Home » » Τριγμοί από Μπαμπινιώτη στην κυβέρνηση

Τριγμοί από Μπαμπινιώτη στην κυβέρνηση

Written By Djordje on Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 | 09:43




Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η προσπάθεια του νέου υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη να ανατρέψει πριν καν εφαρμοστεί το νόμο που ψηφίστηκε για ΑΕΙ και ΤΕΙ με πρωτοφανή πλειοψηφία στη Βουλή. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προειδοποιεί μέσω συνεργατών του ότι θα υψώσει τους τόνους κατά των κομμάτων, αν συνεχίσουν να υπονομεύουν τη συνοχή της κυβέρνησης για κομματικά οφέλη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Η κυβερνητική κρίση δεν έχει αποφευχθεί οριστικά, παρότι χθες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου-Μπαμπινιώτη, με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας, φάνηκε η υπόθεση να οδηγείται σε εκτόνωση. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στον πρωθυπουργό, μετά από σύσκεψη στην Ιπποκράτους, που ζητούσε εφαρμογή του νόμου, ενώ και η Συγγρού-όπως φάνηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου-δεν συμφωνούσε με τον υπουργό Παιδείας. 

Ο Γ. Μπαμπινιώτης κατηγορείται ότι ενήργησε για συντεχνιακούς λόγους, καθώς οι αλλαγές που επιχείρησε-και που συνιστούσαν κατ' ουσίαν αλλαγή του νόμου που ψήφισε η Βουλή!- υπήρξαν το μοναδικό ουσιαστικά αίτημα των πρυτάνεων από την ημέρα ψήφισης του νόμου, αλλά και ότι παγίδευσε τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν δυο ημέρες πριν στο Μέγαρο Μαξίμου! Για παγίδευση κάνει λόγο και η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αρχικά συμφώνησε με τον υπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε ενημερώσει την προκάτοχό του Άννα Διαμαντοπούλου, παρά επικοινώνησε μαζί της μετά την δημόσια γραπτή αντίθεσή της στην ενέργεια του υπουργού, προχθές το βράδυ. Για την δημόσια αυτή αντίθεσή της η Άννα Διαμαντοπούλου είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Εκεχειρία ως τις εκλογές

Κατ’ ουσίαν, πάντως, εκείνο που επιτεύχθηκε χθες ήταν μια εκεχειρία των δυο πλευρών, έως την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οπότε και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, ενώ το θέμα εκ των πραγμάτων θα λύσει οριστικά η επόμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ο πολιτικός κόσμος βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει οξύτατη επίθεση στον Γ. Μπαμπινιώτη, εκμεταλλευόμενος την συντεχνιακή του κίνηση, έχοντας ως πραγματικό στόχο τους τεχνοκράτες που απειλούν να στρογγυλοκαθίσουν στην κυβερνητική εξουσία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν όλα και πιο καθαρά ότι δεν ελέγχουν την κατάσταση και ότι η κυβερνητική συνοχή συνθλίβεται στις μυλόπετρες των δικομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, φέρεται αποφασισμένος να υψώσει τους τόνους κατά των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, καθώς μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να χάσει και ο ίδιος το πολιτικό κεφάλαιο που έχει κτίσει το διάστημα αυτό. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προχωρήσει και σε πιο δραστικές κινήσεις, αν Συγγρού και Ιπποκράτους δεν συνετιστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται αντί τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να έχει επίσημες συναντήσεις μαζί τους. 

Από τον Σταυρόπουλο οι τροπολογίες

Τα μέλη της κυβέρνησης, πάντως, ενημερώθηκαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι στο εξής κάθε τροπολογία που θα κατατίθεται στη Βουλή θα περνάει πριν από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, είναι όμως ζήτημα αν μπορούν να ελεγχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δεν έκρυψε την αγωνία του, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες «να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η χώρα οπισθοχωρεί». Παράλληλα, χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα «το να εξακολουθήσει η κυβέρνηση να εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας και να δίνει την εντύπωση ότι συνεχίζει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Κανονικά οι εκλογές

Παρά τις φημολογίες, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 6 Μαΐου όπως δείχνει και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Πώς θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια 

Την Δευτέρα και την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή, με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα ΤΑΧΙ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Απριλίου και την Μ. Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα είναι και το τελευταίο της παρούσας Βουλής, καθώς αμέσως μετά, πιθανότατα Μ. Πέμπτη, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Απομένει μόνο να καθοριστεί η ημερομηνία για τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.


Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger