Home » » “Η αρχή του τέλους”

“Η αρχή του τέλους”

Written By Djordje on Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 | 21:25



Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και μερίδα του πολιτικού κόσμου στην κοινότητα απευθύνει ο σύμβουλος του προέδρου Μπαρόζο και διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής ( CEPS), καθηγητής Ντάνιελ Γκρος.

Ο Γερμανός ειδικός που πολλές φορές στο παρελθόν στιγμάτισε τις ανεπάρκειες των κοινοτικών αποφάσεων σήμερα θεωρεί ότι η επιθυμία του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να σημάνει “το τέλος” όχι μόνο για την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη, την ΕΕ και την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής της εξαιρετικά επιδραστικής δεξαμενής σκέψης CEPS, λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ακριβώς για αυτό το λόγο- για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου- και έχει ενημερώσει ήδη την ηγεσία της Κομισιόν για την ακραία επικινδυνότητα της κατάστασης. Εν ολίγοις, ο κ. Γκρος εκτιμά ο κ.Παπανδρέου με την πρότασή του ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και τις ορέξεις πολλών στην Ευρώπη που απεργάζονται την αποδόμηση του κοινού νομίσματος.

Ερώτηση: “Πώς σχολιάζετε την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα την επομένη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ- ΔΝΤ;
Απάντηση: Παίζει το παιχνίδι του τέλους. Αυτό που κάνει είναι η αρχή του τέλους για την Ελλάδα στο ευρώ, το ίδιο το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα πάει σε δημοψήφισμα γιατί να μην πάει και η Ιταλία...;

Ερ. Ακόμα και τώρα που φαίνεται πως το παίρνει πίσω;
Απ.“Το τζίνι" έχει βγει από το μπουκάλι. Η ιδέα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί πια να εξαφανισθεί. Ακόμα και στην περίπτωση που σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας τα υποβόσκοντα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν και οι πιστωτές θα παραμείνουν νευρικοί.

Το κλειδί για να αποφευχθεί μια ταχεία κατάρρευση είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες καταθέτες είναι αξιοσημείωτα υπομονετικοί, όμως πολύ λίγα έχουν γίνει για την ενίσχυση των τραπεζών και μια κρίση στις τράπεζες θα μπορούσε πολύ γρηγορότερα να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση”.

Ερ. Δεν θα μπορούσαν να τον σταματήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι΄;
Απ. Ποιους εννοείται;

Ερ. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζύ, ο Μπαρόζο, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες;
Απ. Δυστυχώς αυτή είναι η φύση της Ένωσης. Δεν μπορείς να επέμβεις στα εσωτερικά προβλήματα, στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους μέλους. Είναι η χώρα του, δεν είναι η δική τους. Δυστυχώς αυτή είναι η φύση της Ε.Ε. Η παρούσα κατάσταση δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν έχει και πολλούς τρόπους να μεσολαβήσει.

Ερ. Δεν είμαστε ΗΠΑ θέλετε να πείτε;
Απ. Ακριβώς. Απλά θυμηθείτε τι έγινε στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, περί το 1860 έγινε ένας πόλεμος, ο εμφύλιος, επειδή ο Νότος ήθελε να πάρει το δρόμο του και ο Βορράς απάντησε “όχι, δεν μπορείτε”. Στην Ε.Ε. δεν μπορούμε να στείλουμε την αστυνομία στην Ελλάδα για να επιβάλλει την τάξη.

Ερ. Στέλνετε όμως την ομάδα κρούσης του κ. Ράιχενμπαχ.
Απ. Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει, αλλά αν οι Έλληνες πολίτες πουν όχι, αν δε θέλουν να υπακούσουν τότε αυτό είναι.

Ερ. Προφανώς το ίδιο εννοείται και για το δημοψήφισμα.
Απ. Η κίνηση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει, ξεκαθαρίζει κάτι το οποίο γνωρίζαμε από την αρχή. Μπορούμε να μιλάμε ώρες ατέλειωτες για τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά αν μια χώρα δε θέλει να την εφαρμόσει, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ερ. Τι θα συνέβαινε πραγματικά αν το δημοψήφισμα γινόταν και έδινε αρνητική απάντηση;
Απ. Ε .. ξέρετε πως είναι οι πολιτικοί μας. Θα βγούνε και θα πούνε ότι το πρόγραμμα ήταν λάθος επειδή δεν έδινε αρκετή έμφαση στην ανάπτυξη. Και θα βρείτε αρκετούς πολιτικούς που θα πουν “ναι, ναι ήταν λάθος”. Ας βάλουμε λίγο ανάπτυξη ακόμα και όλα θα πάνε καλά.

Ερ. Το θεωρείτε αυτό πιθανό; Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση;
Απ. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Γερμανία θα σταθεί στο ύψος της ή θα εκβιαστεί από τη λεγόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και θα αλλάξει στάση.

Ερ. Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία εντός ευρώ ή εκτός ευρώ;
Απ. Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε στην ευρωζώνη μία χώρα σε καθεστώς ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας διότι αυτό θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα. Αλλά εγώ σας ρωτάω... Πιστεύεται ότι η Ευρωζώνη θα υποκύψει στον εκβιασμό ή όχι.

Ερ. Προσωπικά το βρίσκω πολιτικά δύσκολο. Αλλά πείτε μου ποια είναι η δική σας άποψη.
Απ. Ακούστε. Όποιο και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι πάντες θα αισθάνονται αδικημένοι: Οι Γερμανοί γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων της τα οποία έχει δανείσει. Οι Έλληνες γιατί θα νομίζουν πως είναι αδικημένοι και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα αισθάνονται λίγο πολύ το ίδιο.

Ερ. Ανεξαρτήτως δημοψηφίσματος πως κρίνετε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής
Απ. Είναι ένα χωριό Ποτέμκιν...

Ερ. Καθιστά το χρέος βιώσιμο;
Απ. Όχι. Αν το δημοψήφισμα είναι αρνητικό μπορεί να γίνει και ένα καινούριο. Το παράδειγμα όμως της Ιρλανδίας δείχνει ότι οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν και δύο φορές αρνητικά. Εσείς όμως δε θα επιβιώσετε μέχρι τότε. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι θα συμβεί. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Στην Ιταλία χρειάζεσαι 1000 υπογραφές για να κάνεις ένα δημοψήφισμα. Τι και αν ο Βορράς πει “δε θέλω να μείνω άλλο με το Νότο”.

Ερ. Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση λοιπόν
Απ. Υπαρξιακή. Θυμάστε τι σας έλεγα για το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο;

Ερ. Άρα δεν υπάρχει διέξοδος, ένα σχέδιο Β;
Απ. Για την Ελλάδα όχι. Η Ε.Ε. όμως πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι πρέπει να φύγει, πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα περάσει 2-3 χρόνια χαμηλής ανάπτυξης αλλά μετά θα επανέλθει δριμύτερη.

Ερ. Άρα μου λέτε ότι η Ελλάδα τελείωσε;
Απ. Εκτός και αν η γερμανική κυβέρνηση και η Ε.Κ.Τ. πουν “πιο μεγάλο κούρεμα” και ό,τι μείνει αποπληρωμή σε 30 χρόνια με 2% επιτόκιο.

Για να κλείσω, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Αν δε θέλουν να πληρώσουν δε θα πληρώσουν. Για αυτό το λέμε δημόσιο χρέος. Το δημόσιο, ο λαός είναι κυρίαρχος (σσ. Ο Γκρος αναφέρεται στο “sovereign dept που έχει την έννοια της κυριαρχίας). Πρέπει να σας πω ότι αργά η γρήγορα το κούρεμα θα πρέπει να γίνει και στο κρατικό χρέος. Αν όμως είσαι γενναιόδωρος με την Ελλάδα, τι θα κάνεις με την Ιταλία; Η Ελλάδα είναι μια μαύρη τρύπα αλλά μικρή μαύρη τρύπα.

Αυτό δε σκέφτηκε ο Παπανδρέου. Σκέφτηκε τη χώρα του, την καριέρα του αλλά απασφάλισε μια βόμβα που μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη.


ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΗΓΗ: real.gr
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger