Home » » Οικουμενική διαπραγμάτευση!

Οικουμενική διαπραγμάτευση!

Written By Djordje on Τρίτη 29 Μαΐου 2012 | 13:22




ΤΟ ΠΙΟ ενδιαφέρον και χρήσιμο τμήμα της δημοσκόπησης της ΜRB, που δημοσιεύει σήμερα η Real news, δεν είναι αυτό που αφορά τη δύναμη των κομμάτων και τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Οι «ειδήσεις» βγαίνουν, κατά τη γνώμη μου, από τις απαντήσεις των πολιτών στα ερωτήματα που συνδέονται με την πορεία της χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ιδίως σε αυτά που σχετίζονται με το ευρώ, το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευσή του. Αν μάλιστα συνδυάσει κανείς τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά ευρήματα με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, μπορεί πολύ εύκολα να ερμηνεύσει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να αποφανθεί με σχετική ασφάλεια για τη γραμμή πλεύσης που οι Ελληνες επιθυμούν να χαράξει η χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ βασική διαπίστωση είναι ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας βιώνει τον τελευταίο καιρό έντονα συμπτώματα εθνικής κατάθλιψης και προσωπικής μελαγχολίας. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μόλις το 0,9% εκφράζει αισιοδοξία! Εξίσου σαρωτικά, όμως, είναι τα ποσοστά και στην κρίσιμη για το μέλλον ερώτηση αν θέλουν η χώρα να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Το 87,8% «ψηφίζει» υπέρ της παραμονής. Το 73,7% λέει «σίγουρα» και το 14,1% «μάλλον». Και μόνον το 9% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Το 6,1% με σιγουριά και το 2,9% με αμφιβολίες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, στις εκλογές του Μαΐου, τάσσονται υπέρ της παραμονής στη ζώνη του ευρώ, σε ποσοστό 62,3%! Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια αυτή άποψη συγκεντρώνει το 86,5% των ψηφοφόρων του κόμματος, στην τελευταία αναμέτρηση. Απίστευτο; Και όμως αληθινό!

ΑΥΤΟ, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία και επομένως σημαντική αξία είναι το πώς πιστεύουν οι Ελληνες ότι πρέπει να κινηθεί η χώρα σε σχέση με το μνημόνιο μετά τις νέες εκλογές. Το 65,5% θεωρεί ότι το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει, δηλαδή να βελτιωθεί σημαντικά μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Πλήρη κατάργησή του, δηλαδή ακύρωσή του και χάραξη νέας οικονομικής πολιτικής ζητά το 29,3%. Και εφαρμογή του ως έχει, χωρίς αλλαγές και βελτιώσεις, προτείνει μόλις το 2,6% των ερωτηθέντων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η άποψη των ψηφοφόρων των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ το 51,6% των ψηφοφόρων του της 6ης Μαΐου θέλει επαναδιαπραγμάτευση και το 46,9% κατάργηση. Στους Ανεξάρτητους Ελληνες το 64,1% ζητά αλλαγές και βελτίωση μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μόνο το 33,2% ακύρωση. Ακόμη και στο ΚΚΕ, οι ψηφοφόροι του οποίου θέλουν κατάργηση του μνημονίου σε ποσοστό 58,7%, υπάρχει και ένα 33,6% που προτιμά την επαναδιαπραγμάτευση...

Η ΕΙΚΟΝΑ δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την ερώτηση-κλειδί, που αφορά την «κόκκινη γραμμή» που θα πρέπει να χαράξει η χώρα μας σε μια τέτοια διαπραγμάτευση: «Ναι ή όχι στην παραμονή στο ευρώ, με πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί;». Οι απαντήσεις δείχνουν ότι στο θέμα αυτό η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Το 47,8% απαντά όχι στο ευρώ πάση θυσία και το 41,7% ναι, με κάθε κόστος. Και αυτή, όμως, η απάντηση αποτελεί σε τελική ανάλυση σημαντικό όπλο στα χέρια μιας κυβέρνησης που θα ήθελε να διαπραγματευθεί σκληρά με τους δανειστές μας.  

ΑΛΛΩΣΤΕ, όπως θα δείτε στο σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «R», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παραδέχονται πλέον ανοικτά ότι τρέμουν το ενδεχόμενο ενός ντόμινο που θα ακολουθούσε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επεξεργάζονται ήδη σχέδιο σημαντικών υποχωρήσεων και βελτιώσεων του μνημονίου. Η συνέντευξη του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα μας είναι αποκαλυπτική. Και το σχέδιο του ΔΝΤ, που επίσης αποκαλύπτουμε κατ’ αποκλειστικότητα, ακόμη περισσότερο. Και όλα αυτά μόνο με την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου. Χωρίς διαπραγμάτευση. Με το μήνυμα που έστειλε ο λαός. Ο σοφός λαός, που έχει ξεπεράσει την ηγεσία του και καθοδηγεί ο ίδιος πλέον τις εξελίξεις. Ξέρετε τι κυβέρνηση ζητά σήμερα η πλειονότητα των Ελλήνων; Οικουμενική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενωμένοι και ισχυροί! Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι πολιτικοί μας ταγοί θα καταλάβουν το εθνικό τους χρέος, θα παραμερίσουν τα κομματικά και τα προσωπικά τους συμφέροντα και θα ανταποκριθούν... Διαφορετικά, σύντομα, να είναι βέβαιοι ότι θα εξαφανιστούν οριστικά από τον χάρτη της πολιτικής μας ζωής...
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger