Home » » Fast track και στο «κούρεμα»;

Fast track και στο «κούρεμα»;

Written By Djordje on Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 | 08:25



Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Με στόχο την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με συμμετοχή των ιδιωτών και με "κούρεμα" 50% να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2012, ξεκίνησαν, χθες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF).

Για το λόγο αυτό επισκέφθηκε χθες την Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σήμερα θα υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των ενδιαφερόμενων τραπεζών στην Φραγκφούρτη, σε σχετική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Deutsche Bank, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο δεύτερος τη τάξει ισχυρός άνδρας του IIF.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε τις προτάσεις των ξένων τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες εξ αυτών είναι ιδιαίτερα σκληρές, στο πλαίσιο του "παιχνιδιού" της διαπραγμάτευσης. Πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Νταλάρα τόνισε: "Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών, ωστόσο, θα εξασφαλίσουμε τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαδικασίας". Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, στις συναντήσεις επισημάνθηκε η πρόθεση των δύο πλευρών να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας.

Ο κ. Νταλάρα προσήλθε στη συνάντηση με δύο εναλλακτικές προτάσεις: "Κούρεμα" 50% για τις ξένες τράπεζες, με αντάλλαγμα νέα ομόλογα για το υπόλοιπο 50% που θα είναι εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και "κούρεμα" 37% για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για το υπόλοιπο 63% θα λάβουνομόλογατου ελληνικού δημοσίου χωρίς εγγυήσεις.

Όσο για τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ο κ. Νταλάρα, εκ μέρους των τραπεζών, προτείνει να δοθούν ως εγγύηση για τα νέα ομόλογα που αυτές θα λάβουν. Ωστόσο, έτσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 95 δισ. ευρώ ενώ τα 30 δισ. θα καταγραφούν ως νέο χρέος.

Σε αντίθεση, η Ελλάδα προτείνει οριζόντιο "κούρεμα" για ξένες και ελληνικές τράπεζες 50% και τα 30 δισ. ευρώ που δίνονται από το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου να δοθούν για την αποπληρωμή του υπολοίπου 50% των ελληνικών ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 103 δισ. ευρώ και τα 30 δισ. ευρώ δεν θα προστεθούν ως νέο χρέος, αντίθετα, θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω μείωσή του.
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger