Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη την ελληνική επιχειρηματικότητα και φυσικά πολλούς από τους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι είδαν την κρίση να σφυροκοπά τις περιουσίες τους, ανελέητα την τελευταία τριετία.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσει που έκανε στο real.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν επιχειρηματίες που είχαν καλές επιχειρήσεις, απασχολούσαν δεκάδες άτομα και λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν πλέον και οι ίδιοι πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», συνεχίζει ο Κ. Μίχαλος «γι’ αυτό έχω προτείνει να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αρωγής για τους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει. Να μπορέσουν να βοηθηθούν κάποιοι παλιοί και αξιόλογοι επιχειρηματίες».
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, υπάρχουν «επώνυμοι» επιχειρηματίες, οι άλλοτε κραταιοί στον επαγγελματικό τους χώρο που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμη και τις ασφαλιστικές τους εισφορές ενώ σύνηθες είναι το φαινόμενο πολλοί εξ’ αυτών να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ακόμη και εάν πρόκειται για δαπάνες που αφορούν την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι η ύφεση, έχει οδηγήσει 65.000 επιχειρήσεις να... κατεβάσουν ρολά την τελευταία διετία, με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ) να εκτιμά ότι φέτος θα «βάλουν» λουκέτο άλλες 61.500 επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 180.000 επιτηδευματίες βρίσκονται στο «κόκκινο», αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και τα πάγια έξοδά τους όπως είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, ενοίκια και προμηθευτές. Μάλιστα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ένα στα τέσσερα καταστήματα στην Αττική έχουν βάλει «λουκέτο» με την αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές καταγράφει σήμερα μια αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο κατά 30%. Το κλείσιμο των καταστημάτων παρατηρείται και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Για παράδειγμα στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας το 42% των καταστημάτων έχει κλείσει, στην Χαριλάου Τρικούπη το 35%, στην Εμμανουήλ Μπενάκη το 32%, στην Τσακάλωφ το 33,7% ενώ στον Πειραιά και συγκεκριμένους στις οδούς Νοταρά και Υψηλάντου το 44% και το 36% αντίστοιχα των καταστημάτων έχουν κατεβάσει ρολά.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου