Home » , » «Μαύρη» Παρασκευή για 9 χώρες

«Μαύρη» Παρασκευή για 9 χώρες

Written By Djordje on Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 | 20:19



Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους εννέα κρατών-μελών της Ευρωζώνης προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Standard & Poor's. 

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ+, ενώ κατά δύο βαθμίδες μειώθηκαν οι βαθμολογίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Επίσης υποβαθμίστηκαν Σλοβακία, Σλοβενία και Μάλτα κατά μία βαθμίδα.

Την απόφαση του οίκου επέκριναν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν από την απόφαση της S&P για την υποβάθμιση οικονομιών της ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι για την ασυνεπή απόφαση που έλαβε η Standard & Poor's».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπεραμύνθηκε των μέτρων της Ένωσης για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη.

«Κατάπληκτος» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέγια τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης για να υποβαθμίσει τις χώρες, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, έντονες είναι οι επικρίσεις των χωρών της Ευρωζώνης που ήρθαν αντιμέτωπες με την δαμόκλειο σπάθα του διεθνή οίκου αξιολόγησης. 



«Η Ευρώπη έχει ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ανγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας την απόφαση του οίκου S&P να υποβαθμίσει εννέα χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι: «πιστεύω πώς είναι εξίσου ορατό ότι ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο για σταθερό νόμισμα, συμπαγή δημοσιονομικά και βιώσιμη ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Καλούμαστε τώρα να εφαρμόσουμε ακόμη ταχύτερα και πιο αποφασιστικά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και να μην προσπαθούμε να το εξασθενήσουμε αλλά να αντιμετωπίσουμε την πρόσκληση».


Γαλλία: «Αναμενόμενη» απόφαση η υποβάθμιση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση, αλλά ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή» και επίσης ότι δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».

«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές», τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί». 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» «ν΄αλλάξουν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ν΄αλλάξουν οι σχέσεις μας», υπογράμμισε ο Φιγιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Οι τύχες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι απολύτως συνδεδεμένες», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Είναι μια υποβάθμιση, μια προς τα κάτω αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση σημαίνει πως πρέπει «να ακολουθήσουμε και διευρύνουμε το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις. 

Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν ακόμη πιο αποφασιστικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγείλει, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας. 

Κύπρος: Αυθαίρετη η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

«Σκοπιμότητες κρύβει» η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου και άλλων οκτώ χωρών - μελών της Ευρωζώνης από το διεθνή οίκο Standard & Poor's , δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Καζαμίας αποκάλυψε ότι χθες το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει πολυσέλιδη επιστολή προς τον εν λόγω διεθνή οίκο με την οποία επεξηγούσε εκτενώς τα νέα θετικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας. 

«Θεωρώ αυθαίρετη την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Καζαμίας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πίσω από την αξιολόγηση των S&P είναι ο νομισματικός πόλεμος μεταξύ δολαρίου και ευρώ». 

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη την όλη συμπεριφορά του διεθνούς αυτού οίκου, κάνοντας και πάλι λόγο «για αξιολόγηση σκοπιμοτήτων».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει έντονη δυσφορία για την απόφαση των Standard and Poor's να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε junk (σκουπίδια).

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι RTL ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμώνται» οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. «Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.



ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger