Home » » Τηρείται μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός εκλογής προέδρου

Τηρείται μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός εκλογής προέδρου

Written By Djordje on Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 | 10:39



Αμετακίνητος στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για εκλογή προέδρου από τη βάση στις 18 Μαρτίου εμφανίστηκε χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου. Άφησε μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο οι διαδικασίες να έρθουν λίγο νωρίτερα, μία εβδομάδα ίσως, στις 11 Μαρτίου, συνδέοντάς τις πάντως με την πορεία της χώρας, η σωτηρίας της οποίας προέχει, όπως τόνισε. 

Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις πήραν αναβολή για τη νέα συνεδρίαση του οργάνου, πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη, και πάντως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, για την οποία εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που παρέστη για λίγο στη συνεδρίαση προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις. Ότι παρά τις δυσκολίες στην Ευρώπη, για πρώτη φορά υπάρχει «κύμα συμπαράστασης» προς τους Έλληνες, φέρεται ειπών ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα. 

Επτά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων «βενιζελικοί», έθεσαν χθες θέμα επίσπευσης της εκλογής νέου προέδρου, με κάποιους μεταξύ αυτών να βάζουν και θέμα διαδικασίας, ειδικά στην περίπτωση που είναι μία μόνο η υποψηφιότητα. Την επίσπευση για τις 4 Μαρτίου ζήτησαν συγκεκριμένα οι Νίκος Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Κώστας Ασκούνης και Γιάννης Μίχας, τονίζοντας ότι διαφορετικά η παράταξη μπορεί να παραμείνει ακέφαλη σε τυχόν έκτακτες καταστάσεις. 

Το αίτημα δεν έγινε -τουλάχιστον χθες- δεκτό, με τα χρονοδιαγράμματα να παραμένουν ως είχαν και την Εθνική Συνδιάσκεψη να προγραμματίζεται ήδη για τις 3-4 Μαρτίου. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα και εφόσον είναι εφικτό, θα ακολουθήσει αμέσως μετά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να αλλάξει τις προηγούμενες αποφάσεις του και να στηθούν κάλπες για εκλογή προέδρου στις 11 Μαρτίου. Όσο για τη διαδικασία εκλογής, άλλωστε, αποφασίστηκε να τηρηθεί η απόφαση προσφυγής στη βάση, άσχετα από τον αριθμό των υποψηφίων. 

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία, με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου μάλιστα να λαμβάνουν εκτός απροόπτου σήμερα ηλεκτρονικά τα πρώτα κείμενα επί του απολογισμού της κυβερνητικής διετίας από τον Παντελή Οικονόμου και του προγράμματος του κόμματος από τον Πάρι Κουκουλόπουλο, προκειμένου να τα εξετάσουν και να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Ο κ. Κουκουλόπουλος μάλιστα φέρεται να υποστήριξε χθες ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να καταλήξει σε δέκα βασικές αρχές, έχοντας λάβει υπόψη αφενός τον απολογισμό, αφετέρου τις αλλαγές που συντελούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στο θέμα των διαγραφέντων βουλευτών από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε η Άσπα Παπαηλιού, για να πάρει την απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η απόφαση ήταν δική του, καθώς επρόκειτο για διαφωνία σε κεντρικό θέμα, που δεν του άφηνε τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά. Έκανε λόγο για «δύσκολο θέμα» που όμως «έκλεισε», επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα, κάποιοι να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Για ανάγκη «να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο» μίλησε από την πλευρά του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Υποψηφιότητα Παπουτσή (;)

Την επιστροφή των διαγραφέντων στο ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει εμμέσως με δήλωσή του νωρίτερα ο Χρήστος Παπουτσής. Η αναφορά του δε στο ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος, που «δεν είναι θέμα διακανονισμών κορυφής», όπως είπε, ζητώντας την τήρηση του καταστατικού του κόμματος, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «υποθήκη υποψηφιότητας» για την ηγεσία του κόμματος. 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger