Home » » 11 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τον ήλιο πριν παραδοθείς στη γοητεία του...

11 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για τον ήλιο πριν παραδοθείς στη γοητεία του...

Written By Djordje on Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 | 13:32


Πόσο καλά γνωρίζεις τον ήλιο; Ξέρεις τι τύπος δέρματος είσαι; Μήπως η επιδερμίδα σου είναι τόσο λευκή που δεν μαυρίζει; 

Μπορείς να αναστρέψεις τα αντιαισθητικά σημάδια του ήλιου στο σώμα σου; Χρειάζεται τελικά το πρόσωπο πιο υψηλό δείκτη προστασίας από το σώμα; 

Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής σου δίνει τις πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να "εγγράψεις" στον σκληρό δίσκο σου για τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι!

1. Ο ΗΛΙΟΣ ΣΕ ΓΕΡΝΑΕΙ
Και το ξέρεις. Εξακολουθείς όμως να ψήνεσαι για να αποκτήσεις εκείνο το σοκολατί χρώμα που σε κάνει τόσο σέξι. Για αναρωτήσου όμως; Θα είσαι το ίδιο σέξι και μετά από χρόνια. Η επίδραση του ήλιου είναι σωρευτική. Αυτό που έχει κάνει ο ήλιος στην επιδερμίδα σου δεν "μηδενίζει" κάθε χειμώνα. Οι βλάβες στην επιδερμίδα παραμένουν και από πάνω έρχονται να προστεθούν και τα επόμενα καλοκαίρια και τα επόμενα και τα επόμενα... 
Τι θέλεις δηλαδή να είσαι 40 και να δείχνεις 60; Δεν νομίζω... 

2. ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ
Ευρυαγγείες, χαλαρότητα, ρυτίδες, κυλίδες, φακίδες, πανάδες είναι όλα "δωράκια" το καυτού πλανήτη. Με λίγα λόγια, φωτογήρανση. Τραγικό! 
Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής εξηγεί όμως πως σε συνεννόηση με έναν ειδικό μπορείς να κάνεις μια σειρά από αντιοξειδωτικές, αναπλαστικές και ενυδατωτικές θεραπείες για να βελτιώσεις την υγεία, αλλά και την εμφάνιση του δέρματός σου. 
Και το πάθημα... να μας γίνει μάθημα!

3. Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΕΛΙΕΣ
Μια ακόμη πιο επικίνδυνη συνέπεια της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι και οι ελιές. Καλό είναι να επισκέπτεσαι τακτικά τον δερματολόγο σου. Εκείνος θα τις εξετάσει, θα τις "χαρτογραφήσει" και έτσι θα μπορεί να σε συμβουλεύσει για την κατάλληλη αντιμετώπιση. 
"Η θεραπεία τους ποικίλλει ανάλογα με τη φύση των ελιών: Χειρουργική αφαίρεση, laser, καυτηριασμός, κρυοθεραπεία, peeling, δερμοαπόξεση, είναι οι συνηθέστερες επιλογές μας". 
Για να μάθεις περισσότερα για τις ελιές και πως να προστατευθείς κάνε κλικ εδώ. 

4. Η ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΩΡΑΡΙΟ
Οι ιδανικές ώρα είναι 9:00 με 12:00 και 16:00 με 19:00, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου είναι πλάγιες και όχι κάθετες. Και να σου πω και κάτι; Δεν είναι ανάγκη να ψήνεσαι για να μαυρίσεις. Αυτές τις ώρες κάνεις ένα ωραιότατο μαύρισμα. 
Εννοείται πως η χρήση αντηλιακού είναι τουλάχιστον απαραίτητη. 
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον δερματολόγο, είναι πολύ σημαντικό να εκτίθεσαι στις ακτίνες του σταδιακά. Κάτι που οδηγεί σε βαθμιαίο μαύρισμα και αποφυγή εγκαύματος.

5. ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ
Μπορεί η ομπρέλα να σε "κρύβει" από τον ήλιο, οι επίδραση όμως την ακτινοβολίας του βρίσκει το δρόμο προς το δέρμα σου. Κι αυτό συμβαίνει γιατί "η άμμος προσφέρει ισχυρή αντανάκλαση στις ακτίνες του ήλιου. Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα, όπου υπάρχει αντανάκλαση από το νερό". 

6. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ
"Έγώ για να μαυρίσω πρέπει πρώτα να "κοκκινίσω'" λέει μια φίλη και αναρρωτιέμαι: Υπάρχουν επιδερμίδες που δεν μαυρίζουν; Και τελικά η απάντηση είναι "ναι". Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο οι πολύ λευκές επιδερμίδες στην πραγματικότητα δεν μαυρίζουν! 

7. ΥΠΑΡΧΟΥΝ 6 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Οι επιστήμονες διακρίνουν 6 διαφορετικούς τύπους δέρματος, τους 'φωτότυπους'! Ανάλογα με τον τύπο, το δέρμα σου αντιδρά διαφορετικά στον ήλιο. Για τσέκαρε λοιπόν, πριν βάλεις στόχο συγκεκριμένη απόχρωση, γιατί μπορεί τελικά άδικα να ταλαιπωρείς το δέρμα σου. 

Δες τους φωτότυπους στον πίνακα που ακολουθεί: 
- Οι φωτότυποι Ι και ΙΙ απαντούν με έγκαυμα ακόμα και μετά από φειδωλή έκθεση στον ήλιο και πρέπει να τον αποφεύγουν συστηματικά. 
- Οι περισσότεροι Έλληνες ανήκουμε στους τύπους ΙΙΙ και IV . Καθένας όμως, ανεξαρτήτως φωτότυπου, πρέπει να τηρεί τους κανόνες: σταδιακή έκθεση, κατάλληλες ώρες, χρήση αντηλιακού.

8. ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ανάλογα με τον φωτότυπο πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο αντηλιακό. "Η πλουσιότερη σε μελανίνη σκούρα επιδερμίδα είναι πιο προστατευμένη, καθώς δεν επιτρέπει να διεισδύσει σε βαθύτερα επίπεδα στο δέρμα η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτρέπει έτσι τη βλαπτική επίδρασή της στο γενετικό υλικό των δερματικών κυττάρων" εξηγεί ο κ. Κουρής. 

9. ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ
Αν και ένα προϊόν αντηλιακής προστασίας θα πρέπει να βρίσκεται στην τσάντα σου όλο το χρόνο, αφού το δέρμα σου έχει ανάγκη συνέχεια από προστασία, ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής σου δίνει τα κριτήρια για να επιλέξεις σωστά το προϊόν που θα πάρεις μαζί στην παραλία:
-Να έχει ευρύ φάσμα απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας (UVB και UVA).
-Να έχει καλλυντικές ιδιότητες,να απλώνεται δηλαδή ομοιόμορφα στο δέρμα και να μην είναι ορατό, ούτε να ξεβάφει στα ρούχα.
-Να είναι ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα.
-Να μην είναι λιπαρής υφής, όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο ή σε σμηγματορροϊκά δέρματα.
-Να είναι άοσμο.
-Να προστατεύει για πολλές ώρες.
-Να έχει υποαλλεργικά συστατικά.
-Να μην έχει χημικά φίλτρα όταν απευθύνεται σε παιδιά.
-Να έχει τον κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF)

10. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ
Κι όμως, αν και συνήθως βάζουμε στο πρόσωπο αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας, σύμφωνα με τον δερματολόγο το πρόσωπο είναι πιο ανθεκτικό. "Λόγω συνεχούς έκθεσης στον ήλιο, χειμώνα-καλοκαίρι, είναι πιο ανθεκτικό από το σώμα καθώς η διαρκής αυτή έκθεσή του οδηγεί σε ένα φαινόμενο σκλήρυνσης (hardening). Αυτό σημαίνει ότι δεν καίγεται τόσο εύκολα όσο το σώμα που είναι σχετικά ασυνήθιστο στον ήλιο και εκτίθεται μόνο τους θερινούς μήνες. Τελικά το σώμα μάλλον χρειάζεται υψηλότερο δείκτη προστασίας από ό,τι το πρόσωπο" εξηγεί ο κ. Κουρής. 

11. Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ...
Τα καλά νέα για το τέλος! Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου και της υπεριώδους ακτινοβολίας, υπάρχουν και οφέλη από την ηλιοθεραπεία. "Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την παραγωγή βιταμίνης D, αναγκαίας για το μεταβολισμό των οστών. Πέραν τούτου, είναι ωφέλιμος σε κάποιες δερματοπάθειες όπως: ψωρίαση, έκζεμα, σμηγματορροϊκή δερματίτις, ακμή ράχης κ.α."!
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger