Home » » Η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού: Πληγή ανοιχτή και μόνιμη

Η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού: Πληγή ανοιχτή και μόνιμη

Written By Djordje on Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 | 11:57



Του Αλέξανδρου Κόντη

Τρόμο προκαλεί η αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί το θαλάσσιο αλλά και το παράκτιο οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικού από την έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου της ΒΡ και τη διαρροή πετρελαίου που ακολούθησε. Λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο από το τραγικό ατύχημα, που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου του 2010, η επιστημονική κοινότητα δημοσιοποιεί τις πρώτες έρευνες για τις επιπτώσεις της κολοσσιαίων διαστάσεων πετρελαιοκηλίδας που απλώθηκε στην περιοχή. 

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ, καθώς -όπως αποδεικνύεται- η έκρηξη στην πλατφόρμα αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και να υπονομεύσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που εξαρτώνται οικονομικά από τη θάλασσα και το οικοσύστημά της. 

Η έκθεση αφορά τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας και συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η οποία -εκτός από τις δικές της έρευνες- συμπεριέλαβε και τις μελέτες ακαδημαϊκών που έχουν βρεθεί στον Κόλπο του Μεξικού την τελευταία διετία. 

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που προκύπτει αφορά το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας που σημειώθηκε. Η αναφορά της αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας δείχνει ότι, κατά τους πέντε μήνες που χρειάστηκε να περάσουν έως ότου να σταματήσει η διαρροή, στον Κόλπο του Μεξικού χύθηκαν συνολικά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Ο αριθμός αυτός τοποθετεί την πετρελαιοκηλίδα από την πλατφόρμα της ΒΡ στη δεύτερη θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες όλων των εποχών, πίσω μόνο από τη διαρροή του 1991 στον Περσικό Κόλπο, μετά τον βομβαρδισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Κουβέιτ. 

Νεκρός βυθός

«Η καταστροφή είναι σαν αλυσίδα και ξεκινά από τον βυθό. Περίπου 21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον βυθό της περιοχής έχουν επηρεαστεί από το πετρέλαιο. Πρόκειται δηλαδή για την έκταση μιας μικρής χώρας», δηλώνει η Λόρι Σουάκι, επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών ερευνητών. Σε αυτή τη «μικρή υποβρύχια χώρα», γύρω από την πλατφόρμα εξόρυξης της ΒΡ, η ρύπανση από το πετρέλαιο έχει νεκρώσει σχεδόν τα πάντα. 

Η πρώτη ένδειξη της υποβάθμισης εντοπίστηκε στα κοράλλια του βυθού, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν εκατομμύρια μικροοργανισμούς, που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας ολόκληρης της θαλάσσιας πανίδας. 

«Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι τα κοράλλια σε αυτή την περιοχή έχουν καλυφθεί με τα κατάλοιπα του πετρελαίου σε ποσοστό 70%. Αυτό είναι καταδικαστικό για το ζωοπλαγκτόν, που στηρίζει τη διαβίωση όλων των θαλάσσιων ειδών», προσθέτει η Λ. Σουάκι. 

Η καταστροφή της ζωής του βυθού έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στον θαλάσσιο πληθυσμό του Κόλπου του Μεξικού. Μέσα στους πρώτους επτά μήνες μετά τη διαρροή, περισσότερα από 6.800 πτηνά, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες και ερπετά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πετρελαίου. Οπως όλα δείχνουν, ο τραγικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς περισσότερα από 400 είδη είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της εξαφάνισης. 
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger