Home » » «Πάρτε μέτρα για να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα»

«Πάρτε μέτρα για να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα»

Written By Djordje on Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 | 14:45



Ο επίτροπος Ρεν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι δεν συμφωνεί ότι έχουμε κατάρρευση του οικονομικού προγράμματος κι εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι υπερδεκαετή. Είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα ζούσε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της». Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι τριμηνιαίοι λογαριασμοί δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ έπεσε κατά 7,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Για τη χρονιά ως σύνολο το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 6,9%. Το 2012 αναμένεται επιπλέον συρρίκνωση, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της εσωτερικής ζήτησης και της υποχώρησης της δυναμικής των εξαγωγών, παραπάνω από ό,τι αναμενόταν. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών χτυπήθηκε από την άνοδο της ανεργίας, τις περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και των φορολογικών μέτρων που θα κρατήσουν την εσωτερική ζήτηση σε τροχιά συρρίκνωσης.

Επιπλέον, το δυσμενές επιχειρηματικό και καταναλωτικό αίσθημα, όπως και οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε πιστώσεις για εταιρίες και νοικοκυριά, θα συμβάλλουν στη μετατόπιση των αποφάσεών τους για δαπάνες. Η ανάκαμψη, που παλαιότερα αναμενόταν για αυτό το έτος, στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει και άλλο και θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013. 



Η απασχόληση δέχθηκε ένα σημαντικό χτύπημα, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η συνολική απασχόληση υποχώρησε κατά 7 μονάδες περίπου το 2011 και μια επιπλέον μείωση προβλέπεται για το 2012, με τον δείκτη ανεργίας να βρίσκεται κοντά στο 20%. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προβλέπεται να προσδώσουν μία σημαντική ώθηση στη σταθεροποίηση των επιπέδων απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μεσοπρόθεσμη πολιτική. Ωστόσο, η απασχόληση δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί πριν το 2013 και η ανάκαμψη ως προς τον αριθμό θέσεων θα παραμείνει αργή. 

Η εσωτερική υποτίμηση αποκτά δυναμική: 

Οι ακαθάριστες εξαγωγές της Ελλάδας συμβάλλουν θετικά στο ΑΕΠ και θα παραμείνουν μία σημαντική πηγή ανάπτυξης για το 2012. Η έκταση αυτής της θετικής επίδρασης εξαρτάται από την ικανότητα των Ελλήνων εξαγωγέων να διασφαλίσουν κέρδη από την αγορά εργασίας και τις τομεακές μεταρρυθμίσεις, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, του μικρότερου κόστους παραγωγής και ως εκ τούτου της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Τα κέρδη στο μερίδιο αγοράς, που προβλέπονται για τα έτη 2012 και 2013, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της απώλειας που παρατηρήθηκαν την περασμένη δεκαετία.

Παρά το ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώνεται παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Ήταν πάνω από 10% του ΑΕΠ το 2011, 2 μονάδες καλύτερο από το 2011 και 4 μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2009. Η αργή διόρθωση στις εξωτερικές ανισορροπίες θα συνεχιστεί το 2012 και το 2013, ωθούμενη από την αύξηση των εξαγωγών και την αναμενόμενη μείωση περαιτέρω των εισαγωγών, αντανακλώντας τις προβλεπόμενες εξελίξεις στην εσωτερική ζήτηση και τις αλλαγές των σχετικών τιμών. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί ακόμη το 2012, στο πλαίσιο της διόρθωσης του ελλείμματος της κυβέρνησης και της επακόλουθης μείωσης των επιτοκίων που πληρώνονται στο εξωτερικό.

Η αδράνεια του πληθωρισμού παραμένει υψηλή για μία οικονομία που μπαίνει στο 5ο χρόνο της ύφεσης. Τόσο ο εναρμονισμένος όσο και ο πληθωρισμός χωρίς την επίδραση των φόρων παραμένουν επιμόνως σε θετικό έδαφος, αντίθετα με την πρόβλεψη για γρήγορη εσωτερική υποτίμηση. Παρόλα αυτά, το χαμηλό επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 και η μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να εξισορροπήσει τις τιμές, σε ελαφρώς αρνητικό επίπεδο πληθωρισμού, για το 2012 και 2013. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι η δράση για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών θα επιτρέψει η μείωση του εργατικού κόστους να περάσει στους καταναλωτές.

Η μείωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας αναμένεται να επιταχυνθεί μετά από χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, πολύ παραπάνω από τα επίπεδα των κυρίων εμπορικών εταίρων, η μονάδα κόστους εργασίας τώρα ξεκάθαρα υποχωρεί. Οι μισθοί στον τομέα των επιχειρήσεων υποχωρούν το τρέχων τρίμηνο με ένα ρυθμό, όμως, ο οποίος είναι ανεπαρκής για να βοηθήσει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω της μείωσης των μισθών των κυρίων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Όμως, τα πρόσφατα μέτρα στην αγορά εργασίας αναμένεται να έχουν σημαντική συνεισφορά στη μείωση του κόστους εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών θα παίξουν εξαιρετικό ρόλο στην αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού και τη βελτίωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας. 

Συνεχίζεται η πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Το 2011 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έπεσε στο 9,1 από το 10,3% του ΑΕΠ το 2010. Η μείωση στο επίπεδο του ελλείμματος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων ως προς το ΑΕΠ κατά 1,2 μονάδες βάσης και της μείωσης της συνεισφοράς των δαπανών ως προς το ΑΕΠ κατά 1,4 μονάδες βάσης. Η αύξηση της δαπάνης για πληρωμή επιτοκίων που ήταν 1% σημαίνει ότι η βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος άγγιξε τις 2,5 μονάδες. Το συνολικό δημόσιο χρέος το 2011 ανήλθε σε πάνω από 165% του ΑΕΠ σε σχέση με το 145% του ΑΕΠ το 2010.

Το 2012 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει το 7,3%, που μπορεί να επιτρέψει πρωτογενές έλλειμμα μόλις 1 μονάδας του ΑΕΠ. Για να πετύχει αυτό το στόχο η κυβέρνηση υιοθέτηση περικοπές δαπανών κατά 1,5 μονάδα του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Η κυβέρνηση στοχεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,8 % το 2013. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις αυτό θα απαιτήσει επιπλέον μείωση των δαπανών κατά 3,8 του ΑΕΠ, που θα πρέπει να προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες. 

Η υλοποίηση της ανταλλαγής χρέους (PSI) θα βοηθήσει στην επιστροφή των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο, λόγω της αργής οικονομικής δραστηριότητας το επίπεδο του χρέους θα αρχίσει να πέφτει με βιώσιμο τρόπο μόνο μετά το 2013.
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger