Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Να επανεξεταστούν οι πρόσφατες διαγραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητά με συνέντευξή του στοReal.gr ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για νέο κόμμα, καταγγέλλοντας σχέδιο υπονόμευσης και πολυδιάσπασης των δυο μεγάλων κομμάτων. Δηλώνει ότι έχει «πολύ καλή γνώμη» για τον Αντώνη Σαμαρά και επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ με την εκλογή νέου Προέδρου δεν θα είναι πια ένα αρχηγικό κόμμα.
Η αποκλειστική συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στο Real.gr έχει ως εξής:
Μετά τις εκλογές συγκυβέρνηση με τον Α. Σαμαρά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Συμφωνείτε κ. πρόεδρε;
Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή κανένας δε μπορεί να προεξοφλήσει ποια κόμματα θα συμπράξουν στη νέα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την ανάγκη αφενός μεν της αποφυγής αποσταθεροποιητικών εξελίξεων και αφετέρου της στροφής σε πολιτικές ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής το ΠΑΣΟΚ κι αν, ακόμη, στερείται αυτοδυναμίας, θα είναι πάντως ο κορμός της νέας κυβέρνησης που θα έχει κάθε άλλο παρά δεξιά νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Αν όμως όντως η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ποια νομιμοποίηση δεν θα την στηρίξετε όταν έως πρόσφατα ζητούσατε από αυτή να σας στηρίξει;
Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. δεν στήριξε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανταποκρίθηκε στις πιέσεις των ομοϊδεατών της στην Ε.Ε. –ας μη ξεχνάμε ότι 16 στις 17 χώρες της ευρωζώνης κυβερνούν δεξιά κόμματα- και εισήλθε με το ένα μόνο, πόδι, στη μεταβατική κυβέρνηση τον πρωθυπουργό της οποίας αποδέχθηκαν εκόντες άκοντες αμφότεροι οι πρόεδροι των μεγάλων κομμάτων. Ως προς την ουσία, όμως της ερώτησή σας νομίζω ότι ισχύουν όσα ανέφερα μόλις πιο πριν για το χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης με βάση τις πολιτικές που πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσει.
Μετά τις εκλογές πάντως και σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι τεχνοκράτης ή πολιτικό πρόσωπο;
Με τον όρο «τεχνοκράτης» κάποιοι επιδιώκουν να περιγράψουν ένα «σωτήρα» χωρίς παρελθόν, χωρίς πολιτική θέση, ένα «διαχειριστή». Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτή την αντίληψη ολόκληρο το media-bank σύστημα φροντίζει νυχθημερόν για την απαξίωση της πολιτικής και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι κατεξοχήν πολιτικά προβλήματα. Η επίλυσή τους προϋποθέτει πολιτική αντίληψη και πολιτικά προγράμματα που εγκρίνει το εκλογικό σώμα.
Οι διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν τα μέτρα πρέπει κατά τη γνώμη σας να επανεξεταστούν;
Συμμετείχα στις 3 Σεπτέμβρη 1974 στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου που αποκατάστησε την ενότητα της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης την πολυδιάσπαση της οποίας είχα ζήσει στο παρελθόν. Γι’ αυτό αγωνίζομαι σταθερά για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την εσωκομματική δημοκρατία που δυστυχώς, λείπει από όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. Υποστηρίζω το σεβασμό της άλλης άποψης αλλά και κατοχυρωμένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της υποκριτικής και πολιτικά ιδιοτελούς επίκλησής της. Σε αυτό το πνεύμα πιστεύω ότι πρέπει να επανεξεταστούν και οι πρόσφατες διαγραφές.
Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα νέο κόμμα στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Και κατά τη γνώμη σας τι θα προσφέρει ένα τέτοιο κόμμα;
Τα κόμματα δεν δημιουργούνται από «ρήγματα» της στιγμής αλλά από τις τεκτονικές διεργασίες της κοινωνίας. Πολλές φορές υπήρξαν γεγονότα και συγκυρίες που οδήγησαν στη δημιουργία σχηματισμών που έλαμψαν ως «διάττοντες αστέρες» στο πολιτικό μας στερέωμα αλλά έσβησαν γρήγορα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σήμερα χώρος μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που μπορεί να καλυφθεί από ένα τέτοιο κόμμα. Διαπιστώνω βέβαια, ότι το media bank σύστημα από το 2007 και εδώ επωφελούμενο της απουσίας εσωκομματικής δημοκρατίας και αξιοποιώντας τη ματαιοδοξία διαφόρων στελεχών τους, τα ανεβάζει σαν χαρταετούς στο πολιτικό στερέωμα με στόχο την υπονόμευση και την πολυδιάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Πολλοί υποστηρίζουν πάντως ότι ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ τελείωσε…
Από το 1974 που μας αποκαλούσαν «αριστερά της αριστεράς» που τάχα ποντίζαμε όπλα κοντά σε βραχονησίδες, που θα παίρναμε τα χωράφια και τα γιδοπρόβατα των αγροτών και τα σπίτια των αστών, επιδιώκεται με διάφορα σχέδια κατά καιρούς η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε τι έγινε το 1989. Απέτυχαν τραγικά Δεξιά και Αριστερά και όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα μαζί. Το ίδιο προσπάθησαν και όταν «έφυγε» ο Ανδρέας το ’96. Τα ίδια και το 2004. Αυτό επιδιώκουν και τώρα. Την απάντηση τη δίνει πάντα ο λαός. Γνωρίζει τι πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στην εδραίωση και διεύρυνση της δημοκρατίας, στην πραγματική συμφιλίωση του λαού, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Αναμφίβολα διαπράχθηκαν και σοβαρά πολιτικά λάθη, ενώ υπήρξαν και φαινόμενα συμπεριφοράς και στάσης ζωής κάποιων στελεχών, μέσα από το πλήθος των εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών στη 40χρονη σχεδόν, πορεία μας. Όσοι όμως οραματίζονται ένα νέο διχασμό μεταξύ Δεξιάς και Άκρας Αριστεράς προσβλέποντας στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν.
Στη μάχη για τη διαδοχή τι σας φοβίζει;
Δεν πρόκειται για καμιά μάχη, αλλά για δημοκρατική διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας ξέρουμε πως η ελληνική κοινωνία θα μας παρακολουθεί με μεγάλη αυστηρότητα και η λαϊκή μας βάση χωρίς καμιά ανοχή σε φαινόμενα αταίριαστα με τις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Όλοι, οφείλουμε να κατανοήσουμε και την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το Κίνημά μας πάνω σε σύγχρονες πολιτικές και προγραμματικές βάσεις και με εγγυήσεις εσωκομματικής δημοκρατίας από την κορυφή ως τη βάση.
Ο νέος ηγέτης –που είναι πιθανό να χρεωθεί μια μεγάλη ήττα στις εκλογές – πώς θα πρέπει να πορευτεί;
Το ΠΑΣΟΚ δε θα’ναι, πια, ένα αρχηγικό κόμμα. Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι primus inter patres και δε θα αναλάβει μόνος το βάρος της ιστορίας, της προσφοράς και της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Θα συντονίσει και θα εκφράσει τη συλλογική βούληση για μια νέα πορεία της χώρας και τον αντίστοιχο ρόλο του Κινήματός μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευθύνη ενός αλλά όλων μας. Δεν το προεξοφλώ αλλά όντας πάντα αισιόδοξος, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και ως υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας, για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Για τον Α. Σαμαρά τι γνώμη έχετε ;
Πολύ καλή. Έχουμε πολιτικές διαφορές αλλά φιλικές σχέσεις.
Τότε γιατί δεν τα βρήκατε για τη μεταβατική πρωθυπουργία;
Γιατί εγώ ήθελα μαζί με το ΠΑΣΟΚ ολόκληρη τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ενώ εκείνος ήθελε την μισή μόνο και τον κ. Καρατζαφέρη.
Τη συμπεριφορά του Βερολίνου πώς την κρίνετε κ. πρόεδρε;
Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής ελίτ δεν έχει μελετήσει σωστά πόσο στοίχισε στο γερμανικό έθνος, στα άλλα ευρωπαϊκά έθνη και στην ανθρωπότητα ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μήτρα δυο παγκόσμιων πολέμων. Ονειρεύονται προφανώς μια γερμανική Ευρώπη. Θα ήταν καλό να ακούσουν τις φωνές της ευρωπαϊκής Γερμανίας. Τη φωνή του Χέλμουτ Σμιτ του Χέλμουτ Κολ αλλά και του Μαρτιν Σουλτς.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου