Ευθείες βολές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς να τους κατονομάζει, αφήνει με συνέντευξή του στο real.gr ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
«Δυστυχώς, ορισμένοι βιάζονται να περιγράψουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Ίσως για να πιάσουν στασίδι», αναφέρει για όσα στελέχη του κόμματός του δέχονται συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό ακόμα και τον Α. Σαμαρά, «φωτογραφίζοντας» τον Α. Λοβέρδο.
Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, ζητάει να επιστρέψουν οι διαγραμμένοι βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ. «Όσοι βουλευτές θέλουν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να έχουν θέση στα ψηφοδέλτια. Σε τελευταία ανάλυση, ο λαός μας κρίνει όλους» αναφέρει και εγκαλεί όσους συναδέλφους του «επιχείρησαν να προδικάσουν τις αποφάσεις του νέου Προέδρου, Βαγγέλη Βενιζέλου, να του υποδείξουν τη σκληρή και καθαρή γραμμή και να ακυρώσουν εκ προοιμίου τις όποιες ενδεχομένως ενωτικές του πρωτοβουλίες». «Προσφέρουν πολύ αρνητικές υπηρεσίες στην προοπτική της παράταξης και τον εκλογικό αγώνα» τονίζει.
Ο Χρ. Παπουτσής, πάντως, αφήνει σοβαρές αιχμές και κατά του διαδόχου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Εάν προχωρήσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης οι αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας θα είναι μεγάλες» προειδοποιεί και τονίζει: «Γύρω από το μεταναστευτικό ορισμένοι οργανώνουν τις πολιτικές τους καριέρες και την πολιτική επιβίωση. Κι αναφέρομαι σε κόμματα και σε πρόσωπα».
Ταυτόχρονα επιμένει ότι ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε τη λογική του αστυνομικού κράτους. «Οι επιπτώσεις του αστυνομικού κράτους στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα ήταν σοβαρότατες. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και η ενότητα του λαού κρέμεται από μια κλωστή» επισημαίνει.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Παπουτσή στο real.gr έχει ως εξής:
Το ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή, με τη νέα του ηγεσία, «αριστερότερα και κοινωνικότερα» ή και πάλι ναι, σε ό,τι λέει το Μνημόνιο;
Το Μνημόνιο δεν είναι το ιδεολογικό και πολιτικό μας πρόγραμμα. Προφανώς, είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι έχει μπει ταφόπλακα στην πολιτική στην Ελλάδα. Όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους τόσο θα ενισχύουμε και θα διευρύνουμε τη διαπραγματευτική βάση της χώρας μας. Και θα μπορούμε να διαμορφώνουμε νέες προϋποθέσεις για εκείνους τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται περισσότερο.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες, με επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας διαμορφώνοντας νέες συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ότι υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με ουσιαστικά αποτελέσματα στις αναγκαίες αλλαγές δημοσιονομικής εξυγίανσης και συνεχή διαπραγμάτευση που φέρνουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση.
Εδώ υπάρχουν στελέχη σας που υποστηρίζουν συμμετοχή σας και σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά;
Δυστυχώς, ορισμένοι βιάζονται να περιγράψουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Ίσως, για να πιάσουν στασίδι.
Δεν συμφωνώ μαζί τους. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας και σύγχυσης. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο ΠΑΣΟΚ.
Εσείς θα είσαστε υποψήφιος;
Ναι, στην Α΄ Αθηνών.
Οι διαγραμμένοι βουλευτές που επιθυμούν να επιστρέψουν;
Όσοι βουλευτές θέλουν να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να έχουν την θέση τους στα ψηφοδέλτια. Σε τελευταία ανάλυση, ο λαός μας κρίνει όλους… Κανείς δεν περισσεύει αυτή την κρίσιμη ώρα.
Ήταν βιαστική και λανθασμένη η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τριάντα βουλευτές. Εξέφρασα τη διαφωνία μου τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία που ελήφθη αυτή η απόφαση, στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, στη Συνδιάσκεψη και δημόσια. Και επιμένω στη θέση μου για γενικό προσκλητήριο μιας νέας πανστρατιάς.
Αλλά δεν θέλω να ακολουθήσω την πρακτική ορισμένων συναδέλφων μου οι οποίοι επιχείρησαν να προδικάσουν τις αποφάσεις του νέου Προέδρου, Βαγγέλη Βενιζέλου, να του υποδείξουν τη σκληρή και καθαρή γραμμή και να ακυρώσουν εκ προοιμίου τις όποιες ενδεχομένως ενωτικές του πρωτοβουλίες.
Δεν συμφωνώ μαζί τους. Προσφέρουν πολύ αρνητικές υπηρεσίες στην προοπτική της παράταξης και τον εκλογικό αγώνα.
Εγώ αρκούμαι να επαναλάβω τη θέση μου για ένα μεγάλο, ανοικτό, πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και του τόπου.
Και για τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και σύντροφοί σας, σας επιρρίπτουν τις ευθύνες;
Θα το ξαναπώ. Γύρω από το μεταναστευτικό ορισμένοι οργανώνουν τις πολιτικές τους καριέρες, και την πολιτική τους επιβίωση. Κι αναφέρομαι σε κόμματα και σε πρόσωπα. Όταν ανέλαβα εγώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπήρχε υπηρεσία ασύλου, δεν υπήρχε υπηρεσία κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής.
Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Παρέλαβα το Υπουργείο το Σεπτέμβριο του 2010 σε μια ταραγμένη εποχή, μαζί με 47.000 αιτήσεις μεταναστών για άσυλο, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα, με προβληματική φύλαξη των συνόρων και ένα τηλεγράφημα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2010 είχε αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποβολής της χώρας από το Schengen.
Και την ίδια στιγμή η Τρόικα να απαιτεί μείωση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πέρα από το μεταναστευτικό η εγκληματικότητα βρισκόταν στο κόκκινο και ο κόσμος οργισμένος στους δρόμους σε δύο και τρεις διαδηλώσεις κάθε μέρα. Τον Ιανουάριο του 2011 ψηφίσαμε στη Βουλή το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη.
Τις τελευταίες ημέρες μιλούν τα μέσα ενημέρωσης για την παράνομη μετανάστευση σαν να ανακάλυψαν τώρα τον τροχό. Επιχειρήσεις ελέγχου στο κέντρο της Αθήνας για τους παράνομους μετανάστες γίνονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο ένα χρόνο. Και ανακοινώνονται καθημερινά με λεπτομέρειες. Τώρα το ανακάλυψαν; Υποστηρίζω αυτή την πολιτική που υλοποιεί η Αστυνομία καθημερινά με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο από τον Απρίλιο του 2011.
Επιμένω, χωρίς κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών δεν πρόκειται να λυθεί το μεταναστευτικό. Το έχω τονίσει επανειλημμένα. Όμως, με τις προδιαγραφές που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε περάσει από τη Βουλή. Εάν προχωρήσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης οι αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας θα είναι μεγάλες…
Τελικά είχατε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μια διαφορετική αντίληψη από τους προκατόχους σας. Πώς τα πολιτικά προβλήματα δεν επιλύονται με την αστυνομία;
Αρνούμαι τη λογική του αστυνομικού κράτους. Και αυτό το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το κράτος είναι ισχυρό όταν διοργανώνει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από την άμβλυνση των αντιθέσεων. Όχι με την όξυνση , τη σύγκρουση και τον αυταρχισμό. Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια επίπονη προσπάθεια. Αλλά δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Δεν υπέκυψα στον πειρασμό μιας εύκολης και αναποτελεσματικής κατασταλτικής πολιτικής, προς δημιουργία εντυπωσιασμού και άγραν ψηφοφόρων.
Επέμενα στην αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατο έννομο αγαθό. Οι επιπτώσεις του αστυνομικού κράτους στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα ήταν σοβαρότατες. Σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα. Πιστεύω αντίθετα ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου