Home » » Στην ένταση ποντάρει η Τουρκία

Στην ένταση ποντάρει η Τουρκία

Written By Djordje on Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 | 09:25



Σε νέο γύρο έντασης στο Αιγαίο φαίνεται ότι επενδύει η Άγκυρα σε μία περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο και η Ελλάδα ανοίγει τον «φάκελο» για έρευνες υδρογονανθράκων. 

Έτσι από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», που μέχρι το φθινόπωρο πραγματοποιούσε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο «οικόπεδο 12» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βγήκε εκ νέου για «βόλτες» στο Αιγαίο. 

Το τουρκικό σκάφος έπλεε χθες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Αμέσως σήμανε συναγερμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και σκάφος του ελληνικού λιμενικού έπλεε κοντά στο «Πίρι Ρέις». 

Ωστόσο, η Αθήνα εμφανίζεται ψύχραιμη, διατηρεί χαμηλούς τόνους και παρακολουθεί από κοντά τις ενέργειες του σκάφους, ενώ δόθηκαν οδηγίες από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν συστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε συντονισμό και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το λιμενικό είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση της υπόθεσης και αναμφίβολα θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες οι οποίες απαιτούνται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε χθες από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας. 


Σύμφωνα με το τουρκικό NAVTEX που έχει εκδοθεί το σκάφος θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες» έως τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ δεν προσδιορίζεται η ακριβής περιοχή και το δρομολόγιο του «Πίρι Ρέις». 

Πάντως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξαν αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι η μηχανή του «Πίρι Ρέις» υπέστη βλάβη και αυτός ήταν ο λόγος που σταμάτησε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα το διέψευσε αν και σε τουρκικά ΜΜΕ εκφράζεται η άποψη ότι το σκάφος είναι πεπαλαιωμένο και κακώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ακόμη. 

Συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν 

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται από σήμερα έως και το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου που το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία γίνεται για να προεδρεύσει της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον αραβικό κόσμο. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger