Την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς των ΗΠΑ προς στήριξη της Ελλάδας συνιστούν αμερικανικές υπηρεσίες και επιτελείς του Ομπάμα, εκτιμώντας ότι λόγω της βαθιάς δημοσιονομικής-οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, μπορεί να καταστεί παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Εκθεση της CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sofokleousin.gr επισημαίνει ότι αυτός ο κίνδυνος μεγαλώνει λόγω των περιπλοκών με τα πετρέλαια και υποδεικνύει ως λύση την παροχή υποστήριξης προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει ένα ακόμη «κούρεμα» χρέους.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, με την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου η χώρα θα εξασφάλιζε πολιτική σταθερότητα και θα απέφευγε τον “πειρασμό” σπασμωδικών κινήσεων εξωτερικής πολιτικής, που θα δημιουργούσαν κινδύνους ανάφλεξης στην περιοχή.
Οι διεργασίες εντείνονται ενώ η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές και στις αγορές προεξοφλούνται τα χειρότερα. Παράλληλα αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναγνωρίζουν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και απαιτείται νέο haircut, αυτή τη φορά των ομολόγων που κατέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ καθώς και μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ.
Τα σενάρια όμως είναι πολλά καθώς τώρα προετοιμάζεται το έδαφος για αποφάσεις που θα ξεκινήσουν να συζητώνται το καλοκαίρι και θα ληφθούν στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2013.
Απόρρητη έκθεση της CIA, μέρος της οποίας έχει στα χέρια του το ΔΝΤ, επισημαίνει ότι η παρατεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα δημιουργεί περιπλοκές και στην εξωτερική πολιτική, περιορίζοντας αισθητά και επικίνδυνα τη δυνατότητα χειρισμού γεωστρατηγικών κρίσεων.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η δύσκολη φάση στην οποία βρίσκονται πολλές χώρες της Μεσογείου ενισχύει την αστάθεια και ανεβάζει το θερμόμετρο. Σε άλλο σημείο οι αναλυτές της CIA υπογραμμίζουν την επικίνδυνη δυναμική που έχουν αναπτύξει στην περιοχή οι κινήσεις της Κύπρου για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και η εκδήλωση αντίστοιχων προθέσεων από την ελληνική πλευρά.
Τα χαρακτηριστικά
Οι προβλέψεις των αναλυτών και των αρχών δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η δυναμική που έχει προσλάβει σε συνδυασμό με την ύφεση απειλούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και τη σταθερότητα της χώρας. Η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης δημιουργεί σημαντικά γεωστρατηγικά προβλήματα και ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή έντασης και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Το θέμα απασχολεί ήδη τις δεξαμενές σκέψεις και τους συμβούλους πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ έχει ζητήσει σχετικές μελέτες από και από άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας πολιτικής προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Το θέμα αναμένεται να ανέβει στην πολιτική και διπλωματική ατζέντα καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές και ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητά πρόσφορο πεδίο δράσης στο εξωτερικό ώστε να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.
Στην Ευρωζώνη οι πολιτικές ισορροπίες είναι ευμετάβλητες καθώς η Αγκελα Μέρκελ προωθεί ακόμα τις αλλαγές στις συνθήκες ώστε να μπορεί μια χώρα να αποπεμφθεί από την ευρωζώνη. Η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο από το φθινόπωρο του 2012 καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2013.
Αν στο εν τω μεταξύ η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
Το κούρεμα
Με τα νέα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με discount 70-80% τις αποδόσεις στα ύψη και τα spreads κοντά σε ιστορικά υψηλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το επόμενο κούρεμα ενώ σενάρια γράφονται ακόμα και για 75% μείωση του χρέους.
Τραπεζίτες και πολιτικοί βρίσκονται σε ένα ιδιόρρυθμο παιχνίδι πόκας προσπαθώντας να επωφεληθούν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές και να επηρεάσουν τις καταστάσεις κατά το δοκούν.
Οι αγορές εστιάζουν μόνο στις οικονομικές παραμέτρους σε αυτή τη φάση αγνοώντας τις πολιτικές επιπλοκές μια απόφασης για νέο κούρεμα του χρέους.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μια προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους που συνεπάγεται απώλεια κεφαλαίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις και θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη, ενισχύοντας τους συντηρητικούς.
Στις αγορές το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 οι τιμές αγοράς πώλησης διαμορφώνονται στις 17,80 -19,50 μβ και απόδοση 17,2% μεσοσταθμικά.
Κανείς δεν εμπιστεύεται τα νέα ομόλογα και κυρίως δεν τα εμπιστεύονται όσοι τα απέκτησαν υποχρεωτικά λόγω της ανταλλαγής.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου