Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε σχέση με τις παραινέσεις, τις συμβουλές και το κήρυγμα στο οποίο έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες οι συνάδελφοί του, αρχηγοί κρατών και υπουργοί οικονομικών για το ελληνικό ζήτημα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Γιούνκερ προσπαθώντας εμφανώς να κατεβάσει τους τόνους, είπε: «λάβαμε γνώση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών, τώρα είναι η ώρα να εξελιχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία θα υιοθετήσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και θα έχει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκπληρώσει τους όρους του».
Τα κράτη - μέλη έχουν συνεισφέρει την Ελλάδα οικονομικά περίπου με 148 δις ευρώ ως τώρα και παραμένουν δεσμευμένα για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση των προσπαθειών που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός», επεσήμανε ο Γιούνκερ ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ευημερία των Ελλήνων πολιτών.
«Κανείς δε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ προσπάθησε να είναι πέρα για πέρα κατηγορηματικός σε αυτό το σημείο. Επανέλαβε πολλές φορές ότι στο Συμβούλιο δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός που να ζητά την έξοδο της Ελλάδας, υπερτόνισε ότι θα διασφαλιστεί η ενότητα του ευρώ, λέγοντας πως : «είμαστε 17 συνιδιοκτήτες ενός κοινού νομίσματος... αυτά που ακούτε περί εξόδου και διάλυσης είναι προπαγάνδα».
Ο Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικός στο θέμα των «συμβουλών» προς τον ελληνικό λαό και το πολιτικό σύστημα : «Είμαι αντίθετος στο να γίνεται κήρυγμα προς την Ελλάδα, οι Έλληνες ψήφισαν και τώρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ίσως πάρει μέρες ή και εβδομάδες, η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει την αλήθεια, ωστόσο οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος».
Ο πρόεδρος Γιούνκερ δε θέλησε να απαντήσει ούτε και στο ερώτημα που του έθεσε κατ’ ιδίαν τοReal.gr για το ποια είναι τα χρονικά περιθώρια που έχει η ελληνική πλευρά : «από σεβασμό στην ελληνική δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει κήρυγμα στους Έλληνες. Πρέπει να περιμένουμε».
Ο θυμός και η επιμονή του Γιούνκερ σε αυτή τη φρασεολογία, όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, αποτελεί ευθεία μομφή εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε και πολύ περισσότερο της Αυστριακής υπουργού Μ. Φέκτερ, που κατά το τελευταίο διάστημα απηύθυναν συστάσεις και έθεσαν τη χώρα προ διλημμάτων. Ειδικά βεβαίως οι δηλώσεις της τελευταίας είχαν ερμηνευτεί νωρίτερα ως αντανάκλαση της σκληρής γραμμής του Βερολίνου. Δεν είναι βέβαιο ότι από αύριο τα μέλη του Eurogroup θα υιοθετήσουν το παράδειγμα του Γιούνκερ, είναι όμως προφανές ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί μία ήπια επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Ώρες μόλις πριν, το ΔΝΤ αναφερόμενο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λουξεμβούργου είχε μιλήσει για έκθεση σε κίνδυνο από ένα ενδεχόμενο «πολιτικό ατύχημα», υπονοώντας την Ελλάδα.
«Φτιάξτε κυβέρνηση για να κάνει την επαναδιαπραγμάτευση»
Όσον αφορά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης Γιούνκερ και Ρεν μίλησαν με διαφορετική γλώσσα. Ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε πιο άκαμπτος και δε θέλησε να μπει στη λογική της χρονικής παράτασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή ή την αλλαγή των όρων, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος Γιούνκερ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αρκεί όπως είπε να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Αυτές είναι να υπάρχει κυβέρνηση, να υπάρχει διάθεση συνεννόησης, φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός και μετά «όλα μπορούμε να τα συζητήσουμε». Κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων περί παράτασης, μιλώντας αργότερα στον ελληνικό τύπο επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα περιπλέκεται από την ανάγκη χρηματοδοτικής κάλυψης του ελλείμματος για το διάστημα της παράτασης. Προσδιόρισε το πρόσθετο δάνειο μάλιστα σε ένα ποσό της τάξης των 2,5 με 3 δις ευρώ (αν η προσαρμογή επεκταθεί ως το 2015).
Ακόμα, πάντως, και για τον πιο «άκαμπτο» Όλι Ρεν «είναι ξεκάθαρο πως θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ... Το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι μια στέρεη έκφραση αλληλεγγύης των υπολοίπων 16 μελών προς την Ελλάδα, των 16 κοινοβουλίων προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι το νόημα της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη όμως είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης».
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της αποπληρωμής του ομολόγου αξίας 435 εκ. ευρώ που λήγει σήμερα, ο πρόεδρος Γιούνκερ δε θέλησε να τοποθετηθεί, επισημαίνοντας ωστόσο πως μόλις το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο λάβει μια απόφαση ο ίδιος θα ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο. Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό δεν έγιναν γνωστές ούτε από ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου