Το Μπρίστολ, η Κοπεγχάγη και η Φρανκφούρτη επιλέγησαν μεταξύ 18 υποψήφιων πόλεων για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το έτος 2014, από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων η οποία αξιολόγησε τις υποψηφιότητες σε 12 διαφορετικούς τομείς:
-Συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής
-Τοπικές μεταφορές
-Πράσινες αστικές περιοχές με αειφόρο χρήση της γης
-Φύση και βιοποικιλότητα
-Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα της περιοχής
-Ηχορρύπανση
-Παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων
-Κατανάλωση νερού
-Επεξεργασία λυμάτων
-Οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση
-Διαχείριση του περιβάλλοντος από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης
-Ενεργειακή απόδοση.
Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας έχει απονεμηθεί από την καθιέρωση του βραβείου, το 2010, μέχρι τώρα σε τέσσερις πόλεις. Η Στοκχόλμη κέρδισε τον πρώτο τίτλο, ακολουθούμενη από το Αμβούργο το 2011. Σημερινή κάτοχος του τίτλου είναι η πόλη Vitoria-Gasteiz, Ισπανία, ενώ το 2013 ο τίτλος θα απονεμηθεί στη Νάντη.
Tο Μπρίστολ, η Κοπεγχάγη και η Φρανκφούρτη θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή στις 8 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες το όραμά τους, τα σχέδια δράσης τους, τη στρατηγική επικοινωνίας τους και τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλες πόλεις. Η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει την απόφασή της κατά την τελετή απονομής των βραβείων στην πόλη Vitoria-Gasteiz της Ισπανίας, στις 29 Ιουνίου.
Το βραβείο
Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις πρωτοπόρους σε θέματα φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολογεί τις πόλεις βάσει 12 περιβαλλοντικών δεικτών. Οι πόλεις κρίνονται με βάση τις επιδόσεις τους ως προς υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ήδη θεσπισθέντων φιλόδοξων στόχων για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αξιολογείται κατά πόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και να προωθήσουν τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του ICLEI (Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αειφορία), του Γραφείου Συμφώνου των Δημάρχων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ: econews.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου