Home » » Έρχεται το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Έρχεται το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Written By Djordje on Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 | 13:04



Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Σε αποσύνθεση οδηγούνται οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, και ΓΣΕΒΕΕ μετά και τις παρεμβάσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την μείωση κατά 22% των κατώτατων μισθών σε όλα τα κλιμάκια, αλλά και την περικοπή των μισθών των νεοεισερχόμενων έως 25% στην αγορά εργασίας. Μόλις το 30% των επιχειρηματιών είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο εργοδοτικό σωματείο ή ομοσπονδία, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι να δουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται στα όρια της ΕΓΣΣΕ με μειώσεις που ξεπερνούν και το 40%. 

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν πλέον «πουκάμισο αδειανό» και επίσημα μετά την ψήφιση αρχικά του περιβόητου άρθρου 37 που καταργεί την επέκταση τους και σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε ομοσπονδίες και σωματεία, αλλά και με την μείωση σε τρεις από έξι μήνες της μετενέργειας των συμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, οι κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις έως τώρα καθόριζαν το ύψος των αμοιβών προσωπικού για το 75% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των συμβάσεων έχουν ήδη λήξει ή λήγουν εντός του 2012. 

Οι κλαδικές δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές παρά μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εκπρόσωποι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που τις υπογράφουν, καθώς αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασής τους καθ’ όλη την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στη δομή των εργοδοτικών οργανώσεων, διαλύοντας τις ομοσπονδίες των εργοδοτών, αυξάνοντας την αυτονομία των επιχειρήσεων στο πεδίο καθορισμού μισθών και ημερομισθίων, συμπαρασύροντας πιο γρήγορα και το επίπεδο των μισθών που έχουν διαμορφωθεί από ισχυρές κλαδικές συμβάσεις γύρω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ. 

Με αυτό τον βίαιο τρόπο θα υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς εργασίας σε επίπεδο μονάδας, καθώς θα μπορεί προς το συμφέρον κάθε επιχειρηματίας να αποσχιστεί από την εργοδοτική οργάνωση που ανήκει και να προχωρήσει στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζομένους του, με όριο αμοιβών όχι πλέον όσο προέβλεπε η κλαδική σύμβαση αλλά η ΕΓΣΣΕ. Είναι βέβαιο ότι οι επιχειρηματίες θα οδηγηθούν στην επιλογή μείωσης του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης τους. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση τζίρου κατά μέσο όρο 33% και η διατήρηση των υψηλών λειτουργικών δαπανών κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδήγησε τις επιχειρήσεις σε μείωση του προσωπικού και χιλιάδες λουκέτα. Εκτιμάται ότι ήδη χάθηκαν τουλάχιστον 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το 2ο εξάμηνο του 2011, ενώ προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως τον Ιούλιο του 2012 και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. 

Μειωμένες κλαδικές συμβάσεις αποτελούν σωτηρία; 

Κατόπιν της έμμεσης κατάργησης του κατώτατου μισθού και της ΕΓΣΣΕ με κυβερνητική παρέμβαση, οι διοικήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων, κυρίως των εργοδοτών, εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην υπογραφή μειωμένων κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να διατηρήσουν των αριθμό των μελών τους, σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε κατάργηση. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος επισημαίνει στο Real.gr ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν λελογισμένες μεσοσταθμικές μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις που θα ξεκινούν από το 5% και ενδεχομένως να φτάνουν και το 20%, όπως απαιτούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, σε διαφορετική περίπτωση η μαζική έξοδο από τα εργοδοτικά σωματεία και ομοσπονδίες θα είναι αναπόφευκτη με την καταβολή μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ. 

Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουν και τα συνδικάτα των εργαζομένων, ξεφεύγοντας από την στείρα άρνηση υπογραφής μειώσεων, κοιτώντας την πραγματικότητα και την στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει πολλές επιχειρήσεις, αλλά και την πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών κεκτημένων μέσω της σωρείας υπογραφής ατομικών συμβάσεων. Όπως όλα δείχνουν η ΓΣΕΕ θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως συνδικαλιστικός θεσμός, χωρίς όμως να μπορεί να ασκεί τον μέχρι σήμερα ρόλο της, καθώς δεν θα υπάρχει συνομιλητής. 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger