Home » » Εντείνονται οι ζυμώσεις για αναδιάταξη του σκηνικού

Εντείνονται οι ζυμώσεις για αναδιάταξη του σκηνικού

Written By Djordje on Τρίτη 15 Μαΐου 2012 | 10:15




Εντείνονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, καθώς η ψήφος ανατροπής των πολιτών την Κυριακή 6 Μαΐου αποτελεί την απαρχή της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. 

Ήδη στην κεντροδεξιά πολυκατοικία Στέφανος Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησαν να κατέβουν μαζί στις εκλογές, με το όνομα του νέου κόμματος, όπως αποκάλυψε η Real News την Κυριακή, να είναι «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η ηγεσία της Συγγρού προφανώς άργησε να κάνει την πρόταση για κοινή κάθοδο της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, ενώ όταν την έκανε, δεν ήταν πειστική, καθώς δεν συνοδεύτηκε από καμία άλλη κίνηση πέραν ενός γενικού προσκλητηρίου, προφανώς για λόγους επικοινωνίας. 

Ο Στέφανος Μάνος, άλλωστε, θέτει ευθέως θέμα Αντώνη Σαμαρά για την ανασύνθεση της κεντροδεξιάς παράταξης, κάτι που πράττουν και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμένου. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η ρήξη στην κεντροδεξιά είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι στο ίδιο πολιτικό σχήμα π.χ. ο Π. Καμένος με την Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Στέφανο Μάνο, ενώ όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δείχνει αυτή τη στιγμή να αποτελεί μάλλον εφεδρεία για την παράταξη. 

Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ 

Η μεγάλη εκλογική επιτυχία επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς να ηγεμονεύσει στο χώρο της αριστεράς, αλλά και με Συνέδριο που θα εξαγγείλει προσεχώς να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με νέα ηγετική ομάδα, που θα αποτελείται πρωτίστως από πρόσωπα της επιλογής του. 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές το προηγούμενο διάστημα η Λούκα Κατσέλη, επαφές που προκάλεσαν την αντίδραση της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συμφωνίας , ενώ ο Χάρης Καστανίδης επιθυμεί συνεργασία και κοινή κάθοδο όλων των δυνάμεων της αριστεράς (πλην ΚΚΕ) και των Οικολόγων Πράσινων. 

Σημαντικές επαφές υπήρξαν και μεταξύ της Κουμουνδούρου και των Οικολόγων Πράσινων, ένα κομμάτι των οποίων επιθυμεί και επιδιώκει την κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίντ δεν έθετε βέτο, ίσως είχε αποφασιστεί ήδη η κοινή κάθοδος των δύο χώρων στις νέες εκλογές. 

Ενιαία και η Δημοκρατική Αριστερά

Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται να εξαγγείλει μετά τις εκλογές και ο Φώτης Κουβέλης. Στόχος και εδώ η ενοποίηση του χώρου, όπως κατέβηκε στις εκλογές, μετά την προσχώρηση πολλών πασοκογενών δυνάμεων. 

Στο επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ 

Μετά και τη νέα εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να δοκιμαστεί σφόδρα η ενότητα, η συνοχή και η συνέχεια του κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα το μεγαλύτερο διάστημα της Μεταπολίτευσης. Μετά μάλιστα την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να θέσει σε εφεδρεία όσους δεν εξελέγησαν και κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τα έως τώρα στελέχη, η αστάθεια στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη. Έγινε δε μεγαλύτερη μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι τριαντάρης, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να «καεί» ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος. 

Στην Ιπποκράτους, με δεδομένη τη μελλοντική ανασύνθεση της κεντροδεξιάς παράταξης, πολλοί εκτιμούν ότι θα έπρεπε να γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, κάτι τέτοιο όμως μοιάζει ανέφικτο, καθώς θα πρόκειται για αναδιάταξη παλαιών υλικών. Ουδείς πάντως γνωρίζει με σιγουριά τι θα πράξουν πολλά από τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη την επόμενη μέρα των εκλογών, κυρίως αν ο νέος πρόεδρος του κόμματος επιδιώξει να αλλάξει όνομα και σύμβολα στο ΠΑΣΟΚ.

Ζυμώσεις για μεταρρυθμιστικό κόμμα 

Στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για συγκρότηση «Μεταρρυθμιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος» του οποίου στο μέλλον θα μπορούσε να ηγηθεί και ο Λουκάς Παπαδήμος. 

Το ΚΚΕ

Η ηγεμονία που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η απήχηση που βρίσκει και εντός του ΚΚΕ η πρόταση για προεκλογική συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς, είναι σαφές ότι απασχολούν τον Περισσό. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν, ενώ διαψεύδονται από το ΚΚΕ, ένα μέρος στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος φέρεται να διαφωνεί με τη στρατηγική των συνεργασιών. Ούτως ή άλλως το επικείμενο Συνέδριο του ΚΚΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger