Home » » Το παρασκήνιο και οι επιδιώξεις του μίνι-ανασχηματισμού

Το παρασκήνιο και οι επιδιώξεις του μίνι-ανασχηματισμού

Written By Djordje on Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 | 10:09



Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα δημόσιας τάξης και ανάπτυξης επεδίωξε μέσω του μίνι ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ - σύμφωνα με τις πληροφορίες - θα κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών όταν υποβάλλει την παραίτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει για Τρίτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή τα θέματα ασφάλειας του πολίτη και δημόσιας τάξεως συνολικότερα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ο νέος υπουργός διαθέτει δυο-κατά κοινή ομολογία-επιτυχημένες θητείες στο συγκεκριμένο πόστο. 

Και δεύτερον, επειδή οι Γερμανοί έθεσαν - σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr - θέμα παραμονής του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και ο πρωθυπουργός φέρεται να υπήρξε προβληματισμένος από την πορεία των αναπτυξιακών θεμάτων.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα μπορέσει άμεσα να ξεμπλοκάρει τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Η απόφαση να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης «ξεκλείδωσε» τον μίνι-ανασχηματισμό. Αρχική σκέψη του πρωθυπουργού υπήρξε η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, πλην όμως έθεσε και πάλι «βέτο» ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που δεν ήθελε προεκλογικά ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του να έχει την ευθύνη ενός υπουργείου που «παίζει με την φωτιά»-ήδη υπάρχει μεγάλος πονοκέφαλος για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και να τον αντικαταστήσει στο Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, πλην όμως και τότε ο Αντ. Σαμαράς είχε θέσει «βέτο» για την συμμετοχή ενός ακόμα στελέχους της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός-που συναντήθηκε προχθές με τον Αντ. Σαμαρά χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση και χθες με τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου- επικοινώνησε και χθες τηλεφωνικά με τους τρεις νέους υπουργούς και συζήτησε μαζί τους τι ζητά απ’ αυτούς, ενώ έθεσε και τις προτεραιότητές τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σοβαρό» το θέμα της βόμβας στο μετρό, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η προαγωγή σε υφυπουργό του έως τώρα Γενικού Γραμματέα και πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, δίπλα στον έως τώρα υφυπουργό Μανώλη Όθωνα. Έτσι, η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μελών της κατά 1!

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του Real.gr ο Λουκάς Παπαδήμος επεδίωξε να βρει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κλίματός του για το υπουργείο Ανάπτυξης, πλην όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι προτάσεις που έκανε δεν έγιναν αποδεκτές από τους αποδέκτες τους.

Πάντως, οι αλλαγές θέσης τόσο της Άννας Διαμαντοπούλου, όσο και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βγάζουν τα δυο συγκεκριμένα στελέχη από το τέλμα που είχαν βρεθεί στα έως τώρα υπουργεία τους, δίνοντάς τους κατά κάποιο τρόπο με το νέο ανασχηματισμό «πολιτική και προσωπική διέξοδο».

Θα κρατήσει το Οικονομικών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, με αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη-τον οποίο έχει σε μεγάλη εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητά του-μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Ε. Βενιζέλος θα αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του PSI, μετά δηλαδή τις 14 Μαρτίου, ενώ είναι πιθανόν ακόμα και πρώτα να εκλεγεί Πρόεδρος και μετά να παραιτηθεί, αν ο χρόνος δεν επαρκέσει έως τότε.

Στις 15:30 η ορκωμοσία

Οι νέοι υπουργοί και ο υφυπουργός θα ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σήμερα στις 3.30΄ το μεσημέρι. 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger