Home » » ΙΚΑ: Αξιοποίηση περιουσίας-τόνωση ρευστότητας

ΙΚΑ: Αξιοποίηση περιουσίας-τόνωση ρευστότητας

Written By Djordje on Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 | 08:40




Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ακόμη και μέσω πώλησης κτιρίων προχωρεί το ΙΚΑ, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή δίδεται το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών φορέων με στόχο την τόνωση της ρευστότητας του Ιδρύματος. Συνολικά η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε ακίνητα του ΙΚΑ.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας θα διακόψει και την μίσθωση κτιρίων που ανήκουν σε τρίτους και χρησιμοποιούντο για την στέγαση υπηρεσιών του, καθώς-όπως υπολογίζεται- ετησίως καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ για να μισθώνει ακίνητα, όταν το 20% των ακινήτων του παραμένει αναξιοποίητο. Σύμφωνα µε προβλέψεις ειδικών του Σώματος Εκτιμητών, µε απόδοση 5% στην ακίνητή περιουσία του, το Ίδρυμα θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 75 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:

- Ανακατασκευή του ιδιόκτητου μεγάρου επί της πλατείας Κουμουνδούρου για τη στέγαση της Κεντρικής Διοίκησης. 

- Πώληση ακινήτων μη συμβατών για ιδιόχρηση.

- Μείωση λειτουργικού κόστους κτιρίων με εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

- Sale n lease back, χρονομισθώσεις και χρήση άλλων μορφών χρηματοδότησης (ΕΤΕπ, ΕΣΠΑ, Jessica).

- Αξιοποίηση δυο διατηρητέων κτιρίων στην Αθήνα:

Το ένα κτίριο οχτώ ορόφων, επί της οδού Πειραιώς 64 και έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο. Έχει συνολική επιφάνεια 14.000 τμ , υπόγειο 1.700 τμ και εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες των Κεντρικών Υπηρεσιών της Διοίκησης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Βιβλιοθήκης στο ισόγειο, ανοιχτής στο κοινό. 

Το δεύτερο κτίριο είναι στην οδό Πανεπιστημίου 46, εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και έχει ιδιαίτερη εμπορική αξία. Στόχος είναι η μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης για τη λειτουργία εμπορικού κέντρου.
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger