Home » » Σε τροχιά εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου

Σε τροχιά εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου

Written By Djordje on Κυριακή 8 Απριλίου 2012 | 08:12



Σε τροχιά εκλογών βρίσκεται πια το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και από την επιστροφή του Λουκά Παπαδήμου από την Κύπρο. Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φημολογίες περί αναβολής των εκλογών, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι οι εκλογές δρομολογούνται, χωρίς πάντως να δίνουν ακόμα την ακριβή ημερομηνία τους. Αντίθετα, το πιθανότερο σενάριο παραμένει για στήσιμο κάλπης στις 6 Μαΐου, ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως τότε θα γίνουν οι εκλογές «είτε θέλουν είτε δεν θέλουν κάποιοι». Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης για μία εβδομάδα ακόμα, με εκλογές την Κυριακή 13 Μαΐου. 

Επισήμως, πάντως, ο ακριβής χρόνος των εκλογών θα ανακοινωθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη και πάντως αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικώς από τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ως αυτή την ώρα, πιθανότερο θεωρείται το κλείσιμο της Βουλής την Μεγάλη Τετάρτη, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι οι κάλπες μπορούν να στηθούν στις 6 Μαΐου. Αντίθετα, αν το κλείσιμο της Βουλής αναβληθεί για αργότερα –έστω και ένα εικοσιτετράωρο κατά πολλούς- οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 13 Μαΐου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως, αποδίδουν την όποια εξέλιξη, στο κλείσιμο και της τελευταίας νομοθετικής εκκρεμότητας που σχετίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, παραπέμποντας αφενός στη Βουλή για την ημερομηνία που θα κλείσει, αφετέρου στη θεσμική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών. Ερωτηθείς για το θέμα από την Κύπρο ακόμα ο πρωθυπουργός, επιφυλάχθηκε να δώσει όλες τις απαραίτητες "λεπτομέρειες" από την Ελλάδα, συναρτώντας τις και εκείνος με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Εθνικό λόγο» αναζητά η κυβέρνηση

Εντωμεταξύ, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προϋποθέτει την ύπαρξη «εθνικού θέματος», αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ακόμα αναχωρήσει για την Κύπρο ο πρωθυπουργός, κατέληγαν πως ο λόγος που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση θα εξειδικεύεται πιθανότατα στον «κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και την ανάγκη «σωτηρίας της χώρας». 

Στα κόμματα πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα και τη δυνατότητα ή όχι σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, έντονο είναι το ενδιαφέρον –αλλά και οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις- των εταίρων μας για το θέμα, μια και από την επόμενη κυβέρνηση –όποια μορφή και αν έχει- αξιώνουν την πλήρη τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης που έχει συμφωνήσει. 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger