφος και στιλ έμπειρου και δοκιμασμένου δημαγωγού, αλλά φαίνεται ότι η αλήθεια απέχει πολύ από την εικόνα θριάμβου που αυτός και οι υπουργοί του προσπάθησαν να... φιλοτεχνήσουν. Η χώρα μας δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Και η παραμονή της στην ευρωζώνη δεν έχει «κλειδώσει». Αντίθετα μάλιστα. Ολα είναι ακόμη και σήμερα στον αέρα. Και οι πιθανότητες αρνητικής εξέλιξης των πραγμάτων παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Χρόνο κερδίσαμε. Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ.
ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ «γνώριμος» της εφημερίδας μας, ο οικονομολόγος και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, κ. Κλέμενς Φουστ, μιλά σήμερα στη Real news για τη νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας και τη χαρακτηρίζει «σημαντική», επισημαίνοντας όμως σε υψηλούς τόνους ότι «δεν είναι η λύση, αλλά μόνον η αρχή μιας πολύ δύσκολης διαδικασίας». Ο κ. Φουστ τονίζει πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους», ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τα νέα μέτρα και στο τέλος να μην υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος». «Αρα», συνεχίζει ο σύμβουλος του Σόιμπλε, «είναι ακόμη πιθανόν η χώρα σας να αναγκαστεί στο τέλος να φύγει από το ευρώ»! Το βασικότερο, όμως, από όλα όσα λέει ο Γερμανός αξιωματούχος σήμερα στη συνέντευξή του στην «R» είναι αυτό που και η στήλη μας επαναλαμβάνει συνεχώς και μονότονα τους τελευταίους μήνες: «Για την Ελλάδα, όλα εξαρτώνται από την επιστροφή της ανάπτυξης».
ΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ κανείς τις δηλώσεις Φουστ με τις απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας για τη σφοδρή διαφωνία της κ. Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup, όπου η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε «ανεπαρκές» το δάνειο των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και ζήτησε να δοθούν 250 δισ. ευρώ για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα του χρέους της χώρας μας, γίνεται απολύτως σαφές ότι, παρά τα όσα λέγουν ορισμένοι εγχώριοι κυβερνητικοί εγκέφαλοι, η Ελλάδα δεν έχει «σωθεί» με το νέο Μνημόνιο.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο, άλλωστε, ότι η «υπαρχηγός» του Νουριέλ Ρουμπινί, του «γκουρού» των παγκόσμιων αγορών, διατυπώνει σήμερα με συνέντευξή της στην εφημερίδα μας την... πρόβλεψη -ή ευχή άραγε;- ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κλειδώσει μέχρι το τέλος του 2013, όταν θα γίνουν οι επόμενες γενικές εκλογές στη Γερμανία». Η κ. Μέγκαν Γκριν θεωρεί ότι «οι συμφωνίες που έχουν αποφασισθεί για τη διάσωση της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικές» και συμπληρώνει: «Η μόνη λύση που διαβλέπω αυτή τη στιγμή για την επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών είναι η επιστροφή στη δραχμή»...
ΑΣΧΕΤΩΣ με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί η ομάδα Ρουμπινί, συμφέροντα που είναι και μεγάλα και απολύτως συνδεδεμένα με τα λεγόμενα CDS, αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς από τις δηλώσεις της συνεργάτιδας του διάσημου οικονομολόγου είναι μόνον η επείγουσα ανάγκη επιστροφής της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλωστε αυτή, αν ήταν σημαντική, θα εξασφάλιζε αυτομάτως και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που είναι επιθυμητή από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, αλλά όχι και εξασφαλισμένη.
ΜΗΠΩΣ λοιπόν ήρθε η ώρα, εν όψει μάλιστα εθνικών εκλογών, να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα; Μήπως ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουν όλες οι δυνάμεις και όλες οι συνιστώσες της πολιτικής μας σκηνής ότι η ανάπτυξη αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό μας θέμα και να ανοίξει ένας ευρύς, δημοκρατικός διάλογος για το πώς θα την επιτύχουμε; Μήπως ειδικά για το θέμα αυτό απαιτείται όχι απλώς εθνική συνεννόηση, αλλά εθνική πανστρατιά; Τι θα πουν, αλήθεια, οι πολιτικοί μας ταγοί στους πολίτες που βλέπουν γι’ άλλη μια φορά τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, τις δουλειές τους να χάνονται ή να κλείνουν, την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται δραματικά, χάριν της σωτηρίας της χώρας, αν και το Μνημόνιο νούμερο 2 οδηγηθεί, παρά τις υποσχέσεις τους, σε αποτυχία; Πού θα κρυφτούν τότε;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου