Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία που διεξάγεται σε 768 εκλογικά κέντρα και 1074 κάλπες ανά την Ελλάδα για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Οι κάλπες άνοιξαν στις εννέα το πρωί και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι στις πέντε το απόγευμα, με ενδεχόμενο μόνο μίας δίωρης παράτασης, εφόσον χρειαστεί.
Στην Νέα Φιλαδέλφεια ψήφισε νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος . Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στην οδό Δεκελείας, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του και τον κόσμο του. «θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να ανακάμψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κος Βενιζέλος ήταν ο 20ος εγγεγραμένος ψηφοφόρος του τμήματος που προσήλθε στις κάλπες .
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα εκλογικά τμήματα και η προσέλευση των ψηφοφόρων θεωρείται πολύ ικανοποιητική. Ενδεικτικά, μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη της ψηφοφορίας ψήφισαν 1.600 άτομα, στα 17 εκλογικά κέντρα της Α’ Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κύριο Χρήστο Πρωτόπαπα , στο εκλογικό κέντρο του Χαλανδρίου που πήγε ο ίδιος να ψηφίσει , ο κόσμος έχει σχηματίσει «ουρές».
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Κρας τεστ για το ΠΑΣΟΚ η σημερινή ημέρα
Κρας τεστ για την συνέχεια και ιδιαίτερα για την προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί η σημερινή διαδικασία εκλογής του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του, φοβούνται δύο πράγματα. Τα ενδεχόμενα μεγάλης αποχής και τυχόν επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σε μήνυμά του, χθες μέσω της ιστοσελίδας του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε προσωπική πρόσκληση να λάβουν μέρος στη διαδικασία εκλογής σε μέλη, στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. «Αρχίζουμε ξανά», έγραψε, προσκαλώντας για συμμετοχή «σε μία συλλογική πολιτική πράξη που έχει ως βασικό στόχο να ζωντανέψει την παράταξη».
Επέμεινε δε, στις δύο λέξεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη του κόμματος το περασμένο Σάββατο απευθυνόμενος στον λαό: «ευχαριστώ» και «συγγνώμη», κάνοντας λόγο για αφετηρία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης, ενώ έβαλε για άλλη μια φορά απέναντι το «μέτωπο της υποκρισίας, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».
Οι φόβοι
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως φοβούνται δύο πράγματα. Πρώτον, τυχόν μεγάλη αποχή, για την αποτροπή της οποίας έχουν κινητοποιηθεί, βουλευτές και στελέχη του κινήματος. Οι περισσότεροι, βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή στις περιφέρειές τους προσπαθώντας να προσελκύσουν πολίτες στην κάλπη, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει την... πρόσκληση μέσω διαδικτύου ή sms. Δεύτερον, τυχόν επεισόδια, αντισυγκεντρώσεις και προπηλακισμούς ή απρόοπτα κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, για τα οποία φέρεται να έχει ζητηθεί κατά περίπτωση ενισχυμένη φύλαξη.
«Την πρακτική των αντι-συγκεντρώσεων σε εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων, που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’60, με παρουσία τραμπούκων που προπηλάκιζαν και εξύβριζαν με σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών» κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα που ήθελε κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως διοργανωτή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε πολιτική εκδήλωση με τον ίδιο ομιλητή την περασμένη Τρίτη. Αντιστοίχως, για «τραμπούκους του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης μικρών αθλητών, όπου και αποδοκιμάστηκε, προς επίρρωσιν της ανοιχτής επίθεσης του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «πρόκληση συμμετοχής» στη σημερινή διαδικασία μίλησε χθες ο Δημήτρης Ρέππας, «γιατί έτσι θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια της βάσης του, όχι των στελεχών του», όπως είπε, σημειώνοντας για τυχόν επεισόδια πως «οργανωμένος αυθορμητισμός δεν υπάρχει, ούτε καθοδηγημένη αγανάκτηση υπάρχει». Πολύ μικρότερο αριθμό πολιτών που θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε σχέση με το 2004 και το 2007 προέβλεψε ο Νίκος Σηφουνάκης, εκτιμώντας πως θα είναι κατά κύριο λόγο πρόσωπα που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά και πολιτικά. Ζήτησε δε, σεβασμό, νηφαλιότητα και καταδίκη τυχόν «πρακτικών» που δεν επιτρέπουν την άρθρωση του αντίθετου λόγου, καθώς «οι μικρές μειοψηφίες, οι μπαχαλάκηδες κ.λπ δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία», όπως είπε, μιλώντας για μικρές ομάδες μετά τον Δεκέμβρη του 2008, τις οποίες στη συνέχεια... κάλυψε πολιτικός χώρος.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου