Home » » Στον πόλεμο σπαθιά δε δανείζουν

Στον πόλεμο σπαθιά δε δανείζουν

Written By Djordje on Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 | 11:41



Έτσι λέει μια παλιά παροιμία. Είναι σωστή. Σωστές δεν είναι οι ανακοινώσεις των παντός είδους εκπροσώπων Τύπου των κομμάτων.

Και των καναλιών.

Και των εφημερίδων.

Καλά κάνουν και προσφεύγουν εκεί-όσοι προσφεύγουν. Δεν κατηγορείς ποτέ απελπισμένο. Στα νιάτα μου μοίραζαν «νερό του Καματερού» οι …έγκυρες.

Έ, τώρα μοιράζουν ιδεολογικά ταβοράκια.

-Γιατί στην Συρία άρχισαν να φεύγουν οι ξένοι διπλωμάτες.

-Γιατί για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία μοιράζουν στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

-Γιατί στον Κόλπο φτάνουν τρία αεροπλανοφόρα.

-Γιατί από σήμερα το Ιράν βγήκε από το σύστημα Swift και δεν δέχεται παραγγελίες πετρελαίου.

-Γιατί το Ισραηλινό Πολεμικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της επίθεσης στο Ιράν.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Αντιγράφουμε:

· «Ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» γράφουν οι ηγέτες ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας.σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Washington Post… Ο Μπ.Ομπάμα και ο Ντ.Κάμερον ανέφεραν ότι η συμμαχία Βρετανίας και ΗΠΑ είναι «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».Στο κείμενο αναφέρεται ότι αυτό που κάνει σημαντική τη συνεργασία, είναι ότι οι δύο χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε πολλές προσπάθειες.
«Για να το πούμε απλά: βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και ο κόσμος βασίζεται στη συμμαχία μας» γράφουν οι δύο ηγέτες.

· «Με εμπιστοσύνη στον σκοπό μας και πίστη ο ένας στον άλλο, πιστεύουμε ακόμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι εφικτό» είπαν. Στο άρθρο τους καταδίκασαν εκ νέου την «τρομακτική βία του συριακού καθεστώτος κατά αθώων πολιτών» και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τους συνεργάτες του.Επίσης, θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

· H μεγαλύτερη αποβατική άσκηση «Bold Alligator 2012», που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη στα ανοικτά της Βιρτζίνια, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ,
υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή δυνάμεων των Γαλλίας, Αυστραλίας, Καναδά, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Ισπανίας και Βρετανίας και το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, αποτελεί σημείο καμπής όσον αφορά την αλλαγή τακτικής και τρόπου διεξαγωγής των πολέμων για την επίτευξη των... ιμπεριαλιστικών στόχων.

· Αναλυτές επιμένουν ότι η σημασία της πρωτοφανούς αυτής άσκησης είναι βαθύτερη και έχει άμεση σχέση με το νέο αμυντικό δόγμα που στρέφει την προσοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και την Ασία. Η άσκηση, εκτός της μετατόπισης προς ανατολάς, σηματοδοτεί και την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πολέμων.Ένας «σύγχρονος πόλεμος», κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, στηρίζεται πλέον, κατά κύριο λόγο, όχι τόσο στο στρατό ξηράς αλλά στο τρίπτυχο «μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ναυτικό και μυστικές επιχειρήσεις». Δεν συνιστά μόνο λόγο «ανάγκης» εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά αναγκαιότητα. Οι ΗΠΑ μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχουν διεξάγει τέσσερις πολέμους στο έδαφος της Ασίας - Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν - και δεν έχουν καταγάγει καμία νίκη, παρά το ανυπολόγιστο κόστος. Οικονομικό και σε ανθρώπινες ζωές.

· Αυτή τη «μαύρη τρύπα» επιχειρεί να καλύψει για την επίτευξη του στόχου: περικύκλωση της Κίνας, έλεγχος όλων των ενεργειακών πηγών και οδών όπου φυσικά κομβικό ρόλο έχει το Ιράν, των θαλάσσιων οδών και ειδικότερα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου διεξάγεται το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου.

· Συνεπώς η Κίνα «φωτογραφίζεται» ως ο κύριος, εάν όχι ο μοναδικός αντίπαλος - ανταγωνιστής, και συνάμα «συνέταιρος». Αν και κατά τον μέντορα του προέδρου Ομπάμα, τον ιθύνοντα νου της μεγαλύτερης μυστικής επιχείρησης του Πενταγώνου και της CIA (τον πόλεμο των «μουτζαχεντίν» στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του '80) και πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, «η αφύπνιση των λαών είναι αυτή, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που εγκυμονεί τους περισσότερους κινδύνους για την κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

· Η στρατιωτική περικύκλωση θα σημάνει και έναν πόλεμο χαμηλής έντασης πολύ μεγάλης διάρκειας και δίχως ορατή ή αναγνώσιμη διέξοδο ή έκβαση, ενώ οι δύο άλλοι «πυλώνες», μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι μυστικές επιχειρήσεις, θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο. Η δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει προχωρήσει με το ήδη εγκατεστημένο δίκτυο περίπου εξήντα βάσεων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ παγκοσμίως, πολλές και στο έδαφός τους, καθώς για πρώτη φορά και η αμερικανική επικράτεια αντιμετωπίζεται ως «πεδίο μάχης».

· Οι μυστικές επιχειρήσεις δεν αφορούν μόνο στην επιχειρησιακή δράση των ειδικών δυνάμεων, αλλά και πληθώρα στοιχείων ενός εξελιγμένου, «πολέμου 4ης γενιάς»: διασπορά φόβου στον πληθυσμό, παραπληροφόρηση, σύγχυση αναφορικά με το επικοινωνιακό περιβάλλον (υποθέσεις, ανεξακρίβωτες πληροφορίες, συνεχείς επαναλήψεις βίαιων σκηνών κ.ά.), έλεγχο της πληροφόρησης, ψυχολογική προπαγάνδα και νομιμοποίηση «δημοκρατών» που ηγούνται πραξικοπήματος στο «όνομα της δημοκρατίας»...

Σε αυτού του είδους τον πόλεμο ξεκάθαρες γραμμές δεν υπάρχουν. Οι αντίπαλοι πολλές φορές δεν είναι καν διακριτοί, οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις είναι μία όσμωση παραδοσιακών μορφών διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και «ανταρτοπόλεμου», δεν υπάρχει ιεραρχική δομή και αρκετές φορές οι στρατιωτικές επιλογές καθορίζονται πιο πολύ από τους πολιτικούς ελιγμούς παρά τα ισχύοντα στρατιωτικά δόγματα. Έχουν άδηλο τέλος, ενώ οι νέες τεχνολογίες έχουν νευραλγικό ρόλο.

· Αποκαλύπτεται επίσης, από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, και οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν κονδύλια ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ποσό που υπερβαίνει το σύνολο του αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας! - για μυστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το περιοδικό «Wired». Κονδύλια που δεν περιλαμβάνονται στις συνολικές αμυντικές δαπάνες, που ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια, και στα περίπου 70 δισ. του προϋπολογισμού των μυστικών υπηρεσιών (CIA, NSA, DIA και άλλες).

· Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση για τη μεγάλη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πραγματικές δαπάνες της χώρα αυτής στον αμυντικό τομέα.
«Ανησυχούμε για τη διψήφια αύξηση του κινεζικού στρατιωτικού προϋπολογισμού και θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

· Το Πεκίνο είναι ο πρώτος παγκοσμίως παραγωγός σπάνιων γαιών, των 17 μετάλλων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και οι ανεμογεννήτριες και οι πύραυλοι. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από την επιβολή από το Πεκίνο νέων περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών οι οποίες χρησιμοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία, δείχνοντας ότι ο ενεργειακός αγώνας έχει ακόμη μέλλον.

· Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο Κάρελ Ντε Γκαχτ, οι περιορισμοί που επιβάλει η Κίνα στις σπάνιες γαίες και σε άλλα προϊόντα παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και πρέπει να ακυρωθούν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς εμπορίου και δεσμεύθηκε να εξισορροπήσει το πεδίο δράσης για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όταν δασμοί και άλλες συναφείς εμπορικές πρακτικές δεν τους επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς.

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: Ευτυχώς στην Ελλάδα, δεν ασχολούμαστε με αυτά, έχουμε …εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Και όπως λέει και μια φίλη μου «ευτυχώς που το ΠΑΣΟΚ πάει στο Βενιζέλο γιατί το Δαφνί έχει τιγκάρει.» 
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger