Home » » Αγανάκτηση στις Βρυξέλλες

Αγανάκτηση στις Βρυξέλλες

Written By Djordje on Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 | 07:29



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

Τρία είναι τα ερωτήματα που οι Βρυξέλλες, οι εταίροι και οι αγορές θα επιθυμούσαν να έχουν απαντηθεί τις επόμενες 2 εβδομάδες: 

1) αν θα υπάρξει συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων αξίας 200 δις ευρώ, 
2) αν οι εταίροι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα ένα δεύτερο δάνειο που θα την κρατήσει στον αφρό ως το 2015 και 
3) αν η Ελλάδα επιθυμεί πραγματικά να μεταρρυθμιστεί.

Στην πραγματικότητα τα τρία αυτά ερωτήματα συνοψίζονται στο εξής ένα: αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ατάκτως και θα βρεθεί εκτός ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Τα τέσσερα αυτά ερωτήματα προϋποθέτουν και βασίζονται το ένα στο άλλο. Για να απαντηθούν σωστά η Κομισιόν, οι εταίροι, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν δώσει μία συνταγή, η οποία περιλαμβάνει: 

1) ότι το κούρεμα θα είναι εθελοντικό και κατά τη διαπραγμάτευση δε θα εξαπατηθεί κανείς
2) οι εταίροι και το ΔΝΤ παίρνουν πάνω τους με 130 δις όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας και
3) η Ελλάδα από το 2011 πρέπει να έχει μηδενικό έλλειμμα για τις εσωτερικές της ανάγκες και να αρχίσει να γίνεται λίγο πιο παραγωγική.

Όπως έχει διαφανεί από την πλευρά των εταίρων, ό,τι ήταν να γίνει έγινε, κακήν κακώς η κοινοτική αλληλεγγύη δούλεψε. Σύσσωμη λοιπόν η ΕΕ περιμένει να δει αν και η Ελλάδα θα είναι αλληλέγγυα με τους υπόλοιπους 16 του ευρώ και δε θα αποδεικνύει καθημερινά ότι η Ένωση είναι ατελής και αν κάποιος θέλει να χαλάσει τη σούπα θα τη χαλάσει. Το σημείο αυτό σύμφωνα με τον οικονομολόγο και σύμβουλο του προέδρου της Κομισιόν Ντάνιελ Γκρος έγινε πιο έντονο με την απόπειρα για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβρη. Ο Ντ. Γκρος είχε τότε πει σε αποκλειστική του συνέντευξη στηReal news: «οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 100 χρόνια και ένα εμφύλιο πόλεμο για να ενοποιηθούν» και «δεν μπορούμε να στείλουμε την αστυνομία στην Ελλάδα για να επιβάλλει την τάξη». Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί. Δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ίδια η Ελλάδα.

Προς το παρόν επικρατεί αυτό που ονομάζουμε «διπλωματικός πυρετός»...

Στο «εσωτερικό»με την Τρόικα:

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, τα ψέματα προς την Τρόικα τελείωσαν, λένε στις Βρυξέλλες. Οι ποσοτικοί στόχοι δαπανών εσόδων δεν φαίνονται ρεαλιστικοί και «θα χρειαστεί αλλαγή στρατηγικής». Μέχρι πρότινος η Τρόικα ξεκινούσε τον έλεγχο στις λεγόμενες πρότερες δεσμεύσεις. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς επί διαφόρων θεμάτων, μετά την διαπραγμάτευση και την απόρριψη των αρχικών προτάσεων της τρόικας. Μια τέτοια λίστα, που περιέχει ουσιαστικά ελληνικές πολιτικές επιλογές επί προτάσεων μέτρων, αναφέρεται και στο περίφημο email προς τις αρχές, που μεταφράστηκε στην Ελλάδα ως «απαίτηση των δανειστών». Οι πραγματικές απαιτήσεις της Κομισιόν, των εταίρων και του ΔΝΤ, παρά το email συνεχίζουν και είναι ιδιαίτερα απλές, όμως εκτός από πολιτική βούληση θέλουν και «δουλειά». Αντιθέτως, η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πως «ακόμα και στο δίμηνο της συγκυβέρνησης υπό τον Λ.Παπαδήμο, ουσιαστική δουλειά δεν έγινε, παρά μόνο μια διαρκής πολιτικολογία». Στην πράξη η Κομισιόν μέσω κύκλων εκφράζει την αίσθηση ότι η κατάσταση συνεχίζει και αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά «πρόχειρα» και η εκτεταμένη συζήτηση περί ιδιωτικού τομέα αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι «ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα στο δημόσιο».

Το θέμα δεν είναι αν θα ξεπεραστεί η απόλυτη οροφή των 17,065δις ευρώ ελλείμματος για το 2011, αλλά αν η παρούσα κυβέρνηση και τα κόμματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος που θα αποτελέσουν την επόμενη «μπορούν να διασφαλίσουν ότι το 2012 δεν θα ξεπεραστούν τα 14,916 δις», σχολιάζει πηγή με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του μνημονίου, προσθέτοντας «με τις μεθόδους και τα μέτρα που έχουν παρουσιαστεί δεν έχουμε πεισθεί». 

Και στο «εξωτερικό» με το PSI: 

Ο κίνδυνος της μειωμένης απόδοσης του PSI θα πρέπει να καλυφθεί σύμφωνα με τους κ.κ. Μπαρόζο και Λαγκάρντ με «αύξηση του ποσού των 130 δις». Ήδη πηγές προσκείμενες στο πρόεδρο της Κομισιόν διοχετεύουν στον τύπο ότι «το πολιτικά βιώσιμο μέγεθος που θα μπορούσε να καλυφθεί με δανεισμό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20δις ευρώ». Μάλιστα οι ίδιες πηγές, αλλά και διπλωμάτης του Συμβουλίου προερχόμενος από χώρα με μεγάλη τραπεζική εμπειρία, μετέφεραν στην R ότι «για το ενδεχόμενο αύξησης του δανείου έχει βολιδοσκοπηθεί ο EFSF, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο Ν.Σαρκοζύ, δεν υπάρχει όμως απάντηση από την καγκελαρία». Πράγματι επιβεβαιώνεται από πηγές του Βερολίνου ότι στην κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ το θέμα ετέθη από το ΔΝΤ «ως κατεπείγον αίτημα των ΗΠΑ» με την ένδειξη «διαχείριση κινδύνων επί της ελληνικής ανταλλαγής». Η Α. Μέρκελ φέρεται να εξετάζει το θέμα με τους 17 συμβούλους της - τους επίσημους του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων αλλά και τους «προσωπικούς» τους οποίους κύκλοι της Κομισιόν που έχουν γνώση χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστές». Μέχρι στιγμής την αύξηση του δανείου δέχεται ο κ. Μπόφινγκερ και ενδεχομένως ετοιμάζεται να εισηγηθεί ο Β. Σόιμπλε. Χωρίς όμως σοβαρά μέτρα από ελληνικής πλευράς η τύχη της εισήγηση είναι αβέβαιη. 

Ήδη μια άλλη μερίδα συνεργατών της κ. Μέρκελ έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια επιχειρηματολογώντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει εντός του ευρώ και δεν θα πληρώσει τα δάνεια ποτέ»! Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι συνεργάτες της κ. Μέρκελ στο CDU, Φουκς και Μάιστερ. 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger