Home » » 13 προτάσεις για την ανασυγκρότηση

13 προτάσεις για την ανασυγκρότηση

Written By Djordje on Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 | 08:54



Ένα «μανιφέστο» 13 σημείων μέσα από τα οποία θα γίνει η μετάβαση από το μνημόνιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που ευαγγελίζεται για την χώρα, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Επιστήμης και του Πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη, και προϊδεάζοντας έτσι για το τι θα ακολουθήσει αύριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. 

Ζήτησε δε, να ξεπεραστούν παλαιοκομματικές πρακτικές και να αναλάβει όλο μαζί το πολιτικό σύστημα να γίνει μέρος της λύσης... 

Επέμεινε στην ανάγκη να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και έθεσε τους στόχους, τα διλήμματα, αλλά και τις προτάσεις του για τις εκλογές που προγραμματίζονται όπως όλα δείχνουν για τις 6 Μαΐου. Πολύ πιο οξύς, στη δευτερολογία του, μίλησε για κίνδυνο εκφασισμού της χώρας, δεδομένου ότι διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, ανατρέπονται αξίες και εναλλάσσονται η οργή και ο φόβος, χωρίς όμως να μετατρέπονται σε πρόταση εξουσίας. 

Μπροστά στον κίνδυνο «να βρεθούμε ενδεχομένως με ένα κοινοβούλιο εχθρικό προς τον κοινοβουλευτισμό και το κοινοβουλευτικό σύστημα», όπως είπε, κήρυξε αγώνα κατά της ακροδεξιάς, αλλά και του λεγόμενου αριστερού προοδευτικού λόγου, όταν αυτός δεν ολοκληρώνεται σε μία υπεύθυνη εφαρμόσιμη πρόταση για έξοδο από την κρίση.

Νωρίτερα, άλλωστε είχε καλέσει τους εκπροσώπους της πνευματικής ελίτ του τόπου που βρέθηκαν στον Μουσείο Μπενάκη (μεταξύ αυτών «ηχηρά» ονόματα, όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Γιάννης Μεταξάς, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Μάνος Ελευθερίου, η Άννα Φόνσου κ.α.) να συνδράμουν στη διαμόρφωση προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και συγκροτώντας με δική τους πρωτοβουλία μία Εθνική Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση. 

Περιγράφοντας τα διλήμματα των εκλογών, έθεσε μεταξύ άλλων τα ερωτήματα : «μέσα ή έξω από το ευρώ;», «υπάρχει παραμονή χωρίς πρόγραμμα και προϋποθέσεις;», «υπάρχει μη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;» κ.α. 

Παρουσίασε λοιπόν 13 σημεία «υπέρβασης» του μνημονίου, εν είδει εθνικών πρωτοβουλιών. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το νέο φορολογικό σύστημα με παραμέτρους σταθερότητας σε βάθος δεκαετίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ιδιωτικοποίηση στοιχείων του δημοσίου με αναπτυξιακούς όρους, ρευστότητα στην αγορά, διαφάνεια σε Δημόσια Διοίκηση και Δικαιοσύνη, εξυγίανση του πολιτικού συστήματος κ.α.

Νέες αποχωρήσεις – Δυστοκία στη συγκρότηση ψηφοδελτίων

Εντωμεταξύ, η Ιπποκράτους κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, στην τελική ευθεία των εκλογών. Την ίδια ώρα ρίχνει το βάρος στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων της, όπου παρατηρείται δυστοκία, λόγω... απροθυμίας στελεχών σε πολλές περιοχές. 

Και ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους διαγραμμένους, χθες την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η βουλευτής Βοιωτίας Άρια Αγάτσα, με φημολογίες να την θέλουν να συζητά με την «Κοινωνική Συμφωνία». 

Την πρόθεσή του να μη είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, εκδήλωσε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, που παραμένει πάντως ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στηρίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως υποστήριξε σε ανακοίνωσή του. Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως, φέρονται να ‘κλίνουν’ εσχάτως και άλλα, ιστορικά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ.Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Γείτονας και άλλοι, που φέρονται να το συζητούν. 
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger