Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Με κατακερματισμό του κομματικού συστήματος οδηγείται η χώρα στις εκλογές στις 29 Απριλίου, γεγονός που φουντώνει τα σενάρια συγκυβέρνησης.
• Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη προχωρούν στην ίδρυση κόμματος στο πλάι του ΠΑΣΟΚ.
• Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινούνται προς τον Φώτη Κουβέλη
• Η Έλενα Κουντουρά προσχωρεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμένου προς τους οποίους αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι διαγραφέντες γαλάζιοι βουλευτές
• Η Ενωτική Κίνηση επισημοποιεί τη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ
• Ακραία κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή δημοσκοπικά δείχνουν να εισέρχονται στη Βουλή
Ο κατακερματισμός αυτός και η πολυδιάσπαση των άλλοτε πανίσχυρων μεγάλων κομμάτων, μαζί με τα πολύ σκληρά μέτρα της επόμενης τριετίας φουντώνουν τα σενάρια περί συγκυβέρνησης. Σενάρια που τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος προεκλογικά θέλουν να κρατήσουν χαμηλά, ώστε να αυξήσουν όσο είναι δυνατό τις δυνάμεις τους, εκ των προτέρων γνωρίζουν όμως ότι μετά τις κάλπες στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα αναγκαστούν να συνεργαστούν.
Προεκλογικά, βεβαίως, τόσο η Συγγρού, όσο και η Ιπποκράτους, θα αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας τη συγκυβέρνηση, με την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην αυτοδυναμία κατ΄ ουσίαν όμως ελπίζοντας σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 32% και τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (τον Ε. Βενιζέλο, δηλαδή) να έχει ως κρυφό πόθο το 25%, ώστε να αποτραπούν οι κραδασμοί της επόμενης μέρας. Υπάρχουν μάλιστα και κάποια πιο αισιόδοξα στελέχη, που εκτιμούν πως με μια μεγάλη επιχείρηση αναστήλωσης του δικομματισμού-και-από ισχυρά συμφέροντα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να αγγίξουν το 60%, οι δημοσκοπήσεις όμως στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν παραχωρούν βάσιμες ελπίδες στην εκτίμηση αυτή.
Το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα του ηγεσία, αν η πλειοψηφία της ΝΔ κυμανθεί πάνω από 140 έδρες, θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τυχόν άρνησή του για συνεργασία, άλλωστε, θα δώσει την ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να δικαιολογήσει δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, οπότε και η ήττα της Ιπποκράτους θα είναι μεγαλύτερη. Το θέμα της συγκυβέρνησης θα προκύψει αν η ΝΔ λάβει κάτω από 140 και πολύ περισσότερο κάτω από 135 βουλευτές. Σε μια τέτοια περίπτωση τα διλήμματα τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη.
Οι δανειστές, θεωρώντας επιτυχημένη τη συνταγή Μόντι, θα επιμείνουν στο ιταλικό μοντέλο με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, αυτή τη φορά όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιον ότι πολύ δύσκολα θα δεχθούν να παραδώσουν την εξουσία σε τρίτο πρόσωπο, καθώς τα δυο κόμματα θα αποδιαρθρωθούν περαιτέρω στηρίζοντας μια κυβέρνηση με πολύ κόστος και χωρίς να ελέγχουν ούτε καν τον κρατικό μηχανισμό. Εξ άλλου δύσκολα θα μπορεί να εξηγήσουν πώς έγιναν εκλογές για να υπάρξει ξανά κυβέρνηση…Παπαδήμου!
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να λάβει την απόφαση αν θα προχωρήσει σε μια τέτοια περίπτωση σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, ρισκάροντας το μη καταμερισμό του πολιτικού κόστους από τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που θα έρθουν και στο ΠΑΣΟΚ ή αν θα συμφωνήσει σε συγκυβέρνηση, αξιώνοντας σε κάθε περίπτωση την πρωθυπουργία για τον ίδιο και τη μερίδα του λέοντος των υπουργείων για τη ΝΔ.
Ανεξαρτήτως του τι θα ειπωθεί προεκλογικά, Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος φέρονται πιο κοντά στην άποψη να μην βάλουν «μουσαφιραίους» στην άσκηση και νομή της εξουσίας και να λύσουν μόνοι τους το όποιο πρόβλημα τεθεί προς επίλυση. Διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις το διάστημα που ο Γ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός-σχέσεις που θα δοκιμαστούν προφανώς στην οξύτατη αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου-εκτιμάται πως ο Ε. Βενιζέλος δεν θα εγείρει θέμα να μην είναι ο Αντ. Σαμαράς πρωθυπουργός.
Και οι δυο τους, άλλωστε, δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον Λουκά Παπαδήμο, αν και το τελευταίο διάστημα η συνεργασία τους είναι πολύ καλή. Ο πρωθυπουργός δείχνει να σέβεται και να υπολογίζει τόσο τον Αντ. Σαμαρά, όσο και τον Ε. Βενιζέλο, κατ’ άλλους και να τους «φοβάται», κανείς εξ αυτών όμως δεν θα επιθυμούσε να δει και πάλι μετά τις εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου τον Λουκά Παπαδήμο. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως εάν η ΝΔ απέχει από την αυτοδυναμία και απαιτηθεί τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός, η Συγγρού θα προτιμήσει να προτείνει νέα προσωπικότητα, όπως π.χ. τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, παρά τον Λουκά Παπαδήμο. Βεβαίως «λόγο» θα έχουν και οι δανειστές, οι οποίοι μάλλον θα επιχειρήσουν σε μια τέτοια περίπτωση να στηρίξουν τον νυν πρωθυπουργό, ιδίως αν επιτύχει η κυβέρνησή του στην αποστολή για την οποία συγκροτήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την προσπάθεια του Προέδρου της ΝΔ να αποκλείσει τη συγκυβέρνηση, υπέρ της-ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Συγγρού-έχουν ταχθεί με συνεντεύξεις τους οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες εντός της ΝΔ υπάρχουν και πολλά ακόμα στελέχη με την ίδια άποψη, που δεν την εκφράζουν όμως δημοσίως ώστε να μην έρθουν δημοσίως σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του κόμματος.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου